25/04/2024
En primera instància es plantejà als grups polítics representants de la ciutadania, l’acceptació d’urgència del segon Ple Extraordinari constant d’un únic punt a l’ordre del dia, el qual fou aprovat per unanimitat dels presents.

Text: Tina Barbero

Ple Novembre_ vespre2017_1

Sessió plenària Extraordinària urgent, 29 de novembre del 2017  a la Sala de Plens, ubicada al Centre Cultural Joan Masats (el Burés).

En primera instància es plantejà als grups polítics representants de la ciutadania, l’acceptació d’urgència del segon Ple Extraordinari constant d’un únic punt a l’ordre del dia, el qual fou aprovat per unanimitat dels presents.

1.- Moció dels Grups Municipals de l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar per demanar que Castellbell i el Vilar es declari “Municipi Antifeixista”, proposta presentada per l’entitat “Castellbell per la Independència”.

Es procedí a la lectura del la Moció per part de l’alcaldessa Montserrat Badia  i posteriorment s’aprovà amb tots els vots a favor.

MOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS D’ERC I DEL PDCAT, A INSTÀNCIES DE L’ENTITAT “CASTELLBELL PER LA INDEPENDÈNCIA”, PER DEMANAR QUE CASTELLBELL I EL VILAR ES DECLARI “MUNICIPI ANTIFEIXISTA”

 

La nostra societat que ha superat la transició democràtica després de la dictadura i declara exercida la transformació cap a una societat justa, integradora i respectuosa, pretén superada una fosca etapa d’autoritarisme, de falta de garanties socials i de total menyspreu als drets de les persones. En aquesta societat on ja no hi tenen cabuda comportaments o discursos de violència i intimidació cap a altres persones pel seu origen, condició social, convicció ideològica o opció sexual, veu com el nostre país, lluny d’aquest somni i d’aquesta realitat, els darrers mesos hem viscut, perplexos, el renaixement de comportaments propis de temps pretèrits que crèiem superats. També en el nostre poble, a Castellbell i el Vilar, hem vist amb estupefacció reiterades transgressions a les normes cíviques de convivència, i atacs a la llibertat d’expressió. Tot i l’apologia del feixisme, les nostres institucions més properes l’han condemnat.

 

Alguns partits han esperonat el creixement d’aquests comportaments de caire feixista. Es tracta dels mateixos que comparteixen, toleren i protegeixen, en algun dels casos, els actes i discursos de totes aquelles persones contraries a la diversitat i la diferència, afegint-hi la imprudència, d’un discurs demagògic que focalitza aquesta diferència com a causa de tots els mals, amb l’objectiu de dividir aquells qui la podrien vèncer, el poble. Aquesta vella tàctica, pròpia dels sistemes autoritaris, assoleix la divisió de les classes populars i merma així el seu poder. Aquest comportament irresponsable, ha dissolt i desfermat actituds de grups feixistes i neonazis del nostre país que es mantenien ocults, entre les ombres. Grupuscles minoritaris que exerceixen una violència injustificada i indiscriminada.

 

Potser no hem estat prou atents els darrers quaranta anys de transició, ens hem centrat en el progrés i hem girat l’esquena al passat. Això ha permès mantenir viu el record d’aquells que ens van oprimir, estratègia gens casual dissenyada com amenaça latent contra la nostra voluntat de justícia, per despertar vells fantasmes intentant recuperar el control sobre una societat que volen atemorida. A voltes, intenten esborrar el record d’aquells que van lluitar per la llibertat i van morir defensant-la, utilitzant demagògies, amenaces i la manipulació. Així s’evita l’empoderament de les classes populars en l’intent de recuperar el seu poder. No volem oblidar que Catalunya ha estat país de resistents, bressol de grans defensors de la justícia i la llibertat. Ara cal doncs demostrar amb fermesa el rebuig a aquestes actituds feixistes.

 

És per això que no restarem muts davant la violència que s’ha desfermat pels carrers dels pobles i viles del nostre país, així com de les mostres contràries als drets humans.

 

Atès l’anterior, demanem al ple de l’ajuntament de Castellbell i el Vilar l’aprovació dels següents acords:

 

1r     Que Castellbell i el Vilar es declari municipi antifeixista.

2n    Que l’ajuntament de Castellbell i el Vilar no permeti la celebració de cap acte on es faci apologia del racisme, de la xenofòbia, del genocidi o de la discriminació.

3r     Que l’ajuntament de Castellbell i el Vilar condemni formalment totes les manifestacions i declaracions públiques que facin apologia del racisme, de la xenofòbia, del genocidi o de la discriminació.

4t     Que l’ajuntament de Castellbell i el Vilar retiri tots els vestigis del franquisme que puguin quedar al municipi.

5è    Que l’ajuntament de Castellbell i el Vilar, com ja ha començat a fer, davant qualsevol pintada que aparegui al municipi, sobretot a propietats privades i també a edificis i equipaments públics, relacionats amb l’apologia de la violència i intimidació cap a altres persones pel seu origen, condició social, convicció ideològica o opció sexual, i demés actes vandàlics als establiments del nostre municipi, faci una denúncia pública i institucional mostrant la seva condemna i donant recolzament als agredits, i es faci càrrec de les despeses de neteja o reparació.

6è    Que l’ajuntament, per donar compliment al seu compromís amb la ciutadania, el marc de convivència establert i per garantir la seva condemna contra l’apologia del racisme, de la xenofòbia, del genocidi o de la discriminació, actuï subsidiàriament, denunciant aquestes actituds a les autoritats policials.

7è    Fer arribar aquest compromís a les entitats municipalistes ACM (Associació Catalana de Municipis), FCM Federació Catalana de Municipis), a l’UCFR (Unitat contra el Feixisme i el Racisme), al CCB (Consell Comarcal Bages) i a tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya.

 

No obstant això, el Ple decidirà.

Castellbell i el Vilar, a 27 de novembre de 2017

 

Posteriorment en Toni Cusó  intervingué com a portaveu de “Castellbell per la Independència”, fent  lectura  de l’al·legat a favor de la declaració de Castellbell i el Vilar com a “Municipi antifeixista” i sol·licitant  la incorporació a la Moció un darrer punt:

 

Moltes gracies presidenta, totes i tots els membres del ple per oferir-nos aquest espai.

 

 Les Veïnes de Castellbell i el vilar, venim a expresar la nostra indignació i demanar el vostre recolzament, a traves de la moció que tot seguit heu de votar, per l’augment en els darrers temps dels comportaments i declaracions feixistes.

 

 Entenem que en els darrers anys estem atravesant una situació socis econòmica similiar a la que en altres etapes fosques de la història, han donat ales a alguns sectors polítics i socials, que ara com abans, amb un discurs demagògic, i molt irresponsable, han sembrat l’odi entre decrets classes socials amb l’únic objectiu de fraccionar la societat. Un discurs pervers que possa el focus en la diferencia com a únic culpable de l’atur, l’empobriment social, les dificultats d’accès a l’habitatge, les pèrdues de qualitat en sanitat o educació…

 

 Aquesta tàctica deu el seu èxit en el reforç que fa de  la necesitat, inherent en el ésser humà, de identitat i pertinença a un col.lectiu. Alimenta la por a la diferencia i afavoreix l’enfrontament entre les classes socials més desafavorides. Alhora que promou i fomenta, i en alguns casos protegeix, comportaments i declaracions que fan apologia del racisme, la xenofòbia, el genocidi i la discriminació. Que amb la connivència dels gobernants, desferma amb total impunitat la seva violència indiscriminada contra tot alló que interpreten diferent o discrepant.

 

 En els darrers temps hem vist perplexos com aquests comportaments s’extenen pels carrers de les viles i ciutats del nostre país, també a Castellbell i el vilar. Sabem que amb el nostre fer, integrador, pacífic i no violent aportem un granet de sorra a la erradicació de qualsevol forma de feixisme, però sabem que podem fer més, i es per aixo que avui i aqui us demanem que amplifiqueu la nostra feina, us demanem que Declareu Castellbell i el Vilar, municipi anti feixista.

 

 Ja que ens doneu veu i abusant del fet ens agradaria fer una esmena algun punt de la moció. Voldriem que afegissin un darrer punt als acords, les Veïnes i veïns us demanem que sota el  cartell de les diferents entrades del municipi hi poseu un cartell on es llegeixi: “municipi antifeixista”. Tanmateix ens agradaria que aprofitant l’empenta que han demostrat en els darrers mesos les nostres Veïnes i veïns, decidim conjuntament amb els membres de la mesa, com expressar el nostre reconeixement pel record i la memòria de tots aquells que han donat la vida perquè no oblidem mai que significa el feixisme:

  • Josep Maria Isanta, Guillem Agulló, Salvador Puig-antic, Carme Claramunt, Ramon Vila Capdevila (caracremada), Júlia Romera, Valentí Massana, i tantes d’altres anònimes o mes conegudes que van lluitar i morir per defensar la llibertat, la dignitat del nostre poble.

 NI OBLIT NI PERDÓ! ANTIFEIXISTES SEMPRE!

 

Aprovat per unanimitat la col·locació del cartell i posterior estudi del text a  incloure.

Ciutadans assistents al 2n Ple extraordinari: 15 persones.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.