Temperatures de principis d´estiu en ple mes de Març

9232091e-e37a-48a5-b050-d75682bf1ca8

Un potent anticicló càlid situat a l’Europa occidental ha provocat temperatures molt superiors a les normals a Catalunya entre dissabte i dimarts, amb màximes superiors als 25 ºC diumenge i dilluns al migdia al prelitoral i a bona part de l’interior, així com a les valls del Prepirineu i en punts del litoral. L’ascens tèrmic es va començar a notar especialment a partir de dissabte, quan la màxima ja va superar els 20 ºC a la majoria de comarques i va fregar els 25 ºC en alguns sectors del litoral. La nit de dissabte a diumenge la temperatura va ser extraordinàriament alta a les comarques del nord-est i a les valls del Pirineu i del Prepirineu, ja que el vent de tramuntana va impedir el refredament nocturn en aquests sectors.

Al conjunt del país l’episodi no es pot qualificar d’excepcional, ja que a la majoria de comarques fa només dos anys que es van assolir temperatures màximes i mínimes semblants o fins i tot lleugerament superiors (entre el 30 i 31 de març de 2012). D’altra banda, a la majoria d’estacions de la XEMA, amb sèries de fins a 25 anys, la temperatura màxima absoluta de març es va assolir el març  de 2001, quan una advecció del sud-oest va provocar màximes superiors als 25 ºC pràcticament arreu del país i al voltant dels 30 ºC o lleugerament per sobre a punts del prelitoral.

La predicció pels pròxims dies indica que predominarà l’ambient assolellat amb alguns ruixats dijous a la zona del Pirineu. El cap de setmana vindrà marcat pel pas d’un sistema frontal que donarà lloc a precipitacions generals, que seran més abundants a la meitat est i a la resta del Pirineu. Les temperatures tendiran a baixar progressivament, però no serà fins diumenge quan la davallada sigui més notable. Això farà que la cota de neu baixi des dels 2000 metres fins a situar-se al voltant dels 800 metres al final de diumenge.

PROMOCIONAL

 

Cartell Acte Dions Giteras

No votes yet.
Please wait...

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada