19/09/2021

Bombers de la Generalitat de Catalunya,la Federació d´entitats escursionistes i el Patronat de la Muntanya de Montserrat posen en marxa un grup de treball per millorar la seguretat

El Patronat de la Muntanya de Montserrat, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i els Bombers de la Generalitat han posat en marxa un grup de treball per tal de millorar de la seguretat al Massís de Montserrat, que ha esdevingut una zona amb un alt nombre de practicants d’activitats com l’excursionisme i altres activitats esportives (vies ferrades o camins equipats, per citar-ne només alguns exemples).

El grup de treball ja ha concretat algunes mesures de tipus divulgatiu i informatiu, així com accions que milloraran determinats equipaments de la muntanya de Montserrat, amb l’objectiu comú de millorar-ne la seguretat.

El Massís de Montserrat és un lloc amb una altíssima afluència de gent, de molt diversa tipologia (turistes, excursionistes, escaladors, etc.), i amb un ventall molt ampli pel que fa al seu nivell tècnic i formatiu. Per aquest motiu, el Patronat, la FEEC i els Bombers també estudiaran, analitzaran i difondran consells i accions adreçades a aquests diferents col·lectius, intentant abastar des del nivell més bàsic o generalista, fins a aquell més especialitzat i tècnic.

A més informació i formació, més seguretat. Amb aquesta premissa, s’està estudiant l’actualització dels diversos panells informatius de l’interior de Montserrat, que inclouran també conceptes bàsics de seguretat.

D’altra banda, està prevista la posada en marxa d’una pàgina web amb informacions i consells per millorar la seguretat dels excursionistes. La pàgina, igual a la que es va posar en marxa fa unes setmanes en relació al Pedraforca, (www.gencat.cat/interior/bombers/pedraforca), inclourà els consells bàsics de seguretat, la possibilitat de consultar la previsió meteorològica de la zona, els equipaments, els refugis, etc. d’una forma pràctica i àgil. En resum, tota aquella informació de servei que ajudi a millorar la seguretat al Massís de Montserrat.

Prova pilot d’adequació dels equipaments d’escalada
També s’ha concretat la realització d’una prova pilot, que es realitzarà properament, i que consistirà en l’adequació dels equipaments del Joc de l’Oca, un recorregut equipat amb un nombre alt de practicants. La prova pilot també preveu la col·locació de cartells que informaran sobre la dificultat de l’itinerari equipat, els consells de seguretat a tenir en compte, el telèfon d’emergències, etc. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la de minimitzar-hi, el màxim possible, els accidents.

Acord de col·laboració entre el Patronat de la Muntanya de Montserrat i la FEEC
Ambdues institucions van signar, divendres passat, diada de la Mare de Deu de Montserrat, un acord de col·laboració per tal de fomentar i difondre la pràctica de l’escalada sota criteris de seguretat i respecte pel medi ambient. En aquest sentit, promouran un projecte d’equipament d’una àrea de formació i d’interpretació de l’escalada a la zona de Sant Joan (concretament, a l’agulla coneguda pels escaladors com a Miranda de Sant Joan).

El programa d’autoprotecció a la muntanya dels Bombers de la Generalitat
El Grup de Treball de Millora de la Seguretat a Montserrat s’inscriu dins del Programa d’Autoprotecció al Medi Natural dels Bombers de la Generalitat a l’àmbit de tot Catalunya. Un dels eixos principals ha estat la creació dels Grups de Treball que volen augmentar la seguretat dels practicants d’activitats esportives o lúdiques en aquests massissos. Tot i això, està previst que aquest projecte s’estengui a d’altres zones del territori català.

A finals de l’any passat es va constituir el grup de treball al Massís del Pedraforca, i hi prenen part, a més dels Bombers i la FEEC, l’Ajuntament de Saldes i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Conveni de col·laboració entre Interior i el Patronat de Montserrat per indicar punts de cobertura del 112
El passat mes de desembre, el departament d’Interior i el Patronat de la Muntanya de Montserrat van signar un conveni de col·laboració per a la instal·lació a la Muntanya de Montserrat d’una cinquantena de senyals informatius que indiquin punts de cobertura del telèfon d’emergències 112, per tal que visitants i excursionistes sàpiguen les zones on hi ha possibilitat d’activar els serveis d’emergència en cas de necessitat.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: