” A peu per la nostra història” : Bernat de Rocafort


A les 9 del matí d’aquest dissabte dia 15 una vintena de vilatanes i vilatans han assistit a la 3ª edició de A peu per la nostra història, organitzada pel col·lectiu de Temes Històrics de Castellbell i el Vilar i amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura. Enguany, l’historiador Joan Valls i Pueyo ha fet cinc cèntims de les recents troballes entorn a la figura d’en Bernat de Rocafort (1271-1309), que essent fill dels castlans de Castellbell i de Castellet, encapçalà durant mig segle una companyia de soldats almogàvers en les campanyes bèl·liques1 al Mediterrani oriental del segle XIII. Valls sosté la hipòtesi, presentada en un congrés d’història de la Universitat de Girona, que el bel·licós Bernat de Rocafort molt possiblement nasqué o bé a Rocafort o bé a Castellet. Amb tot, es té constància que la seva nissaga controlava els termes de Castellet, Vacarisses, Marganell i Castellbell.

Un cop feta l’exposició, breument introduïda per un curt de na Maria Vilarnau, quinze dels i les assistents emprenen una caminada des del Centre Cultural Joan Masats. Per tal de fruir de la panoràmica dels cingles de Castellbell, de Castellet i de Rocafort, es camegen nou quilòmetres farcits d’anècdotes fins assolir el serrat de la Beguda. De tornada i un cop arribats al Burés, l’Associació de Fills i Amics del Burés tingué la cortesia d’oferir-nos el seu servei de bar.

8

Fita demarcadora dels termes de Castellbell i de Castellet, al Camí del Collet. Fotos : Olga Rael

9

7

One thought on “” A peu per la nostra història” : Bernat de Rocafort

  1. Moltes gràcies a Joan Valls per compartir la seva investigació amb nosaltres.

    Nosaltres vam estar a l’exposició, pero no ens va ser possible assistir a la caminada. Es possible que m’indiqueu el recorregut per tal de refer-lo nosaltres un altre dia?

    Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.