25/04/2024

Aspecte d'un passadís de l'escola Cèsar August de Tarragona, buit d'alumnes, amb els penjadors carregats amb les bates i les motxilles dels petits. Imatge d'arxiu del 2014. (Horitzontal)

Vols saber més ? entra i llegeix...

Foto ACN

L’escola Sant Jordi de Navàs defensa que la metodologia els ha permès una millor adaptació

L’educació per projectes s’ha demostrat com un aliat en l’educació a distància imposada pel confinament. Així ho ha explicat a l’ACN l’institut escola públic Sant Jordi de Navàs, on la seva directora, Maria Alba Casellas, afirma que dels 520 alumnes només s’han trobat problemes amb una desena. Casellas ha assegurat que s’han adaptat bé al confinament tot i que puntualitza que “no es pot obviar” que l’acompanyament a l’alumne des de casa “mai és el mateix” que el que pugui fer presencialment, així com tampoc el treball cooperatiu. “A partir d’aquí, sí, la nostra manera de funcionar ha fet que tot fos molt més fàcil”, assegura.

Una de les primeres coses que van fer va ser posar-se en contacte amb totes les famílies per conèixer la seva situació tècnica però també emocional i es van proporcionar ordinadors “abans que ho fes Educació”. Un cop garantida la connectivitat, es va posar en marxa un seguit de tasques a través d’un ‘classroom’ però aquests tasques han anat vinculades al treball per projectes que es fa des del centre.

En aquest sentit, s’han mantingut tant els projectes més individuals per als més grans, que anomenen ‘Àgora’, i on cada alumne busca un repte i li dona resposta; com els projectes més cooperatius i els més guiats, per als més petits. Tots els professors s’han bolcat en aquests projectes i cadascun feia de tutor d’entre 10 i 12 alumnes, amb els que es feien tant videoconferències i tutories presencials, com seguiment de l’evolució tant acadèmica com emocional.

La cap d’estudis, Gemma Roset, ha afegit que no es podia replicar l’horari i per això s’han fet classes de com a molt dues hores diàries. En el cas dels més petits, ha estat important l’ús de vídeos per plantejar les tasques, on el docent ha fet de “model” i s’ha mantingut el vincle. Un vincle que no ha estat només amb l’alumne sinó també amb la família. “La família hi ha de ser moltíssim, tant a infantil com a cicle inicial”, apunta Casellas.

La directora valora que el “guiatge i l’acompanyament emocional” permeten que l’alumne pugui anar treballant individualment i es mantingui motivat. A més, és del parer que “no cal connectar-se tantes hores” ja que es pot fer un treball individual amb el guiatge que s’ha ofert en diferents formats, des de ‘WhatsApp’ a trucades, segons les necessitats de cada família.

La directora constata que “ara tothom té ganes d’acabar” però ha valorat que en el tercer trimestre tothom “ha treballat com ho faria presencialment: els alumes molt motivats ho han estat i els no motivats han anat fent”. Casellas destaca però que “cadascú al seu ritme”.

El centre han posat en valor que les habilitats i la manera de treballar desenvolupades presencialment han permès que els alumnes s’adaptessin a la virtualitat, tot i que defensen la necessitat que al setembre tots puguin tornar a les aules.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares