Editorial : Bretolades?

Text : Tina Barbero

Alguns actes  que hem sofert al nostre espai comú, el municipi, el de totes i tots els ciutadans – tals com  pintades a la via pública i al SES Bages Sud, trinxada de pancartes electorals, cagarades d’animals a la via i un llarg  etcètera…- Ens porta,  al nostre modest diari local, a dir la nostra escrivint la següent Editorial. Per indignació? Podria ésser, però en aquests casos,  és més per una profunda tristesa com a ciutadana del poble.

Normalment, els comportaments d’alguns ciutadans i ciutadanes que sobrepassen els límits de la broma els titllem de bretolades es a dir, accions pròpies d’un brètol. I un brètol – segons definició del Diccionari.cat – és “home sense valor”. Ampliaria la definició “d’home”  també a “ dona” sense valors, afegint que, pel fet de que els seus actes ens afecten com a poble, són persones amb una manca d’informació , educació, i/o aprenentatge en  valors cívics.

Sí, els valors propis de cadascú són el més preuat que una persona, com a tal, ha de triar i fer créixer. Aquests valors  esdevindran actituds, i les actituds, basades  en els nostres valors personals, comporten la realització de certs  comportaments, en aquest casos als que faig referència, socials i de convivència.

No voldria des d’aquesta editorial sermonejar. Totes i tots aprenem cada dia, jo la primera. Però és un tema que ens preocupa com a membres  de la comunitat i de ben cert s’està treballant des de diferents àmbits. A tall d’exemple, als “Debats Educatius” del passat curs escolar es parlà àmpliament de valors, actituds, comportaments i accions, d’es d’una perspectiva d’àmbit públic com d’àmbit privat de les persones. Aviat es podran veure els fruïts  del treball realitzat conjuntament pels assistents als mateixos, tots dones i homes del poble. A més, en aquest mateix mitja, es va fer un ampli reportatge informatiu sobre l’incivisme, i al Cafè de la Ràdio ( La tertúlia de Ràdio7digital)  es tractà el mateix tema, en relació a Castellbell i el Vilar.

Quan parlem d’incivisme també hem de valorar el cost i el perjudici generat al municipi i als seus ciutadans i ciutadanes. Les  activitats incíviques, tenen  cost econòmic i de recursos, ja siguin materials, monetaris o humans. Mentre es netegen bretolades i actes incívics –esborrar pintades, recollir cagarades de gossos, reposar  miralls trencats de les vies,  etc.- no es poden dur a terme altres tasques necessàries.

Complement  :

“Debats Educatius”  A l’Octubre tornem. Comptem amb tots vosaltres.  Participa!

No votes yet.
Please wait...

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada