19/04/2024
Avui dia es poden veure a moltes ciutats càmeres d’aquest tipus instal·lats en diferents indrets, com carrers, estacions de ferrocarrils o metro, sucursals bancàries llocs d'oci, etc, etc., per tant veiem que estem envoltats de càmeres per tot arreu.

Text: Laura Novo

L’Ajuntament de Castellbell i el Vilar fa temps que vol instal·lar càmeres de videovigilància per raons de seguretat, la mateixa alcaldessa al Facebook va obrir un debat sobre el tema, la majoria i són favorables però com a tot arreu n’hi ha d’escèptics, sobretot crida l’atenció si la instal·lació de càmeres d’aquest tipus al municipi vulnerarien la intimitat de les persones.

Per conèixer de primera mà el que realment hi ha darrere de tot això, cal conèixer la normativa, la llei de protecció de dades, un dels apartats inclou aquesta mena de vigilància.

La llei especifica per exemple que són les autoritats policials i judicials les que donen el vist-i-plau a aquells indrets on s’han de col·locar i que sobretot tinguin una finalitat quan a seguretat per entendre tot això.

logo_videovigilanciaAvui dia es poden veure a moltes ciutats càmeres d’aquest tipus instal·lats en diferents indrets, com carrers, estacions de ferrocarrils o metro, sucursals bancàries llocs d’oci, etc, etc., per tant veiem que estem envoltats de càmeres per tot arreu.

La pregunta és: veient aquest panorama si es vulnera la intimitat de les persones?, la llei de protecció de dades, diu que no, que són per seguretat, per tranquil·litzar la ciutadania allà on n’hi hagi alguna d’instal·lada, el ciutadà ha d’estar informat mitjançant cartells que expliquin els motius( com el de la foto).

L’altre pregunta que qualsevol es pot fer, és, fins a quant de temps es poden guardar i que se’n fan després.

Anem per la primera pregunta: la llei diu que, les imatges o arxius guardats, només poden estar un mes comptant des del mateix dia que s’estan enregistrant les imatges, però hi ha una sola excepció que és que en cas d’un succés que les càmeres hagin captat i per tant serien considerades com a prova, només els cossos policials i els judicials el poden tenir fins que calgui.

Quan a la segona pregunta: Un cop que hagi passat el mes, el propietari de la càmera de videovigilància té dret a destruir les imatges, sempre i quan, no hi hagués cap imatge constitutiva com a prova que les autoritats policials o judicials ho hagin demanat.

Com poden veure, hi ha un ampli ventall a la llei, l’únic que fa és preservar la intimitat de les persones, no pas controlar-les i si l’Ajuntament de Castellbell vol instal·lar això, haurà estudiat punt per punt de tot això que hem explicat.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.