19/04/2024

Pla general de l'entrada a la mina d'Iberpotash a Vilafruns. 26 de juny de 2020. (Horitzontal)

Entra i llegeix....

Foto: ACN

L’empresa diu que la crisi de la covid-19 ha agreujat la situació i ha fet “incrementar les pèrdues”

El Grup ICL –matriu d’Iberpotash– ha anunciat aquest divendres 17 de Juliol a la tarda el tancament definitiu de la producció a la mina de Vilafruns(Balsareny), al·legant “motius econòmics”. La companyia ha explicat que el factor principal d’aquesta aturada és el “baix preu històric” del mercat de la potassa i “l’alt cost d’extracció” del mineral d’aquesta mina. A més, el president del grup, Carles Aleman, ha afegit que a aquesta situació se li suma la crisi de la covid-19, que ha fet “incrementar les pèrdues i endarrerir les inversions estrangeres”. A la mina de Vilafruns hi treballen actualment uns 400 treballadors –més de la meitat subcontractats-, el futur dels quals queda a l’aire, malgrat que Aleman ha dit que miraran que “l’impacte sigui mínim”.
La mina de Vilafruns, ja no reprendrà l’activitat productiva després que el grup ICL hagi anunciat el seu tancament definitiu. L’activitat a la mina es trobava aturada ‘sine die’ des del passat 25 de juny, després que es produís un nou accident mortal a les instal·lacions –el segon en tres setmanes-. Tot i això, la direcció de la companyia ha desvinculat el tancament de la mina amb les qüestions de seguretat i ha al·legat que el tancament es deu estrictament a motius econòmics.

En aquest sentit, el president d’ICL Iberia, Carles Aleman, ha apuntat que Vilafruns “no és econòmicament sostenible” i ha relatat que des del 2019 el preu de la potassa “ha caigut molt”, així com també la demanda. “Això fa que el preu de la potassa estigui a uns mínims històrics”, ha lamentat Aleman, que ha dit que aquesta situació s’ha vist agreujada per la crisi del coronavirus. La covid-19 “ens ha fet incrementar les pèrdues i ha provocat un endarreriment de les inversions estrangeres, cosa que suposa que els resultats vinents seran molt pitjors”, ha apuntat Aleman, que ha afegit que “davant de la possibilitat d’una nova onada de coronavirus, la millor decisió era el tancament de Vilafruns”.

Pel que fa la pèrdua de llocs de treball, Aleman ha volgut deixar clar que l’empresa intentarà que “l’impacte en els treballadors sigui el mínim”, tot i que ha admès que “segurament hi haurà un impacte”. A Vilafruns hi ha actualment uns 400 treballadors, dels quals 260 són subcontractats i 162 són treballadors directes d’ICL.

Aleman també ha explicat que malgrat que s’ha decidit aturar l’activitat extractiva a Vilafruns, ara s’estudiarà donar nous usos a la mina. “Podrien ser altres activitats mineres, però encara s’està avaluant”, ha apuntat. Tot i això, la mina de Vilafruns no tancarà del tot, ja que un grup de treballadors hi seguiran destinats en operacions de seguretat i manteniment per tasques de ventilació i retirada de la maquinària.

Un tancament previst inicialment pel 2015

El tancament de la mina de Vilafruns estava previst inicialment pel 2015, però aquest termini s’havia anat allargant a causa dels endarreriments en la construcció de la rampa de Cabanasses. La idea de la companyia era traslladar tota la producció de Vilafruns a Súria. Segons apunta la companyia, “ara que la construcció de la rampa està a la recta final, l’empresa ha decidit que, degut a les circumstàncies econòmiques actuals, és el moment de fer aquest pas”.

Auditoria de seguretat

El president d’ICL Iberia també ha deixat clar que l’auditoria amb experts internacionals que s’havia engegat a la mina de Vilafruns per avaluar-ne la seguretat segueix vigent i ha apuntat que es continuarà fent. Aleman ha dit que “té sentit continuar-la fent perquè allò que fem a una mina és el mateix que fem a l’altra”. A més, ha dit que “no tanquem la mina, sinó que aturem la producció de potassa”.

CCOO rebutja el tancament de la mina de Vilafruns i denuncia que és una “decisió oportunista”

CCOO ha mostrat el seu “rebuig absolut” a l’anunci del Grup ICL-Iberpotash de tancar la producció a la mina de Vilafruns. El sindicat ha denunciat que el pla de transició de l’empresa per traslladar l’activitat minera a Súria “encara no està tancat” i assegura que “hi ha mesures que encara es troben en projecte o en procés de desenvolupament”. Per tant, han dit, “no s’entén la decisió de tancar la mina en aquest moment”. El sindicat creu que és una decisió “totalment oportunista” després dels darrers accidents mortals i “enmig de la situació de pandèmia en què ens trobem immersos”. CCOO ha emplaçat la direcció d’Iberpotash i el Grup ICL a reconsiderar la decisió i asseguren que vetllaran pel manteniment dels llocs de treball.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares