Castellbell i el Vilar celebra la tradicional Festa del Panellet diumenge a l’Ermita, amb segles d’història.

Text: Aj Castellbell i el Vilar

 

La missa a l’església de Sant Vicenç de Castellbell, donarà pas a la benedicció del terme des del Pedró, el repartiment del pa i de la coca i es clourà amb l’antic joc de la Dama.

Festa Panellet Marganell 1

Castellbell i el Vilar celebra aquest diumenge la Festa del Panellet, que té els seus orígens al segle XVII, a l’església de Sant Vicenç, coneguda popularment com l’Ermita. La festa començarà amb la missa a l’església de Sant Vicenç de Castellbell, a dos quarts de 12 del matí. A continuació, es beneirà el pa i la coca i s’anirà en processó fins al Pedró, on també es beneirà el terme i es repartirà el panellet. La festa és la més antiga del poble i té els seus orígens en l’època de la pesta que va viure Catalunya l’any 1647 en què es feien pregàries i ofrenes a les esglésies per deslliurar-se d’aquesta epidèmia.

Els panellets

Festa Panellet 2017

El joc de la Dama

La festa acaba amb el tradicional Joc de la Dama, que ja es jugava a la Catalunya de principis del segle XVII. Amb tres-cents anys d’història, aquest joc d’atzar consisteix en un taulell dividit en diferents caselles i on al centre hi ha una agulla metàl·lica que gira sobre el seu propi eix. Els jugadors compren una sèrie de fitxes de fusta i cada jugador amb un cop sec ha de fer girar l’agulla sempre en direcció a les agulles del rellotge. El guanyador és qui aconsegueix fer anar a parar l’agulla a la casella on hi ha la Dama. Antigament, el premi era una dotzena d’ous i d’altres productes de la vida a pagès. Els beneficis obtinguts serveixen per col·laborar amb la parròquia i amb la Festa del Panellet.

No votes yet.
Please wait...

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada