La comunicació pares-fills és la millor eina per evitar problemes amb l’ús d’Internet i les xarxes socials


· Els Mossos d’Esquadra i la Fundació Althaia han organitzat una xerrada per a la prevenció i bon ús dels diferents dispositius

Una seixantena de pares i mares van participar, aquest dijous a la tarda, a l’Auditori de la Plana de l’Om, a la xerrada “Com utilitzar les TIC sense perdre’n el control” organitzada pels Mossos d’Esquadra i la Fundació Althaia. Tenia l’objectiu d’informar i aconsellar sobre les addiccions als jocs de rol on-line i a les xarxes socials, així com explicar els signes d’alerta i oferir estratègies de comunicació entre pares i fills.

Justament, durant la xerrada, es va apuntar que la comunicació és una de les eines més importants per evitar aquest tipus de problemes. Entre aquesta i altres recomanacions, es va parlar que les xarxes socials han vingut per quedar-se, així que cal fer-ne un ús responsable. L’ús que fan els pares de les tecnologies es converteix en una altra peça clau ja que manté una important influència sobre els infants. Mantenir una bona comunicació amb ells pot tenir una funció protectora de possibles patologies futures.

La xerrada va anar a càrrec de la psicòloga responsable de la Unitat de Joc Patològic i altres Addiccions no Tòxiques de la Divisió de Salut Mental d’Althaia, Dominica Díez, i de la Sergenta coordinadora de Proximitat i Oficina de Relacions amb la Comunitat del Bages dels Mossos d’Esquadra, Rosa Oviedo.

Les dades

Fotos : Althaia

La Unitat de Joc Patològic i altres Addiccions no Tòxiques d’Althaia va detectar per primera vegada, l’any 2009, aquesta problemàtica quan un 10% dels casos que va atendre va ser per addiccions a jocs on-line. Des de llavors la tendència ha anat en augment any rere any. Durant el passat 2014, un 34% de les consultes d’aquesta unitat han estat per valorar l’addicció als jocs de rol on-line i a les xarxes socials. Especialment destacat és l’increment de 6 punts, respecte el 2013, de les consultes per addicció a les xarxes socials arribant al 10,8%.  Un 23% de les atencions es fan a nens i adolescents d’entre 10 i 17 anys.

Hi ha una línia divisòria entre normalitat i patologia?

De fet, hi ha diferents factors que predisposen a desenvolupar una addicció. Característiques de la personalitat com una baixa autoestima, la impulsivitat i la introversió, entre altres, poden facilitar la pèrdua de control sobre el joc o en l’ús de les xarxes socials. Un dels problemes és que la persona busca en el món virtual el reconeixement i l’èxit no obtingut en el món real.

Els jocs de rol on-line són dels més addictius. En aquests jocs s’entra a formar part d’una comunitat on la persona pot aconseguir una reputació i un estatus social generant efectes positius a nivell d’autoestima. El món virtual sempre està accessible i és infinit. Però necessita una gran inversió de temps per assolir els objectius que van apareixent en el joc. Així, cal estar alerta quan es comença a dedicar molt temps al joc en detriment del rendiment acadèmic o d’una pèrdua d’interès per fer altres activitats d’oci i a més es mostra irritabilitat.

Tal i com es va dir durant la xerrada, és important que pares i mares es mostrin interessats pel joc amb una actitud oberta, però mantenint unes normes respecte al seu ús. Cal atendre primer les obligacions escolars i després valorar quan és el moment més adequat pel joc. A més, cal estar al cas del contingut de cada joc i de les edats recomanades. Per això, es va aconsellar que es posin límits tant en l’ús de l’ordinador com amb el telèfon mòbil, preservant un temps sense connexió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.