Avui es dia mundial de la SIDA


TEXT : GENCAT

Des de fa vint-i-vuit anys, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional. Cada any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, elabora un comunicat per tal de fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH. Enguany, el Comunicat del Dia Mundial de la Sida compta amb l’adhesió de 140 entitats que adquireixen un compromís laboral i professional per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida.

Sota el lema “Accelerant per posar la sida a zero”, es vol fer èmfasi en assolir l’objectiu 90-90-90, que consisteix a augmentar al 90% la proporció de persones amb VIH diagnosticades, incrementar al 90% el nombre de persones en tractament i que, d’aquestes, el 90% tingui càrrega viral indetectable.

Des de 1981, any en què es van diagnosticar els primers casos de sida, fins a l’actualitat més de 40 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Gairebé 37 milions de persones viuen a tot el món amb el virus i 2 milions de persones s’infecten cada any, la majoria de les quals resideixen en països de renda baixa, especialment a l’Àfrica subsahariana. El mecanisme principal de transmissió del virus són les relacions sexuals no protegides.

S’estima que actualment a Catalunya hi ha 33.600 persones VIH positives. L’any 2014 es van notificar 734 nous diagnòstics de VIH.

La via més probable de transmissió és, en primer lloc, les relacions sexuals entre homes que tenen sexe amb altres homes (64% ), seguida dels homes heterosexuals (12%), de les dones heterosexuals (9%) i dels usuaris de drogues per via parenteral (2%).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.