19/04/2024
aquest vehicle exemplifica molt bé com serà la mobilitat del futur: elèctrica, no contaminant i amb vehicles compartits, digitals i connectats”

Text I fotos: AMTU

• S’ha presentat la primera iniciativa que portarà el transport públic autònom a Catalunya aquest setembre.
• Durant avui i demà s’exposa el primer l’autobús autònom( sense Xòfer) al territori.

AMTU001
Avui ha arrencat la catorzena edició de La Jornada Catalana de la Mobilitat, organitzada per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) en col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Anoia, al Campus Motor Anoia, per tractar com a tema central “El transport públic amb vehicles autònoms”. La Jornada Catalana de la Mobilitat 2018, centrada en el transport públic amb vehicles autònoms
Professionals de l’àmbit de la mobilitat preveuen “poder circular de manera automàtica per la ciutat cap al 2020 i arribar a la cinquena fase d’automatització (sense conductor) en 2025-2030”, en paraules de l’Il·lm. Sr. Jordi Xena, President de l’AMTU. En aquets escenari d’innovació i progrés, la Cristina Pou, Subdirectora general de Gestió del Trànsit, confirma que “des del Servei Català de Trànsit s’està treballant en aquest sentit, per definir quin model de mobilitat volem a les ciutats i els pobles de Catalunya”.
La Jornada Catalana de la Mobilitat, liderada per l’AMTU, promou l’intercanvi de coneixement i experiències, planteja escenaris de futur i fomenta el debat entre els experts i les administracions públiques, per treballar plegats en la definició d’aquest escenari esdevenidor amb l’objectiu de preparar el sector català i assentar les bases per una transició progressiva i exitosa. L’ús del vehicle autònom en el transport públic encara suscita moltes incògnites, sobre tot pel que fa al finançament i la viabilitat, la seguretat, la legalitat i responsabilitat del conductor, la integració als municipis, la transformació del model de mobilitat… A l’avantguarda de la mobilitat a Catalunya, l’AMTU organitza la XIV Jornada Catalana de la Mobilitat: un espai per l’intercanvi de coneixements i experiències, un escenari on sensibilitzar i compartir les visions de futur i crear un entorn per debatre sobre els reptes i canvis que implicarà l’arribada dels vehicles públics autònoms a Catalunya. Es presenta la primera iniciativa catalana de vehicle públic autònom En el marc de La Jornada s’ha presentat la primera iniciativa que portarà el transport públic autònom als municipis catalans aquest setembre, liderada per L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), referent català en el sector català de la mobilitat.

AMTU002

En col·laboració amb la empresa francesa Transdev, l’AMTU ofereix als Ajuntaments catalans la possibilitat de participar d’una gira itinerant per experimentar el vehicle públic autònom al seu municipi amb un carril d’una ruta de transport reservat per a la circulació de fins quatre vehicles autònoms. Aquest roadshow servirà per donar a conèixer al conjunt de la població aquest sistema de transport d’alt desenvolupament tecnològic per al desplaçament de viatgers, podent observar in situ el seu funcionament, els avantatges i les múltiples possibilitats que ofereix aquest sistema de futur. D’altra banda, la iniciativa pretén conscienciar sobre els canvis econòmics i culturals, en la mobilitat, en la planificació urbanística, en el paisatge, etc. que comportarà l’arribada d’aquesta modalitat de transport emergent i de futur. La durada prevista del roadshow és de dos mesos (del 3 de setembre al 28 d’octubre de 2018), un potencial per visitar fins a un màxim de vuit municipis. També s’ha pogut veure un autobús autònom en exposició per primer cop al territori. Segons paraules de Ricard Font, Secretari d’infraestructures i mobilitat de la Generalitat de Catalunya, “aquest vehicle exemplifica molt bé com serà la mobilitat del futur: elèctrica, no contaminant i amb vehicles compartits, digitals i connectats”. La Cristina Pou, representant del Servei Català de Trànsit, destaca el caràcter innovador de la iniciativa comentant que “aquesta és la primera ocasió a tota Europa en que municipis mitjans i petits tenen accés a provar el transport públic autònom”. Tal com ha mencionat J. Xena, “la Jornada és el primer pas cap a la mobilitat col·lectiva autònoma a Catalunya”.

AMTU003.jpg

A partir d’ara, per tal d’aconseguir que aquest escenari futurista esdevingui una realitat, l’AMTU tancarà acords amb els ajuntaments visionaris, compromesos amb la innovació tecnològica com a font d’un transport públic de qualitat, accessible i sostenible. En paral·lel, la Direcció General de l’AMTU busca vies per cofinançar la campanya, per tal de minoritzat les despeses pels Ajuntaments que acullin la iniciativa. HUB de coneixement: experts nacionals i internacionals La Jornada ha plantejat -en format de ponències, taules rodones i espais de debat- quin és l’escenari de futur que s’obre a Catalunya amb l’arribada del bus autònom i, sobretot, com hauran d’afrontar els municipis aquest canvi que ja està a punt de ser una realitat. L’arribada del vehicle autònom i el seu ús en el transport públic genera preguntes sobre la seva implementació al territori i suscita moltes incògnites, sobre tot pel que fa al finançament i la viabilitat, la seguretat, la legalitat i responsabilitat de l’operador i el fabricant, els canvis urbanístics i paisatgístics dels municipis, i la transformació del model o la cultura de la mobilitat, etc. i obre el debat a moltes altres qüestions. J. Xena destaca que “l’objectiu principal d’aquesta Jornada és oferir eines als municipis catalans i a les empreses operadores, perquè es puguin preparar davant l’arribada d’aquest canvi paradigmàtic que, sens dubte, afectarà a tota la xarxa de transport públic”.
La Jornada d’enguany ha comptat amb la participació de Pere Calvet -director general d’FGC i recentment anomenat també president de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP) i diverses autoritats representants del món local. La resta de ponents son representants d’empreses i països d’arreu del món que ja han posat en marxa projectes relacionats amb l’autobús autònom com són: empreses fabricants de busos autònoms, com Navya o EasyMile; portaveus de les ciutats que ja han fet proves amb el bus autònom, com Lió, Dubai, Sant Sebastià, Màlaga o Talavera de la Reina; l’operador francès Transdev, que ja està operant línies autònomes i que aportarà la visió de l’operador; o el responsable del projecte C-Roads,en que també participa l’AMTU, i que es realitza a Catalunya concretament en el traçat de l’AP-7 entre Fornells de la Selva i Vilademuls, on s’hi està treballant per convertir-lo en una carretera intel·ligent i que serveixi de banc de proves de vehicles autònoms. També participaran experts en smart cities, en tecnologia per al vehicle autònom o en mobilitat i urbanisme, entre d’altres

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.