19/04/2024
El treball conjunt entre oncologia i primària es va iniciar a l’entorn de 2004. S’han adaptat les guies actuals, s’han organitzat tres jornades de treball conjuntes i s’ha anat avançant en la coordinació i detecció de punts de millora.
  • El Grup de Llarg Supervivent és un equip multidisciplinari que inclou professionals d’oncologia i de primària d’Althaia, l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Centre Sanitari del Solsonès
  • La col·laboració entre l’atenció primària i l’hospitalària es tradueix en la millora de la qualitat assistencial del pacient que ha superat un càncer

 

oncologia_primaria.jpg
Foto:Althaia

L’atenció primària té cada vegada més protagonisme en el seguiment de les persones que han superat un càncer, els anomenats llargs supervivents. Això és gràcies al treball conjunt entre el Servei d’Oncologia de la Fundació Althaia i les àrees bàsiques de salut de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès que gestionen l’Institut Català de la Salut, el Centre Sanitari de Solsonès i la mateixa Fundació Althaia. L’objectiu final del programa, pioner a Catalunya, és normalitzar l’atenció de la persona que ha superat un càncer i integrar-la en el seguiment de l’atenció primària, igual que es fa amb altres problemes de salut o patologies cròniques.

 

En el sector sanitari s’entén per llarg supervivent el pacient que està lliure de malaltia oncològica, que ja no rep tractament (quimioteràpia o radioteràpia) i que fa més de cinc anys que va ser diagnosticat. L’atenció a la seva salut, però, ha de continuar. Per això, l’oncòleg dóna pas als professionals de primària, que en fan un seguiment integral tenint en compte el pla definit pel Grup de Llarg Supervivent.

 

 

Potenciar la gestió compartida

El Grup de Llarg Supervivent és un equip multidisciplinari que inclou professionals d’oncologia i d’atenció primària de les tres comarques. Darrerament, s’hi ha incorporat infermeria per la seva important tasca d’intervenció i acompanyament.

De forma conjunta, s’han elaborat diverses guies de seguiment i protocols assistencials, que identifiquen els problemes de salut específics d’aquest grups de pacients per tal de poder-los donar una atenció idònia i garantir-ne el contínuum assistencial. Els principals aspectes que es tenen en compte són:

  • Detecció precoç de possibles segones neoplàsies

  • Seguiment de possibles efectes tardans i seqüeles

  • Seguiment específic adequat a cada tipus de tumor

  • Educació i promoció de la salut

 

S’està treballant en la implantació completa del programa en tota la zona, cosa que evita molts desplaçaments als pacients i també duplicitats, i, alhora, afavoreix una atenció de proximitat.

El grup també avalua els resultats sobre el compliment dels protocols dissenyats de seguiment específics per a cada tumor.

 

Un treball que ve de lluny

El treball conjunt entre oncologia i primària es va iniciar a l’entorn de 2004. S’han adaptat les guies actuals, s’han organitzat tres jornades de treball conjuntes i s’ha anat avançant en la coordinació i detecció de punts de millora. A més, s’ha presentat l’experiència a diferents congressos i jornades. L’any passat, el grup va ser finalista a la 5a Jornada del Pla de Salut de la Generalitat.

Les previsions són que aquest 2016 el Servei d’Oncologia d’Althaia doni 200 altes, el doble de les de l’any passat. Són persones que passaran a ser ateses a primària. La xifra demostra els resultats positius de la coordinació entre l’atenció hospitalària i la primària.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.