24/04/2024

Primer pla d'un veí de la Vall Ferrera rebent la vacuna contra la covid-19 a Alins l'1 d'abril del 2021. (Marta LLuvich/ACN)

Entra i llegeix....

Salut ha administrat un vaccí al 13,2% de la població i el 5,8% té la pauta completa

El 30% de les persones entre 60 i 65 anys ja ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19 a Catalunya, segons l’últim balanç de Salut. Catalunya va superar ahir el milió de primeres dosis posades del vaccí i la xifra ara és d’1.022.501 (+11.627 en les darreres 24 hores). Pel que fa a la segona dosi, l’han administrat a 443.580 persones (+3). Així, el 13,2% de la població ha rebut la primera dosi – el 15,6% si es tenen en compte els majors de 16 anys- i el 5,8% té la pauta completa. Per col·lectius, han rebut la primera dosi el 77,1% de les persones amb gran dependència; el 64,1% dels majors de 80 anys; el 82,1% del personal d’atenció primària i hospitalària; el 78,9% del treballadors de residències; i el 64,2% del personal essencial.
També han rebut la primera dosi el 94,4% de les persones que viuen en residències i el 59,1% d’altre personal de l’àmbit sanitari i sociosanitari. En paral·lel, han rebut la pauta completa el 91,7% de les persones que viuen en residències, el 75,7% del personal d’aquestes residències, el 76,3% del personal d’atenció primària i hospitalària i el 9,3% d’altre personal de l’àmbit sanitari i sociosanitari. També estan vacunats amb la pauta completa el 65,1% de les persones amb gran dependència, el 26,9% de les que tenen 80 anys o més, l’1,9% dels treballadors essencials i el 0,3% de les persones d’entre 60 i 65 anys.

A la Catalunya Central, un total de 71.720 persones han rebut la primera dosi de la vacuna (+260) i 29.887 han rebut la segona (+6). El 13,4% dels residents té la primera dosi i el 5,7% té la pauta completa.

Salut demana un marge de 48 a 72 hores per decidir si cal endurir les restriccions després de Setmana Santa

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, en una intervenció als mitjans (Foto Departament de Salut)

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que s’ha de deixar un marge de 48 a 72 hores per veure si cal endurir les restriccions després de Setmana Santa. “Els indicadors no augmenten però es mantenen estables. Això no són per a nosaltres bones notícies i haurem de donar un cert temps per no prendre les decisions en calent”, ha reconegut Ramentol en declaracions aquest Dilluns de Pasqua a Catalunya Ràdio. “Ens venen dies assistencialment complicats”, ha avisat el secretari general de Salut, que ha posat el focus en el degoteig a l’alça d’ingressos a l’UCI (431 pacients). En paral·lel, Ramentol ha parlat de la franja de població de 65 a 70 anys i ha avançat que “segurament seran els que es vacunaran amb el vaccí de Janssen”.
“Es tracta d’una quarta vacuna que arribarà en comptagotes durant aquest abril, però ja de manera més decidida i amb volums més rellevants a partir del maig”, ha continuat el secretari general de Salut, que ha admès que amb el topall de 65 anys del vaccí d’AstraZeneca i la prioritat dels més de 80 anys s’ha deixat “en terra de ningú” la franja de població entre 65 i 70 anys. No obstant això, Ramentol ha reiterat que mantenen la previsió de tenir el 70% de la població de Catalunya vacunada “a finals d’agost”, si finalment es compleixen els terminis d’entrega de totes les vacunes.

Avui Dilluns de Pasqua –tot i ser festiu- està previst que s’administrin 17.000 dosis d’AstraZeneca i que Catalunya rebi una remesa de 193.000 noves vacunes de Pfizer, que hauran d’ajudar a enllestir la vaccinació de les persones de més de 80 anys i els grans dependents.

Campins: “Si l’increment de casos segueix, hem d’endurir les mesures”

La cap d’Epidemiologia i Medicina Preventiva de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, s’ha mostrat més preocupada per les dades de la pandèmia durant aquests dies de Setmana Santa i ha alertat que “si l’increment de casos segueix, hem d’endurir les mesures”. “La situació a l’hospital empitjora, amb 8-13 ingressos diaris que també ingressen més ràpidament a la UCI. I no podem esperar a tenir les UCI plenes per prendre decisions”, ha recalcat Campins, convençuda que la mobilitat de Setmana Santa es notarà d’aquí a dues setmanes: “Viurem un ‘déjà vu’ del que vam tenir per Nadal”, ha conclòs la cap d’Epidemiologia i Medicina Preventiva de la Vall d’Hebron.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares