Monistrol de Montserrat reescriu la història de la pesta negra a través de ” La Festa Dels Romeus “

Aquest cap de setmana, s´ha celebrat a Monistrol de Montserrat, La “Festa dels Romeus “. Un esdeveniment que ha fet que els assistents hagin fet un salt al passat , concretament al segle XIV durant la època de la pesta Negra que va assotar tot Europa . Aquesta festa rememorava els fets tràgics que van succeir a la vila monistrolenca entre el 1350 i el 1370 , en vint anys va morir gairebé el 80% de la població .

Durant aquest dos dies , s´han escenificat diversos episodis d´aquell tràgic moment , com la construcció de l’església de Sant Pere , escenes de la pesta negra al municipi , cant monacal , balls entre altres .
Els carrers de Monistrol han gaudit de dos dies amb molta assistència de persones vingudes de diversos indrets i que han conegut de prop la situació tràgica que es va viure en aquella època que han fet d´una manera magistral els veïns monistrolencs que hi han pres part ( alguns de Castellbell i el vilar ) amb la col•laboració de Gog I Magog .

Un muntatge teatralitat que ha estat tot a la perfecció , un metge de l´ època amb la seva indumentària i característica mascara amb pic d´ocell que en aquells temps duien amb herbes aromàtiques com el romaní que és podrien trobar per els voltants de Montserrat i que servia per evitar els mals olors que desprenien els malalts , res va servir aquella indumentària ja que no tenien coneixement que la malaltia provenia dels rosegadors i de les puces o polls .

A CASTELLBELL I EL VILAR NO HI HA CONSTACIA DE LA PESTE

Aquest diari a consultat a dos historiadors locals de Castellbell i el Vilar Joan Valls Pueyo i Genís Frontera ,sobre si al poble es van produir casos de la malaltia tot i que hi havien cases aïllades i a més el poble va créixer de manera extraordinària durant l´època en que es van construir les colònies tèxtils.

Cap dels dos ens ha dit que no hi ha cap escrit que faci constància de la pesta a Castellbell i el Vilar , a Joan Valls ens comenta com a cosa curiosa que més enllà del 1370 es van començar a construir els grans masos al poble . la hipòtesi més probable d´aquest creixement podria apuntar al fet que alguns dels supervivents de la malaltia es van traslladar al poble i van construir aquestes masies.

Galeria de Fotos Realitzades per Laura Novo i Pere Sànchez

Festa dels Romeus 2013
No votes yet.
Please wait...

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada