19/04/2024

Pla obert de l'hemicicle durant la intervenció del president, Quim Torra, en el debat de política general el 16 de setembre del 2020. Horitzontal.

Entra i llegeix

El president insta l’oposició a reclamar a l’Estat que aturi “l’asfíxia econòmica” i el dèficit d’infraestructures

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat el debat de política general per fer balanç de la seva legislatura i ha evitat parlar d’eleccions. A la sessió plenària d’aquest dimecres, Torra ha repassat l’obra de Govern i ha destacat la gestió de la pandèmia. El cap de l’executiu ha demanat centrat els esforços en la recuperació de l’epidèmia, i ha instat l’oposició a reclamar a l’Estat que aturi “l’asfíxia econòmica” i el dèficit d’infraestructures. Torra ha apuntat que Catalunya paga un 19,5% més en la mitjana territorial, i que percep un 1,2% menys. El cap del Govern ha criticat la “interferència” de Madrid en la política catalana, i ha tret pit d’haver aprovat els pressupostos del 2020 i del desplegament de la fibra òptica. Torra ha anunciat que dilluns que ve una trentena d’experts sanitaris li enviaran un document amb les bases per dur a terme la reforma del sistema de salut. El president ha demanat “col·laboració” a l’oposició per fer un debat “honest” sobre aquesta reforma. El cap del Govern ja havia reclamat abans “més recursos” per afrontar la recuperació econòmica, sanitària i social després de la crisi del coronavirus: “Necessitem els nostres recursos, els que generem els catalans i que desapareixen absorbits pel forat negre de Madrid”.

Perfil del president del Govern, Quim Torra, durant el debat de política general el 16 de setembre del 2020( Foto Sílvia Jardí)

Carrizosa dóna per feta la inhabilitació de Torra i emplaça l’oposició a vigilar que “no se surti amb la seva”

El president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, durant el debat de política general al ple del 16 de setembre de 2020

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha donat per feta la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i ha emplaçat la resta de grups de l’oposició a “explorar fórmules” per tal que el cap del Govern “no se surti amb la seva”. Ho ha dit al debat de política general d’aquest dimecres, dia abans que Torra vagi al Tribunal Suprem, que ha de decidir si l’inhabilita. Carrizosa ha avisat que el ple d’aquesta setmana “és possible que sigui l’últim” de Torra com a president i ha avançat que parlarà amb la resta de grups per afrontar aquest escenari. Cs vol una resposta dels partits no independentistes en cas que el president no vulgui renunciar al seu càrrec. Carrizosa ha carregat contra la gestió del Govern i els “cops de colze” entre JxCat i ERC per la data de les futures eleccions, que han provocat que Catalunya estigui “paralitzada”. “No hi ha futur amb vostès al capdavant de la Generalitat”, ha assegurat, i ha acusat Torra de centrar la seva intervenció en donar les culpes “a Madrid” dels problemes dels catalans. “Quan més necessitaven els catalans gestió, han trobat un president que ha prioritzat tot el que no era gestió, perquè ja va dir que no venia a gestionar”, ha criticat.

Per al dirigent taronja, la gestió de la pandèmia de covid-19 per part del Govern ha estat “pitjor” que en altres comunitats autònomes perquè “han pensat més en els vots de la seva parròquia que en les persones”. “Han utilitzat la pandèmia pel procés”, els ha retret. Davant de la insistència de Torra en reclamar al govern espanyol un subsidi per als pares que hagin de cuidar fills en quarantena durant el curs escolar, Carrizosa ha instat el president a donar suport al permís retribuït que impulsa Cs perquè hi hagi una única solució al conjunt de l’Estat: “Digui al seu grup dividit a Madrid que voti a favor d’aquesta mesura de Cs. Facin política a la resta d’Espanya”.

Iceta pressiona de nou Torra perquè convoqui eleccions: “Acabem la legislatura amb la màxima dignitat possible”

El president del grup del PSC-Units, Miquel Iceta, durant el debat de política general al Parlament

El líder del PSC-Units, Miquel Iceta, ha pressionat de nou el president Quim Torra perquè convoqui eleccions i no allargui més aquest Govern. “Acabem aquesta legislatura amb la màxima dignitat possible”, ha etzibat. Iceta ha dit que la continuïtat d’aquest executiu és “un error pel país” i ha acusat Torra de prendre moltes de les seves decisions fixant-se més en “càlculs partidistes” que en l’interès de la ciutadania. També li ha retret que “té una mirada de mig país i no d’un país sencer” i que continuï amb “l’estratègia de la confrontació”. D’altra banda, l’ha emplaçat a trenar “consensos amplis” i també a “intentar el diàleg polític i intergovernamental necessari”: “Si no, no ens en sortirem”, ha conclòs. Iceta també ha fet referència a la vista que Torra té al Suprem dijous i a l’escenari polític que es pot obrir a partir d’aleshores. A més de recordar que “ningú està per sobre de la llei” i d’instar-lo a acatar les resolucions judicials “agradin o no”, ha expressat que “és millor per Catalunya que el president convoqui eleccions, i que no sigui a efectes induïts per altres institucions”.

Iceta ha criticat que durant aquest mandat no hi ha hagut “cap nova proposta, prestació o servei que hagi millorat la vida dels catalans”.

Albiach demana a Torra que convoqui eleccions perquè Catalunya no pot tenir dos presidents “simbòlics” i cap d’efectiu

La presidenta de CatECP, Jéssica Albiach, intervé al debat de política general al Parlament, el 16 de setembre de 2020

La presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha reclamat al president de la Generalitat, Quim Torra, que convoqui eleccions davant la seva probable inhabilitació ferma. “Li demanem que no caigui en la gesticulació, és el pitjor moment possible”, ha afirmat en referència a la pandèmia en el seu discurs en el marc del debat de política general. I ha alertat que Catalunya no pot tenir dos “presidents simbòlics”, Torra i Pere Aragonès, i cap d’efectiu. En aquest sentit, s’ha dirigit a Torra per avisar-lo que això no seria defensar Catalunya. D’altra banda, ha retret al cap de l’executiu català que vulgui convertir els comuns en “l’enemic número u de Catalunya” perquè no li compren les seves “gesticulacions”.

La CUP reclama eleccions per iniciar “un nou cicle independentista” i “encarar amb força l’embat amb l’Estat”

El diputat de la CUP-CC Carles Riera, durant el debat

El diputat de la CUP-CC Carles Riera ha reclamat eleccions per iniciar “un nou cicle independentista” i “encarar amb força l’embat amb l’Estat”. Durant la seva intervenció en el debat de política general, Riera ha criticat “el desgast, el bloqueig i atzucac” del Govern i ha expressat que s’arriba al “final del cicle independentista de l’1-O i el 3-O”. “Des de la legitimitat i la força que ens atorga l’1-O i el 3-O per seguir avançant unilateralment, cal obrir camí cap a un nou embat”, ha assenyalat Riera, que també ha demanat “unitat antirepressiva” davant la possible inhabilitació del president Quim Torra. D’altra banda, ha criticat JxCat per plantejar “un conflicte declaratiu” i a ERC per apostar per un diàleg que és “fum”.

Alejandro Fernández insta Torra a no dur Catalunya al bloqueig per la “decisió personal” d’haver desobeït la JEC

El president del PPC, Alejandro Fernández, durant el debat de política general al Parlament, el 16 de setembre de 2020

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha demanat que la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, no comporti el bloqueig institucional de Catalunya. Ho ha fet al debat de política general del Parlament, en què ha assegurat que la desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) per part de Torra va ser “decisió personal” del president. “Assumeixi la seva responsabilitat i no condueixi a la misèria tota Catalunya perquè un dia va decidir complicar-se la vida vostè sol”, li ha etzibat. Fernández s’ha referit a la possibilitat que la inhabilitació de Torra sense convocar eleccions ni escollir un successor deixi Catalunya amb un Govern “en funcions sense capacitat de legislar ni aprovar pressupostos”. Es tractaria, ha dit d’un bloqueig “sense precedents, premeditat, assajat i voluntari”.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares