Pacients oncològics d’Althaia comencen un programa d’activitat física supervisat per millorar la seva qualitat de vida


Text i fotos : Althaia

· Els pacients participaran a 24 sessions de marxa nòrdica i a sessions grupals amb una psicòloga per aconseguir l’adherència a l’exercici

· El programa és una realitat gràcies als diners recaptats durant la caminada solidària dels Mossos d’Esquadra

Aquest dimecres, un grup de pacients de la Fundació Althaia sotmesos a tractaments oncològics han començat un programa supervisat de marxa nòrdica. L’objectiu és millorar els efectes secundaris que produeixen, a mig i llarg termini, aquests tractaments per tal que puguin gaudir d’una millor qualitat de vida. Aquest programa s’ha pogut endegar gràcies als fons recaptats durant la caminada solidària que “Fem el camí al teu costat, lluitem contra el càncer” organitzen els Mossos d’Esquadra de la Regió Policial Central.

El programa es dirigeix a pacients oncològics que han rebut tractament recentment. Al llarg del temps, aquests tractaments els poden provocar pèrdua de massa òssia i muscular, deteriorament cognitiu, trastorns psicològics, … El programa d’activitat física que ara arrenca vol millorar aquestes seqüeles ja que està demostrat que fer pautes reglades d’exercici físic suposen un benefici per aquests malalts.

Com funciona el programa

marxanordica1Una fisioterapeuta especialitzada en marxa nòrdica és l’encarregada de dirigir les sessions. En total, aquest grup de pacients farà 3 sessions setmanals durant 2 mesos. A més, també participaran en 3 sessions grupals amb una psicòloga per tal d’aconseguir l’adherència a l’exercici i convertir-ho en un hàbit saludable més entre aquests pacients.

Abans de l’inici de les sessions cada pacients rep una valoració prèvia d’un metge oncòleg, un rehabilitador i un fisioterapeuta. Fan un test de qualitat de vida, una valoració de possibles contraindicacions i un disseny individualitzat de les càrregues d’esforç que pot fer cada pacients. A partir dels resultats, cada pacients portarà durant les sessions un rellotge pulsòmetre que permetrà que el pacient pugui controlar la freqüència cardíaca òptima durant l’exercici perquè aquest sigui efectiu.

La previsió és que aquest programa inclogui tres grups de pacients, un és el que ha començat ara i dos més que es faran a la primavera.

Què és la marxa nòrdica

La marxa nòrdica és una modalitat esportiva que consisteix a caminar amb un bastó especial a cada mà, que permet exercitar tant les extremitats inferiors com les superiors de manera suau, però molt eficaç perquè millora la força muscular, tonifica els músculs i activa el sistema cardiovascular. També repercuteix de manera directa en la coordinació i la mobilitat.

És beneficiosa per a qualsevol persona interessada a fer salut i a millorar el seu estat físic i mental. Entre els principals beneficis per la salut destaca que el consum calòric és més alt caminant amb bastons, hi ha una menor sobrecàrrega a les articulacions respecte a quan correm o caminem, treballa un 90% de la musculatura del cos. A més, ajudar a dormir i millora l’ansietat, el cansament, el dolor i altres efectes associats als tractaments. També evita l’osteoporosi i disminueix el risc de recaure en la malaltia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.