25/04/2024
Les noves aeronaus disposen de diversos sistemes de navegació i posicionament per satèl·lit que faciliten i optimitzen la localització dels sinistres.

Text i fotos: Gencat

Nou Helicopter SEM_1.JPG

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, el conseller de Salut, Antoni Comín, i l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, van presentar aquest dijous 24 de novembre a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell la primera aeronau AirbusH135 que el SEM posa en funcionament en substitució de les que han estat realitzant el servei des del 2005. D’aquesta manera, s’aniran renovant progressivament els 4 helicòpters medicalitzats de què el SEM disposa, des d’ara fins a principis del 2017.

El conseller Comín va emfatitzar que el sistema d’emergències de Catalunya és una “peça clau en el nostre sistema de salut” i va assegurar que amb aquesta nova flota “ens posem al nivell dels estàndards europeus més avançats”. En aquest sentit, el titular de Salut va ressaltar que els nous helicòpters disposen de més capacitat de càrrega i més velocitat, i estan preparats pel vol nocturn, un fet que podria ser realitat durant l’any que ve un cop s’enllesteixin un conjunt de millores a determinades bases aèries. Comín també va indicar que el nou concurs per renovar la flota ha tingut un cost similar a l’anterior, tot subratllant però que “amb els mateixos recursos, aconseguim més qualitat”. En aquest sentit, Oriol Junqueras va destacar que l’obligació del Govern “és posar els millors recursos en mans dels millors professionals”, perquè “la salvació de vides no té preu”. El vicepresident també va agrair l’esforç dels professionals “que fan que tinguem un dels serveis públics de més qualitat del món”. Per la seva banda, l’alcalde sabadellenc va valorar la importància que serveis referents d’àmbit nacional com aquest “estiguin a la nostra ciutat”.

Una flota amb més millores
L’AirbusH135 és un helicòpter medicalitzat superior a l’anterior EC135 biturbina que fins ara emprava el SEM en els seus vols. A més, les noves unitats aèries incorporen una sèrie de millores tant en el seu aparellatge com en el material electromèdic embarcat.

Per una banda, els 4 helicòpters disposaran de motor Turbomeca Arrius 2B2plus, que permet incrementar la velocitat, passant dels 259 als 278 km/h, aconseguint una velocitat de creuer de 260 km/h. Així mateix, també s’incrementa el pes màxim en l’enlairament fins als 2.980 kg (abans 2.910 kg) i s’augmenta el diàmetre de les pales en 20 cm de llargada.

Per al seu major confort, també incorporen pilot automàtic, navegació GPS Garmin 750, aire condicionat i estan adaptats pel vol visual nocturn.

Així mateix, s’ha actualitzat tota l’electromedicina que contenen els helicòpters, incloent-hi un nou equipament monitor, cardiocompressor i respirador d’última generació. Es tracta d’un aparellatge que s’adapta a les necessitats del pacient alhora que facilita la feina dels professionals, doncs és més senzill i més lleuger, el que el fa més fàcil de transportar fins al lloc de l’incident.

A més, les noves aeronaus disposen de diversos sistemes de navegació i posicionament per satèl·lit que faciliten i optimitzen la localització dels sinistres.

Els helicòpters medicalitzats del SEM

nou-helicopter-sem
El SEM disposa de 4 helicòpters medicalitzats, ubicats estratègicament a 4 punts del territori català. A Girona, a l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta; a Lleida, a la base del SEM de Tremp; a Tarragona, a la base del SEM de Móra d’Ebre; i a Barcelona, a Sant Cugat del Vallès, base aèria que properament canviarà d’ubicació, per instal·lar-se a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

El total d’activacions d’helicòpter que ha realitzat el SEM el 2015 ha estat de 2.780, gairebé un 10% més que l’any anterior, quan se’n van realitzar 2.530, i un 45% més que l’any 2011, abans de la creació de la Unitat de Mitjans Aeris, que ha possibilitat una gestió més eficient de l’activitat de les aeronaus.

L’helicòpter amb més activitat l’any 2015 ha estat el que té la seva base a Sant Cugat, amb 684 hores de vol, seguit del que té la base a Girona, amb 499 hores de vol, el que té la base a Móra d’Ebre, amb 374 hores de vol i l’helicòpter amb base a Tremp, amb 370 hores de vol.

La Unitat de Mitjans Aeris del SEM (UMA)
El SEM disposa d’una Unitat de Mitjans Aeris (UMA) creada l’1 de març de 2012 amb la finalitat de garantir l’enviament d’un equip mèdic per la via més ràpida per tal d’assistir al pacient in situ i traslladar-lo, si procedeix, a l’hospital adient.

La UMA es va crear per optimitzar l’ús dels recursos aeris disponibles amb la centralització del seu servei d’activació, creant una taula de coordinació de vol específica i especialitzada en la gestió de recursos aeris a la Central de Coordinació Sanitària del SEM, situada a L’Hospitalet de Llobregat. La finalitat era tenir una visió global i oferir una atenció més eficient, posant en pràctica un nou model: la Gestió Dinàmica dels Recursos (GDR), una nova operativa desplegada en tota l’organització.

L’objectiu de la GDR és l’optimització i la recerca de l’eficiència en la coordinació, basada en la comunicació directa i a temps real durant tota l’operativa de vol i la intervenció amb els equips que s’activen des de la Central de Coordinació Sanitària del SEM. D’aquesta manera, s’obté una visió global de tota l’activitat i es gestionen de manera més eficient les prioritats, mitjançant el seguiment cronològic i operatiu dels recursos. El resultat és la reordenació de les unitats activades en funció de l’entorn canviant en temps real, així com la gestió dinàmica de cues i la mobilització preventiva per no deixar territoris descoberts.

La UMA està composta per 4 equips aeris formats per 4 tripulants; comandant, copilot, metge i infermer. Per altra banda, la taula de coordinació de la UMA està formada per un infermer que exerceix com a coordinador tècnic de vol i un auxiliar de coordinació.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.