25/04/2024

Fotografia de família de la concessió de la Medalla d'Honor del Parlament a la capitana del Sea Watch 3, Carola Rackete, i el fundador i director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, el 10 de setembre del 2019 (horitzontal)

Un acte molt emotiu però amb reivindicació....

Text: Redacció

Fotos: Pilar Tomás

Vídeo: Parlament de Catalunya

Torrent els agraeix que siguin “el rostre” d’una Europa “humana” i reclama que es deixi de “perseguir” les ONGs que rescaten vides al Mediterrani

El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, i la capitana del Sea Watch 3, Carola Rackete, han reivindicat aquest dimarts la tasca de les organitzacions de rescat al Mediterrani. “Només defensem el dret a la vida des de la més absoluta legalitat perquè pretenem que es torni a respectar l’antiga llei del mar”, ha dit Camps després de rebre la Medalla d’Honor del Parlament, amb la qual també s’ha distingit a Rackete. Al seu torn, el president de la cambra, Roger Torrent, ha denunciat que entitats com Open Arms o Sea Watch siguin “amenaçades” amb sancions i ha demanat que se les deixi de “perseguir”.

“Estan donant la seva vida per salvar persones al Mediterrani”, ha afegit, assegurant que tant Camps com Rackete són “el rostre” d’una Europa “humana” que no vol que el mar es converteixi en un “cementiri”.

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, en la concessió de la Medalla d’Honor a Carola Rackete i Òscar Camps,

Crítiques per la criminalització de les ONGs

Durant la seva intervenció, Camps ha lamentat també que se’ls converteixi en un “banc d’acusacions” i que les ONGs pateixin “atacs furibunds” pel fet de denunciar “violacions sistemàtiques dels drets humans i els estats que les legitimen”.

El fundador de l’organització badalonina ha recordat que la llei els obliga a protegir la vida i ha avisat que les ONGs no volen més “joc brut”. “Volem llum i taquígrafs perquè ningú hauria de patir la infame que pateixen les persones que rescatem al mar”, ha reclamat destacant que el dret humà “més important” és el dret a la vida.

“Sembla mentida que encara ens hàgim de justificar pel que fem […] però seguirem allà, els agradi o no, lluitant allà on no ens volen, allà on les vides s’enfonsen sense cap sentit”, ha conclòs.

Camps ha dedicat la medalla a l’equip de prop de 400 voluntaris -alguns d’ells presents a la sala- que col·laboren en les missions i el funcionament de Proactiva Open Arms, els “veritables herois”.

Des que van començar amb les tasques de rescat ara fa quatre anys, ha recordat, han salvat més de 60.000 vides al Mediterrani.

El fundador i director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, fent un parlament en la concessió de la Medalla d’Honor del Parlament, juntament a la capitana del Sea Watch 3, Carola Rackete

Crida a l’acció dels governs

Durant el discurs, Camps també ha admès que cada vegada que Open Arms ha rebut un premi és un “disgust” perquè vol dir que “l’administració seguirà sense fer res”. “El que volem és que algú faci el que fem nosaltres“, ha afegit.

En una línia similar s’ha expressat Carola Rackete, que ha apuntat que la Unió Europea ha de decidir polítiques “que reconeguin la immigració com un dret humà bàsic” i garantir vies segures. “La crisi política al Mediterrani no s’ha acabat, ni la crisi de solidaritat en la política europea”, ha lamentat.

En aquest context i fent al·lusió al seu cas personal, quan les autoritats italianes van detenir-la arran del decret impulsat pel llavors ministre de l’interior italià Matteo Salvini, ha dit: “Encara estic sent investigada, però estic preocupada? Honestament, no”.

Segons Rackete, les seves accions -l’atracament del vaixell en port italià per desembarcar-hi les persones rescatades- estaven “justificades”. “El que em preocupa són les injustícies d’aquest món”, ha apuntat.

Pep Guardiola recorda una frase de Johan Cruyff

L’acte l’ha presentat l’ex-entrenador del Fc Barcelona Pep Guardiola que al llarg de la seva compareixença ha demanat als guardonats “Sense demanar permís Sortiu i Rescateu”

Pep Guardiola, qui va ser guardonat amb la mateixa medalla el 2011. “Cada vida compta […] mai deixarem de jugar aquest partit, perquè no el podem perdre, perdre equival a sucumbir”, ha assegurat Guardiola.

L’entrenador Pep Guardiola fent un discurs durant la concessió de la Medalla d’Honor del Parlament a Carola Rackete i Òscar Camps,

Acte

L’acte de distinció s’ha fet en el marc de commemoració de la Diada i ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, membres del Govern, la Mesa i representants dels grups parlamentaris o l’Ajuntament de Barcelona, entre altres autoritats i representants de l’àmbit social i polític.

També ha comptat amb una interpretació de Joan Dausà.

Medalla

La Mesa del Parlament va acordar el 16 de juliol per unanimitat, a proposta del president Torrent, d’atorgar enguany la medalla a Rackete i a Camps, per “la tasca humanitària que porten a terme a la Mediterrània”. La distinció reconeix els dos guardonats com exemples de “la determinació i la perseverança en la defensa dels drets humans”.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.