19/04/2024

De esquerra a dreta Anna Crespo, Marc Aloy, Maria Àngels Blasco, Jordi Fosas i Anna Brugués. Imatge del 20 de juliol del 2020. (Horitzontal)

Pels amants de la cultura.....

Foto:ACN

El 75% de les propostes seran estrenes

La Fira Mediterrània de Manresa combinarà les activitats presencials i en línia. Aquest dilluns, el seu director artístic, Jordi Fosas, ha desgranat la programació de dos dels tres eixos del certamen: música i arts escèniques. Seran un total de 42 propostes, el 75% de les quals estrenes. “Serà una edició excepcional, marcada per la covid”, ha reconegut Fosas, tot afegint que serà indispensable “anar-se adaptant” a l’evolució de la pandèmia. Per aquesta raó, des de l’organització no han volgut concretar quantes de les propostes seran en viu. Una de les que pràcticament segur que ho serà és l’espectacle inaugural ‘ Za! & La Transmegacobla’, fruit d’un laboratori realitzat en el marc de la Fira fa dos anys.
La Fira Mediterrània d’enguany durarà dos dies més del que és habitual per poder donar cabuda a totes les propostes. El seu director artístic, Jordi Fosas, ha volgut deixar clar, però, que es tractarà d’una “fira segura”, adaptada “al que marquin les mesures de seguretat” del moment. En aquest sentit, ha afegit Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, malgrat “les incerteses”, l’organització tenia clar que aquesta Fira Mediterrània havia de tirar endavant. “Cal que la cultura es mantingui a les nostres vides”, ha recalcat.

42 propostes

Fosas ha assegurat que és aviat per anunciar quines de les propostes es podran veure presencialment i que la majoria dels artistes les estan treballant des de les dues vessants. Del cartell, el director artístic ha ressaltat l’espectacle que obrirà i tancarà el certamen de 2020: ‘Brots Transhumants’. A càrrec del músic Arnau Obiols i el ballarí Magí Serra i acompanyats del creador audiovisual Pepe Camps, faran una transhumància artística per tal de “viure i reflexionar sobre com mirem l’entorn, la terra i el territori”. El recorregut començarà el 13 d’octubre al Santuari de Queralt i tancarà la Fira, el 18 d’octubre a Manresa.

Les coproduccions

Aquesta Fira Mediterrània comptarà amb 12 produccions pròpies, coproduccions i col·laboracions. D’elles destaca ‘Acte de fe’, de Carlos Martorell, Marc Vilajuana i Adrià Grandia, que compta amb la participació de la Fira Mediterrània, FiraTàrrega, l’Eufònic, el Kovent i el Convent d’Alcover. També amb FiraTàrrega hi haurà l’assaig obert del Kernel Dance Theatre, que reflexionarà sobre la relació entre tradició i construcció. Toni Jódar i Beatriu Daniel presentaran la darrera entrega de la trilogia de conferències ballades d’Explica Dansa, amb ‘TRA TRA TRA. Tradició, conferència ballada via streaming‘, sobre la relació i la influència mútua entre la dansa contemporània i la dansa tradicional, i que està coproduïda per la Fira Mediterrània, el Mercat de les Flors i el festival Ésdansa de la Preses.

Entre les propostes també destaca la proposta de Marc Sempere-Moya, en la que col·labora L’Estruch de Sabadell i que comptarà amb la participació del transgressor cantant exflamenc El Niño de Elche i el baixista de Los Planetas i Lagartija Nick, Eric Jiménez. O la coproducció amb el festival Amb So de Cobla de Palamós, en una proposta que barreja el circ amb el so de cobla i que compta amb la participació de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, el músic Pep Pasqual i l’Ateneu Popular 9 Barris.

Les arts escèniques

Del cartell de propostes d’arts escèniques destaca ‘A puerta cerrada’, una trilogia de la companyia basca Kukai Dantza amb coproducció amb el Museo Universidad de Navarra; ‘Ancorae’, en que la jove Andrea Jiménez, que replanteja les bases del flamenc; ‘Y perdí mi centro’, de LaboratoriA, un cant a la igualtat entre homes i dones; o ‘Corpus’, en què Xavier Bobés explora el moviment d’un objecte escultòric en relació al cos.

A nivell internacional, la programació d’arts escèniques de la Fira comptarà amb la proposta ‘SunBengSitting’, del performer, ballarí, músic i coreògraf austríac Simon Mayer; i amb la ‘instal·lació B’, dels suïssos Trickster, centrada en el conte de la Blancaneus.

També en l’àmbit de les arts escèniques, en aquest cas adreçat al públic familiar, hi haurà propostes com la de la Companyia de Comediants La Baldufa amb ‘La faula de l’esquirol’, un espectacle que reflexiona sobre la diversitat i la convivència; o Campi qui pugui, que recupera en format de carrer tres porquets que encara busquen casa i un llop envellit però molt entranyable; o les Anxovetes, que estrenarà ‘Ondina’, amb l’objectiu d’acostar el món de les havaneres.

La música

Entre les estrenes d’aquesta Fira Mediterrània destaca la proposta de l’asturià Rodrigo Cuevas i Raül Refree, que s’han unit en la producció del darrer treball de Cuevas, ‘Manual de cortejo’, i que coincidiran a Manresa per primer cop sobre els escenaris en l’estrena del seu darrer espectacle. També hi haurà l’acordionista Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, amb el seu nou disc ‘El ball i el plany’. Alba Carmona estrenarà ‘Canciones del folklore’, Los Hermanos Cubero ‘Proyecto Toribio‘ o la mallorquina Maria del Mar Bonet, que estrenarà el nou espectacle, ‘Saba de terrer. Homenatge al Pare Ginard, autor del Cançoner Popular de Mallorca’.

Del cartell també destaca el jove duet Alexandrae, integrat per Marc Vilajuana i Elena Tarrats, oferiran un recital de cants arcaics portats al terreny contemporani a l’estrena del seu primer disc ‘Gaudeamus omnes’. La violinista Coloma Bertran presentarà el seu primer treball en solitari, ‘Nocturns i diamants’, amb artistes com Carles Belda, Sanjosex, Ju, Guillem Soler, Dia Sañé, Arnau Tordera i Gemma Humet.

A nivell internacional, hi seran la jove cantant grega-sudanesa Marina Satti, que en companyia del grup polifònic Fonés, desplegarà els temes del seu nou disc ‘Yalla’; o el grup de polifonia occitana i percussió Cocanha, que presentaran el seu darrer treball produït per Raül Refree.

El tercer gran eix, al setembre

Pel cartell del tercer gran eix de la Fira, la cultura popular i l’associacionisme, caldrà esperar fins al setembre. Segons ha manifestat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, Maria Àngels Blasco, calia que el PROCICAT aprovés el pla sectorial que regula l’activitat associativa. “Ara podrem començar a treballar-hi”, ha dit Blasco.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares