25/04/2024

Aquest dijous 8 de Març a la tarda , s’ha celebrat el primer dels dos actes que estan dedicats al Dia Internacional de la Dona Treballadora . que s’ha fet a la sala petita del Casino Borràs .

Aquest acte ha consistit en un fòrum de dones, on gairebé cinquanta dones i dos homes , han debatut de manera amena , el paper de la dona en el passat , present i el futur i que ha estat moderat per l’alcaldessa Montserrat Badia .

Cada dona ha explicat les seves experiències de les seves avantpassades , i el paper que viuen avui dia , si hi ha hagut algun canvi entre la desigualtat entre dona i home , han remarcat però , que abans la dona no gaudia de les mateixes llibertats que avui dia, a més han assenyalat que la dona treballava fent de minyona i a casa fent tasques de la llar , en canvi als homes fer aquestes tasques era molt mal vist .

En quant a la situació de la dona en el passat era una causa social mentre que avui dia és percep com un fet de entorn familiar ja que aquesta té un paper destacat ,ajudant a fer tasques domèstiques.

El temps de lleure de la dona ha canviat amb el pas del temps , en el passat la dona havia d’anar acompanyada de la mare o de una familiar , en canvi ara l’oci es més lliure , a més en aquells temps havien de estar a casa a una hora determinada cosa que avui dia hi ha llibertat horaria .Es va prioritzar que estudiessin els nois , per tal que les noies fessin alguna formació en el comerç o a secretariat .

En quant ,si els homes han de fer tasques domèstiques, alguna dona present a la sala ha destacat que el paper de l’home hauria de ser col•laborar o ajudar a les tasques de la dona, a més si una dona és llesta , ha manat abans i ho fa ara i sempre .

S’han fet propostes de futur en el paper de la dona , per una banda es demana flexibilitzar l’horari laboral i la conciliació familiar , ja que amb els temps actuals es fa molt imprescindible .

En quant a la violència domestica , i com es pot eradicar , algunes veus a la sala han coincidit a dir que cal ensenyar –los des de petits , ajudar a les victímes i denunciant la situació des del primer moment .

També han lamentat les restriccions de les llibertats que pateix avui dia la dona en algunes cultures del món .

Donat que la dona aquí el poble , a part de tenir una vida industrial sobretot en el camp del tèxtil , el comerç avui dia es el que manté la situació de la dona , per aixó s’ha demanat que es faci una dinamització comercial amb més competència i menys preus , La formació d´assesorarent als emprenedors/ res, es un fet a tenir molt en compte ,

En temes de sanitat pública i seguretat viaria , s’ha denunciat que avui dia tant homes com dones , no cuiden de la brutícia dels carrers sobretot quant hi ha cagades de gossos en indrets publics .Sobre seguretat , les dones demanen més seguretat sobretot els caps de setmana , per estar més segures .

Abans d’aquest debat, la Presidenta del Centre d’amistat ha llegit un manifest commemoratiu del dia de la dona , que ha estat aplaudit pels assistents ,

L’acte ha acabat amb una fondue de xocolata ,. Cal recordar que el proper dijous 15 de Març al Casal de Pensionista ” Gent d’edat ” hi haurà una xerrada a Càrrec del mestre Xocolater de Castellbell i el Vilar en Enric Rovira que ens farà cinc cèntims de la Història del Cacau .

Fotos Pere Sánchez

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.