19/04/2024
Castellbell i el Vilar es un dels municipis que incloura la futura linia blava del llobregat
  • Castellbell i el Vilar es un dels municipis que incloura la futura linia blava del llobregat

Text i Fotos : NP DIBA

 

La Diputació de Barcelona, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, ha engegat un projecte de rehabilitació de la llera del riu Llobregat i els seus afluents Anoia i Cardener que, sota la denominació “Vies Blaves”, establirà recorreguts i convertirà en transitables més de 300 quilòmetres a la vora del riu per tal que s’hi puguin fer excursions a peu o recorreguts en mitjans no motoritzats com la bicicleta o el cavall. L’objectiu del projecte és posar en valor la natura i el patrimoni de les comarques de Barcelona i fer que siguin un motor d’atracció turística a l’interior del país. L’envergadura del projecte el converteix en únic al sud d’Europa.

Linia Blava Municipis_1La columna vertebral del projecte de les Vies Blaves gira a l’entorn del riu Llobregat, l’únic que neix i mor a la demarcació de Barcelona. La Via Blava Llobregat recorrerà 186 quilòmetres al llarg de les comarques del Berguedà, el Bages, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès. Començarà a les fonts de Castellar de N’Hug i finalitzarà
a la desembocadura d’El Prat de Llobregat, i passarà per llocs emblemàtics com Sant Benet de Bages o Montserrat en un recorregut que aplega una quinzena de colònies tèxtils. Al llarg del riu es faran actuacions per millorar el recorregut de la vora del curs fluvial, recuperar camins històrics i elements patrimonials i paisatgístics, i convertirà en accessibles espais naturals fins ara desconeguts o descuidats perquè la ciutadania en pugui gaudir. També s’obriran noves connexions i s’establiran relacions de mobilitat sostenible entre els municipis del Llobregat, fet que contribuirà a la cohesió del territori. Les diferents actuacions previstes permetran recuperar la història del Llobregat i convertir el riu i la seva llera en un recurs paisatgístic, natural, cultural i patrimonial que millorarà
la qualitat de vida dels veïns i alhora atraurà turisme interior i exterior.Linia Blava Municipis_3
A més dels 186 quilòmetres de Via Blava Llobregat que es podran recórrer a peu també s’adequaran 110 quilòmetres de variants i accessos. Part del recorregut ja està rehabilitat i en funcionament, especialment el tram final, des del Pont del Diable de Martorell fins a la desembocadura del riu i la resta s’anirà adequant els propers anys.
Alguns d’aquests trams ja estan establerts com a senders de gran recorregut (amb la denominació GR-270) però en alguns només s’hi pot passar caminant i en d’altres cal reforçar les mesures de seguretat , i és per això que requereixen una intervenció global.
Els principals afluents del riu Llobregat, el Cardener i l’Anoia, també seran Vies Blaves. La Via Blava Cardener seguirà 50 quilòmetres de recorregut dins la demarcació de Barcelona, per la comarca del Bages, i la Via Blava Anoia seguirà els 70 quilòmetres de riu per les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat.

Suma d’institucions per cohesionar el territori
Amb aquest projecte la Diputació de Barcelona aconsegueix potenciar el conjunt d’elements que formen part d’una realitat territorial marcada per un element comú: el riu, i instaurar noves connexions entre municipis que es podran recórrer només a través de mitjans de mobilitat sostenible: en bicicleta, en cavall o a peu.
A més d’aconseguir la connexió entre territoris i municipis, apropant les persones al riu també s’aconsegueix promocionar el patrimoni, la cultura i el paisatge, s’amplia l’oferta de qualitat d’activitats d’oci i salut, i s’aconsegueix fer difusió dels valors mediambientals, especialment del valor de l’aigua. Els impulsors desitgen que aquest projecte marqui l’inici d’una etapa marcada per la voluntat institucional derecuperació dels rius, i aspiren que la ciutadania deixi de viure-hi d’esquena, com passa en molts municipis catalans, i passi a valorar els rius i gaudir-ne. La Diputació de Barcelona ja està en contacte amb institucions d’altres demarcacions perquè el projecte Vies Blaves sigui exportable a tot el país.

El pressupost de les Vies Blaves: 25 milions d’euros
El pressupost global aproximat del projecte, que estarà enllestit l’any 2019, és de 25 milions d’euros que assumeix íntegrament la Diputació de Barcelona, i tindrà un retorn per al territori en forma promoció econòmica ja que, un cop les Vies Blaves estiguin en funcionament, el territori n’obtindrà un benefici gràcies a l’augment del turisme. Dels vint-i-cinc milions d’euros previstos, catorze s’invertiran en la Via Blava Llobregat,
sis en la Via Blava Anoia i cinc en la Via Blava Cardener.

Linia Blava Municipis

Un projecte per a més de 5 milions de persones

Les Vies Blaves passaran per 65 municipis que sumen més d’1’2 milions habitants. La dada més rellevant, però, és la seva àrea d’influència, ja que 5,2 milions de persones viuen a menys de mitja hora de l’eix del Llobregat (dada que suposa el 70% de la població de C atalunya). A més d’un ingent patrimoni cultural, la Via Blava recorrerà 3 parcs naturals, 12 espais naturals protegits,8 espais turístics i més de 5.000 places d’allotjament entre hotels, pensions, allotjaments rurals, albergs i càmpings.

Fases del projecte

Està previst que el Departament de Territori i Sostenibilitat encarregui l’inici de la redacció del Pla directorurbanístic (PDU) de les Vies Blaves a la Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya (CPTUC) que es celebrarà el dia 26 de Juliol. Un cop fet aquest tràmit, es licitarà la redacció del Pla, que es preveu que en un termini de 18 mesos estarà aprovat definitivament. Durant la redacció d’aquest PDU es crearà unacomissió de seguiment en la qual participaran la Generalitat, la Diputació de Barcelona i els equips redactors(tant del PDU com dels diferents estudis que s’hagin de redactar).
Aquest mes de juliol també s’inicien els tràmits per a la contractació del Projecte executiu de la Via Blava Llobregat, i al setembre començaran els tràmits per a la contractació del projecte via Blava Cardener i la segona fase de la Via Blava Anoia (la primera fase està apunt d’aprovació del projecte executiu ja redactat).
Terminis aproximats
1) Finalització PDU: finals del 2017- primer trimestre 2018.
2) Finalització redacció projecte executiu Vies Blaves Llobregat, Anoia (Fase II) i Cardener: finals del 2017
3) Inici licitació obres dels tres projectes: segon semestre 2018
4) Finalització de les obres de la fase I de la Via Blava Anoia: finals 2018 – inicis 2019
5) Adjudicació d’obres: primer semestre del 2019
6) Finalització d’obres: finals 2019 – inicis del 2020

La denominació Vies Blaves

Seguint el referent de les “Vies romanes”i les “Vies verdes” que recorren  les antigues vies de tren, la Diputació de Barcelona crea la denominació “Vies Blaves” inspirades en el color del riu i el cel sota el qual transiten. Sota el paraigua de Vies Blaves Barcelona,de moment neixen la Via Blava Llobregat, la Via Blava Cardener i la Via Blava Anoia, i no es descarta que en el futur es creïn més Vies Blaves dins i fora de la demarcació de Barcelona. El
projecte s’emmarca dins el programa de promoció turística “Barcelona és molt més” impulsat per la Diputació de Barcelona.

 

 

 

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.