23/04/2024
El dissabte, 31 de maig, es commemora el Dia Mundial Sense Tabac i per aquest motiu, la Fundació Althaia ha programat diferents accions, al llarg de tota aquesta setmana, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre els riscos que comporta aquest hàbit i, alhora, recordar diferents aspectes de la llei del tabac. Una de les principals accions tindrà lloc el divendres 30 de maig a l’Hospital Sant Joan de Déu. El Voluntariat d’Althaia s’ha implicat en aquesta acció per recordar a tots als usuaris que no es pot fumar en tot el recinte hospitalari, ni a l’interior de l’edifici ni a la part exterior. Així, repartiràn díptics informatius entre tots els usuaris que es trobin al recinte hospitalari, especialment a aquells que estiguin fumant. En aquest document, es recorda que per llei, no es pot fumar i les conseqüències econòmiques i jurídiques que comporta fer-ho. A més, es faciliten consells per deixar de fumar. De fet, els voluntaris convidaràn a tots els fumadors a dirigir-se a la taula informativa que s’ubicarà al vestíbul de la planta -1 de l’hospital on podràn rebre consells i fer una cooximetria, prova que permet detectar el nivell de monòxid de carboni que té l’aire de la persona que espira. Com més alt és el nivell detectat, més possibilitats hi ha de desenvolupar una malaltia derivada del consum de tabac.

El dissabte, 31 de maig, es commemora el Dia Mundial Sense Tabac i per aquest motiu, la Fundació Althaia ha programat diferents accions, al llarg de tota aquesta setmana, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre els riscos que comporta aquest hàbit i, alhora, recordar diferents aspectes de la llei del tabac. Una de les principals accions tindrà lloc el divendres 30 de maig a l’Hospital Sant Joan de Déu. El Voluntariat d’Althaia s’ha implicat en aquesta acció per recordar a tots als usuaris que no es pot fumar en tot el recinte hospitalari, ni a l’interior de l’edifici ni a la part exterior.

 

Així, repartiràn díptics informatius entre tots els usuaris que es trobin al recinte hospitalari, especialment a aquells que estiguin fumant. En aquest document, es recorda que per llei, no es pot fumar i les conseqüències econòmiques i jurídiques que comporta fer-ho. A més, es faciliten consells per deixar de fumar. De fet, els voluntaris convidaràn a tots els fumadors a dirigir-se a la taula informativa que s’ubicarà al vestíbul de la planta -1 de l’hospital on podràn rebre consells i fer una cooximetria, prova que permet detectar el nivell de monòxid de carboni que té l’aire de la persona que espira. Com més alt és el nivell detectat, més possibilitats hi ha de desenvolupar una malaltia derivada del consum de tabac.

 

Cal recordar que la darrera llei del tabac, que va entrar en vigor el gener del 2011, és molt restrictiva pel que fa als espais públics on és permès fumar. Està prohibit fumar en qualsevol espai, interior o exterior, d’un edifici hospitalari. Tot i que es fa un correcte compliment de la normativa a l’interior dels edificis, quan es tracta de l’exterior, el compliment no sempre és l’adequat. Per aquest motiu, la comissió Althaia Lliure de Fum, ha decidit incidir de nou en aquest aspecte de la llei.

El tabac és una droga legal  però també és una substància molt additiva que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora i que comporta molts riscos per a la salut.  

Una vida saludable és una vida sense tabac. Deixar de fumar és probablement el més important que una persona fumadora pot fer per millorar la seva salut, independentment de l’edat o dels seus antecedents com a fumadora. En deixar de fumar millorarà la seva salut i la dels que l’envolten.
Si esteu pensant a deixar de fumar, enhorabona. Heu pres una bona decisió tant per a vosaltres com per a les persones que us envolten. Els consells pràctics següents us poden ajudar a deixar de fumar.

 

Deu petits consells pràctics

  • A continuació, us donem deu petits consells que us ajudaran a deixar de fumar.
    • Mentalitzeu-vos, visualitzeu-vos sense fumar.
    • Fixeu un dia per deixar-ho.
    • Ho heu de deixar totalment i de cop.
    • Beveu aigua i sucs de fruita, preferentment naturals i rics en vitamina C.
    • Modereu al màxim el consum d’alcohol i excitants, com ara cafè o te.
    • Mengeu aliments rics en vitamina B (pa, arròs integral).
    • Feu exercici regularment.
    • Ompliu les petites estones de lleure amb una afició que us agradi; això us proporcionarà satisfacció.
    • Apreneu a relaxar-vos.
    • Si cal, preneu algun fàrmac −abans consulteu-ho amb professionals sanitaris (metges, infermers o farmacèutics)– que us ajudi a superar la dependència del tabac.

 

El mateix dia també s’instal·larà una taula informativa a la Clínica Sant Josep, on professionals especialitzats faràn cooximetries a tothom que hi estigui interessat i donaràn consells per deixar l’hàbit tabàquic. I, tant a la Clínica com a Sant Joan de Déu, es repartiran tríptics a les àrees de pediatria per promocionar una infància sense fum.

 

Implicació de les escoles

Per aquesta setmana, Althaia ha promogut la campanya  “Sense fum a la porta de l’escola” aconseguint implicar quatre escoles de Manresa: La Joviat, La Salle, Les Dominiques i El Pilar. Així, durant aquests dies, els centres organitzaràn activitats de sensibilització i prevenció del tabaquisme. A més, els nens i nenes faràn murals que es penjaràn a l’entrada de l’escola amb l’objectiu específic que l’entrada i la zona exterior més propera al centre sigui un espai lliure del fum del tabac.

 

Xerrada i taules informatives als CAP

El CAP del Barri Antic d’Althaia, ha programat la xerrada “Vull deixar de fumar” destinada a les persones que en algun moment s’han plantejat deixar el tabac. La finalitat és que coneguin els recursos que tenen al seu abast per ajudar-los i vegin els passos que poden seguir. La xerrada tindrà lloc el dimecres 28 de maig a les 18.00 hores.

 

El divendres, 30 de maig, s’instal·laràn taules informatives als dos CAP d’Althaia (Barri Antic i Bases de Manresa) on les persones que vulguin, podràn realitzar una cooximetria i rebre informació específica per poder deixar de fumar. L’horari serà entre les 10.00 i les 14.00 hores.

 

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.