18/05/2022

Cinquena Jornada dels debats educatius a Castellbell i el Vilar

El passat 9 d’abril es va fer la cinquena trobada del programa “Debats Educatius”, en la qual per primera vegada hem comptat amb la presència d’un convidat, l’Aldo, vingut des de la ciutat mexicana de Cuernavaca interessat també en temes d’educació i ciutadania.

Aquesta vegada no ha calgut fer una síntesi de les trobades anteriors, però en canvi si que s’ha fet un esforç per a reconduir el tema a moments previs i centrar-nos en el respecte en totes les seves manifestacions. Cal posar l’èmfasi en no quedar-nos només en aspectes formals o accions, sinó en pensar també en les actituds que potencien aquest respecte i en els valors que tenen com a base.

En aquesta tasca en va ajudar molt una graella que havia preparat la Tina, en la qual havia diferenciat dos camps dins de l’entorn familiar/fora de l’entorn familiar i lligat cada comportament amb les actituds i/o valors que porten aparellats. En quant al format que volem donar-li al resultat, per tal de fer-lo visible a la resta del municipi, s’ha pensat en aprofitar el símbol del municipi, que és un castell, i aprofitar cada planta per a posar els comportaments, les conductes i a dalt de tot els valors.

El grup va coincidir en mantenir els dos camps de separació en dins l’entorn familiar / fora de l’entorn familiar, en què la llista d’accions proposades des d’un inici es podria separar en dos blocs: un serien comportaments relacionats amb les normes de convivència enteses com a urbanitat i l’altre serien comportaments relacionats amb la comunicació. En canvi es va matisar e la necessitat de separar les actituds dels valors, la qual cosa ja ens queda lligada amb la idea de col·locar-les al castell.

En el bloc convivencial hem agrupat: Fer salutacions, demanar la tanda, fer files, respectar l’ordre de tanda, ensenyar a esperar, circular per la dreta i cedir el pas, respectar seients públics deixar les coses com les hem trobat i tenir cura dels objectes i espais comuns. En el bloc comunicacional tenim respectar el torn de paraula, escolta activa, incentivar el diàleg, parlar amb un to de veu adequat, usar diferents argots.

Pel que fa a la separació d’actituds i valors:

Hem anotat com a actituds:

1-Saber diferenciar el lloc privat i el públic.

2-Saber diferenciar les persones i el tracte que s’han de tenir.

3-Comprendre el context i el moment, que poden ser excepcionals.

Hem considerat valors la puntualitat, saber estar, saber ser, saber relacionar-se, respecte a les persones, respecte al bé comú, comprendre la relació entre drets i deures.

Entre la Maria Jesús i jo hem fet un intent de donar-li format de graella, en l’annex que trobareu al final del document i amb el qual treballarem en la propera trobada.

Per últim, en la propera reunió recuperem la trobada el primer dijous de mes, o sigui el 7 de maig.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: