25/04/2024

Pla general d'un camp d'avets a Espinelves. Imatge publicada el 26 de novembre del 2019. (Horitzontal)

Vols saber més? entra i llegeix.....

Text: Redacció
Fotos i vídeo: ACN

El certamen comptarà amb un centenar de parades, nou de les quals seran d’arbres de Nadal

La 39 edició de la Fira de l’Avet d’Espinelves arrencarà dissabte 30 de novembre, i donarà pas a una de les fires més tradicionals del calendari nadalenc del país. En total, s’hi muntaran prop d’un centenar de parades, nou de les quals seran d’avets. L’alcalde, Joan Manel Claveria, ha explicat a l’ACN que el certamen preveu rebre la visita d’entre 60.000 i 90.000 visitants, i la intenció és vendre uns 4.000 exemplars, una xifra similar a la d’anys anteriors. Com ja és habitual, el pont de la Puríssima és quan s’espera més afluència de gent, ja que coincideix amb el Mercat Medieval de Vic. El president de la Generalitat, Quim Torra, presidirà la primera jornada del certamen.
L’entorn d’Espinelves és, segons l’alcalde, la clau d’èxit de la Fira de l’Avet, un certamen que, enguany, arriba a la 39a edició. Tot i que el certamen s’ha convertit ja en una cita tradicional, l’alcalde admet que el poble se sent sorprès per l’èxit que té any rere any. “Mirem de no canviar l’essència del certamen, i ens visita gent d’arreu de Catalunya”, ha explicat.

La Fira de l’Avet d’Espinelves va néixer l’any 1981 de la mà d’un grup de joves del municipi amb la intenció de recollir diners per fer activitats al poble. Des de llavors, la fira ha anat creixent en nombre de parades i sobretot en nombre de visitants fins a convertir-se en una de les fires de Nadal més importants i concorregudes de Catalunya.

Pla general del municipi d’Espinelves

El canvi climàtic complica el cultiu d’arbres de Nadal

Espinelves està situat a Les Guilleries i és una de les zones més humides del país. Tot i això, aquest estiu passat el termòmetre va batre rècords i es va arribar a enfilar fins als 39 graus. Unes temperatures del tot inusuals en aquesta zona que, sumat a la falta de pluja, ha complicat un dels cultius més emblemàtics de la zona: el d’arbres de Nadal. Enguany i, per primer cop, alguns productors han hagut de regar, un per un, els arbres plantats i aquells que no ho han fet han vist perdre més de la meitat de la producció. Els productors tenen clar que, davant del canvi climàtic, el reg serà “del tot necessari” per assegurar la supervivència dels arbres. “No tots podran fer front a la despesa que això suposa”, ha assegurat un d’ells.

La regió del Montseny-Guilleries és la principal productora d’arbres de Nadal del sud d’Europa i, aproximadament, cada any se’n produeixen un milió. Segons ha explicat el president de l’Associació de Cultivadors d’Arbres de Nadal, Albert Gallifa, aquesta zona és “privilegiada” pel fet que té un subclima atlàntic dins un clima mediterrani, cosa que garanteix més hores de sol i, alhora, nits fresques.

Malgrat això, el canvi climàtic i la seva conseqüent pujada de temperatures està complicant el cultiu d’aquesta espècie, especialment durant el primer any de vida de l’arbre. La calor extrema que ha fet aquest estiu, juntament amb la falta de pluges ha provocat que, per primer cop, els productors d’Espinelves hagin hagut de regar, un per un, els arbres de Nadal plantats.

És el cas de David Masferrer, de l’Arborètum d’Espinelves, qui ha explicat que es tracta d’un fet “fins ara inèdit, però que en canvi serà del tot necessari d’ara endavant degut al canvi climàtic”. Al mateix municipi d’Espinelves, per exemple, hi ha hagut algun pagès que ha vist perdre més de la meitat de la producció per culpa de l’extrema calor d’aquest estiu. Segons Masferrer, això provocarà un encariment del cultiu i els productors hauran d’apostar per aquelles espècies que suportin millor la calor.

El productor David Masferrer en un camp d’avets.

De la seva banda, el president de l’Associació de Cultivadors d’Arbres de Nadal de Catalunya, Albert Gallifa, ha explicat que es tracta d’un any “extraordinari”, però que això no posa en perill el cultiu d’avets ni tampoc els col•loca en “una situació d’emergència”. El que sí ha assegurat és que, si això persisteix i els estius cada cop són més durs, els cultivadors d’avet hauran d’apostar pel reg, sobretot durant el primer any de vida de l’arbre, i cultivar els camps situats a més alçada.

Uns dècims de loteria que es juguen “a Madrid, capital del país veí”, triomfen a Espinelves

Pla detall del dècim que es ven a Espinelves i on es pot llegir que el sorteig se celebrarà a Madrid, capital del país veí.

No és el primer any que Espinelves aprofita la Fira de l’Avet per vendre loteria i guanyar uns diners extra que ajudin a mantenir el certamen i subvencionar l’activitat cultural del poble. Es tracta d’uns dècims on es pot llegir que el comprador aporta quatre euros al “sorteig que se celebrarà a Madrid, el 22 de desembre del 2019″. Ara però, el context polític i el fet que un mitjà de comunicació espanyol en fes difusió “de manera despectiva” ha disparat la venda d’aquesta loteria i, a pocs dies de començar el certamen, l’Ajuntament n’ha hagut de demanar més. “Als restaurants normalment els hi costava vendre un talonari i ara, en canvi, gairebé ja estan acabant el segon”, ha explicat l’alcalde, Joan Manuel Claveria.

És el cas del restaurant Avets, situat a la plaça del poble. El seu propietari ha assegurat que, aquests dies, la gent puja expressament a Espinelves per fer-se amb els números de loteria.

Els diners extra serviran per arreglar la plaça “de la República o de l’1-O”

Part dels diners recaptats gràcies a la loteria es dediquen a mantenir el certamen i subvencionar l’activitat cultural que es fa al poble durant tot l’any. Aquesta vegada però, tenint en compte que es vendrà molta més loteria, l’alcalde ja pensa què fer amb aquests diners extra. Segons ha avançat, es dedicaran a arreglar una plaça del poble que els veïns d’Espinelves decidiran si s’acaba dient plaça de la República o de l’1-O.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.