Espai de Lletres Literatura Infantil i Juvenil : Un fill


Peu  Literatura -Amic

Per Joan Portell/Faristol.ClijCAT / AMIC

img_20150622094543

El darrer Premi Joaquim Ruyra de 2014 va caure a les mans d’Alejandro Palomas i el seu excel·lent Un fill. Palomas ens convida a completar el puzle d’una història de mentides entre pare i fill a partir de la mirada de diversos dels seus protagonistes. Cada capítol, narrat amb veu pròpia, ens ofereix una part de la vida del petit Guillem, un infant que, malgrat la voluntat d’oblit del seu pare, va descobrint que la realitat no sempre és com li volen donar a conèixer. El nen, acompanyat per la veu de la seva psicòloga, del pare o fins i tot d’una mestra de la seva escola, va deixant entreveure la seva infantesa, mancada de la mare, de viatge a l’Orient Mitjà. En paral·lel, la història ens deixa pinzellades d’altres històries d’infants que, innocents, esperen que tot se solucionarà recitant la paraula Supercalifragilisticespialidós que Mary Poppins diu en la seva famosa pel·lícula, un mot que tant de bo pogués solucionar tots els mals del món, com passa en la pel·lícula homònima.
Palomas, autor del qual no teníem cap referència juvenil en català, malgrat que ha seguit una trajectòria prou extensa en el món de la literatura, ens ofereix una història plena de bones maneres, amb una estructura molt sòlida. A l’estil d’una novel·la policíaca, el lector va endevinant les pistes que el portaran a resoldre el cas del petit Guillem. L’autor, a més, malgrat que tracta alguns dels temes més difícils de la vida de les persones, no cau en la llàgrima fàcil, sinó que, seguint un camí prou veraç, afronta el tractament dels diversos temes que es plantegen (i que no desvelaré per mantenir l’interès dels lectors: seria com dir que l’assassí és el jardiner just quan hom sospita que és el xofer).
Una obra molt rodona, ben acabada i amb personatges amb relleu. Sense cap mena de dubte, un just guanyador del premi.

Títol del llibre : Un Fill  (Premi Joaquim Ruyra 2014)

Autor: PALOMAS, Alejandro

Editorial: La Galera Col·lecció: Bridge

A partir de 13 anys

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s