EDITORIAL:L’associacionisme i el voluntariat. El món no lucratiu del voluntariat.


Text: TINA BARBERO

Ningú posa en dubte, a dia d’avui, la reconeguda importància de les entitats associatives i el voluntariat com a ens vertebradors en les polítiques culturals. Reivindicant  i/o impulsant models de participació compartida. Establint fórmules col·laboratives que permeten la vertebració d’un diàleg entre actors diversos. Deixant en el passat aquelles polítiques culturals resultat del lideratge exclusiu de l’administració.

La creació d’un ecosistema cultural fort dependrà de la implicació de totes aquelles entitats associatives, grans i petites, d’àmbits i interessos diferents que tinguin la capacitat d’establir xarxes entre elles, agents externs i amb la resta de la societat.

Però com s’aconsegueix? Buscant espais de trobada, reflexió crítica. Capacitant-les per aportar mirades àmplies de l’associacionisme, acompanyant projectes i facilitant contactes interns i externs.

Les entitats associatives s’haurien de basar en uns criteris de funcionament  clars:  democràcia interna i un nivell alt de participació de tots els seus membres. Aprofundint en la integració i afiliació dels mateixos.  Especificant  de forma clara la seva finalitat individual –  com entitat – i social.

Una ciutat sense una bona xarxa d’entitats és una societat empobrida.

A Castellbell i el Vilar hi ha Inscrites a l’Ajuntament :

Entitats Culturals: 9

Entitats Educatives: 3 AMPAS

Entitats Esportives: 6

Entitats Socials: 10

Entitats Veïnals:  6

Entitats Polítiques: 5

Total: 39 entitats registrades.

Considerant la població existent al nostre municipi (any 2015) de 3.566 persones,  si les repartim  entre les diferents entitats,  sortirien a 91 persones per associació. Atenent-nos a aquesta xifra, si una entitat organitza un esdeveniment  i arriba al centenar de participants, seria una activitat amb un raonable “èxit” de convocatòria?

Les associacions del nostre municipi col·laboren entre elles? Tenen projectes comuns?

Aquest serà el tema de “Les Tertúlies” el pròxim 11 de novembre del 2016 a l’antiga Biblioteca del Borràs a les 17:30h. Si vols dir la teva vine…i participa a Ràdio7Digital.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.