09/12/2023
Continua Llegint....

• Ja està obert el període d’inscripcions per a la segona edició del curs d’especialització ‘Suport entre iguals’ a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya
• La iniciativa és fruit de l’aliança estratègica entre Osonament, la Fundació Althaia i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya amb el suport de la Fundació “la Caixa”
• L’objectiu és formar i acreditar persones amb experiència amb problemes de salut mental i recuperació per tal que es puguin incorporar en equips assistencials d’atenció a la salut mental

El projecte d’inserció laboral de persones amb problemes de salut mental que impulsen Osonament, la Fundació Althaia i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb el suport de la Fundació “La Caixa” continua avançant. Després dels bons resultats del curs d’especialització universitari Suport entre iguals que va oferir la UVic-UCC per primera vegada l’any passat, s’ha decidit donar continuïtat a aquesta formació, que ja té a punt la segona edició i que com a novetat està acreditat com a formació contínua universitària.

El curs s’adreça a persones amb experiència pròpia en problemes de salut mental, que ja han avançat en el seu procés de recuperació i que volen formar-se per tal de poder-se incorporar en equips assistencials a la salut mental. D’aquesta manera, contribueixen en el procés terapèutic i en la inclusió social d’altres persones que tenen un problema de salut mental.

Amb aquesta iniciativa es crea una formació reglada i acreditada d’un nou perfil professional que representa la figura de l’experiència en salut mental en primera persona. Aquest rol aporta un valor afegit insubstituïble que, tal com avalen experiències pioneres a nivell internacional i també els resultats d’una prova pilot pròpia, reverteix en millores tant en les persones que esdevenen agents de suport entre iguals com en les persones usuàries. També és ben valorada la millora qualitativa que representa la incorporació d’aquet rol per part dels professionals de la salut mental. Cal destacar que la professionalització d’aquesta funció, que està en procés de regulació per part de l’administració, és una nova oportunitat laboral en la línia de la inclusió i la reinserció.

El període d’inscripcions al curs, que s’iniciarà el pròxim mes de març, ja està obert. Les persones interessades han de formalitzar la matrícula a través de la pàgina web de la UVic-UCC. En total, hi ha 20 places disponibles. L’any passat, es van formar un total de 16 persones.

La continuïtat d’aquesta formació universitària és possible gràcies a la implicació de la Fundació “La Caixa” que, a través de CaixaBank, subvenciona una part d’aquest curs. És també una realitat gràcies a l’aliança de tres entitats de referència del territori en els àmbits de l’atenció a la salut mental i de l’activitat acadèmica i el coneixement, com són la Fundació Althaia, Osonament i el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC.

Igual que el curs anterior, les tres entitats impulsores han sumat complicitats amb altres organitzacions com són el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ActivaMent Catalunya, la Federació Catalana d’Entitats de Salut Mental en 1a Persona – VEUS, l’associació Emilia Barcelona i Osona Salut Mental per tal de fer realitat el projecte. La iniciativa s’emmarca en l’activitat científica de la Càtedra de Salut Mental i del Grup de Recerca (GR) Innovació en salut mental i benestar social (ISaMBeS).

Aquest curs universitari dona continuïtat al projecte Peer to peer, que es va portar a terme l’any 2019 com a prova pilot i que va ser un èxit. Aleshores, les persones que hi van prendre part van seguir un itinerari formatiu no reglat i també una part d’experiència com a agents de suport entre iguals.

Un curs universitari de 15 crèdits

La formació que s’inicia aquest mes de març és un curs universitari de 15 crèdits que inclou 56 hores de docència teòrica i 65 hores de pràctica. L’equip de professorat està format per professionals sanitaris de la Fundació Althaia, Osonament i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, professors de la UVic-UCC, així com membres de l’associació Emilia, ActivaMent i la federació VEUS, que aplicaran una metodologia que combina teoria amb dinàmiques participatives i grupals. Les pràctiques externes incloses en el programa formatiu es faran als centres de la Fundació Althaia, Osonament i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

El curs, subvencionat, s’adreça a persones amb experiència en problemes de salut mental i recuperació.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d