25/04/2024

Aixada 2Els dies 22 i 23 de febrer Manresa tornarà a viure la Fira de l’Aixada, el mercat medieval, que en el marc de les Festes de la Llum, enguany arriba a la seva 17a edició consolidada com una de les cites medievals més singulars i destacades del panorama català.El programa de la Fira de l’Aixada ha estat presentat avui pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; el president de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols; i el representant de l’equip de coordinació artística, Ivan Padilla.El regidor  Calmet ha destacat “la consolidació de la fira de l’Aixada com un esdeveniment provat, modificat, adaptat i que té un nivell que poques altres fires medievals del país poden assolir”. “Per aquest motiu”, ha seguit Calmet, “la fira no creix en nombre de paradetes sinó en la qualitat dels espectacles”.Per la seva banda, Ivan Padilla ha explicat les novetats artístiques que “es basen en la representació de quatre espectacles centrals que recreen quatre fets històrics diferents i que segueixen un ordre cronològic” . “Tanmateix”, com ha dit Padilla, “són quatre peces separades i amb entitat pròpia”

La primera peça és l’entrada del bisbe Galceran Sacosta a la ciutat (dissabte el matí al Parc de la Seu); la segona és l’arribada del rei Pere III i la reina Maria de Navarra (dissabte a la tarda a la Plaça Major); la tercera, el comiat dels reis (el diumenge al matí a la Plaça Major), i l’últim acte fa referència al moment històric d’arribada de la Llum el dia 21 de febrer de 1345 (diumenge a la tarda al Parc de la Seu). El representant de la Taula de Coordinació Artística ha explicat que “aquest és un any de renovació d’actors” i que a més, “les noves peces impliquen la creació de personatges nous com són el conseller del rei i un constructor de la Sèquia que portaran el timó de l’acció narrativa”.

Les paradetes de la Plana de l’Om es traslladen a la Muralla del Carme

Aixada 1Al seu torn, Joan Orriols ha explicat aspectes tècnics com els canvis d’ubicació. Així la Plana de l’Om s’estrena com a espai escènic on s’hi faran diferents activitats com tallers i demostracions però no hi haurà parades. Aquestes es traslladen a la Muralla del Carme que amplia el número i  de tenir-ne sis, en anys anteriors, passarà a acollir-ne setze. La Plaça Milcentenari prescindeix de l’espai de justes cosa que li permet ampliar l’espai de la taverna medieval i les àrees de les activitats infantils.El sector més representat entre els paradistes és el de l’artesania, amb parades de bijuteria, roba, vidre, objectes de fusta…, seguit del de l’alimentació, amb embotits, formatges, pa i coques, vi, mel… I, encara que menys nombrosa proporcionalment, també cal destacar la presència de comerciants i entitats locals.  Durant el cap de setmana, més de tres-cents actors i voluntaris d’entitats i grups locals, actuaran en els diferents escenaris i carrers, traslladant els visitants al nucli d’una vila medieval, on hi conviuen artesans (ferrers, bufadors, cistellaires…), nobles, cavallers, clergues, prostitutes, leprosos…, amb personatges històrics com el rei Pere III o el mestre d’obres Guillem Catà.

Gran diversitat d’espectacles i accions

El Parc de la Seu, la Plaça Milcentenari, la Plaça Europa, la Plana de l’Om, la Plaça Major i la Plaça Sant Ignasi Malalt són els diferents escenaris on s’ubica la Fira Medieval  i les activitats d’enguany.

Els visitants podran gaudir d’una gran diversitat d’espectacles com: El gorg blau (del grup Picarol, Cascavell i Esclop de l’Esbart Manresà), Units per la Llum (del grup de Dansa Cor de Catalunya), Vora el mar (de la Cia. Chiffleur), Romanç (del Casal Familiar Recreatiu), La preuada aigua (del grup Teatre Jove del Barri Vell), El plat de fusta (del Casal Social del Sord de Manresa), Bruts e folls (del col·lectiu Jueus de l’Aixada del Casal Cultural Dansaires Manresans), Hijicos presiados (de la secció infantil del col•lectiu Jueus de l’Aixada del Casal Cultural Dansaires Manresans), Mortis causa –perseguits per la inquisició (dels Ministrers de l’Aixada) i Mort al cerimoniós (del grup de teatre l’Espantall).

Es comptarà amb la participació del grup de teatre Excalibur, companyia especialitzada en espectacles de cavallers, lluites, torneigs…, amb especialistes que dominen nombroses tècniques i armes. Excalibur farà dos espectacles de lluites a la Plaça del Milcentenari i participarà als seguicis. També a l’església del Carme es presentarà un renovat Misteri de la Llum, que s’enriqueix amb l’aportació de la direcció musical de Lluís Arquijo, que s’incorpora a la direcció musical, aportant-ne un valor afegit. Des de fa uns dies està treballant per assolir una interpretació musical amb caràcter, que farà créixer amb tota la seva força les partitures de Manel Camp i Jordi Badia.Es recupera el Concert de cant coral: interpretació de músiques del Llibre Vermell de Montserrat, que tindrà lloc a les 6 de la tarda, a l’interior de la basílica de la Seu. La interpretació serà a càrrec de la Capella de Música de la Seu, la Coral Juvenil de Sant Bartomeu de Casserres, la Coral Sant Bartomeu de Casserres, el Cor Xera de Moià, el Quartet 76 i el Grup de Teatre el Teió. L’entrada és gratuïta.

Coordinació artística

La direcció escènica continua a càrrec de la Taula de Coordinació Artística, dirigida per Toni Fornells i formada per Ivan Padilla, Mireia Cirera, Sara Manzano i Tàtels Pérez, tots ells professionals vinculats al món de l’espectacle.La Taula vetlla per la qualitat dels espectacles i supervisa la tasca de les entitats (a nivell artístic). També s’ha encarregat de l’elaboració dels guions per als nous espectacles centrals, i assessorar els actors que interpretaran els personatges centrals.

S’augmenta el numero d’activitats al carrer

Aixada 3Fora dels escenaris, s’amplia el número d’activitats i grups itinerants que oferiran accions per tot el recinte de la Fira. Els grups participants són: Ben Grillats, Col·lectiu de Jueus de l’Aixada del Casal Cultural Dansaires Manresans, Cia. Chiffleur, Guàrdies de la Ciutat de l’Associació Recreativa Armats de Manresa, Guàrdies del Rei de la colla Gegants i Grallers del Xup i de la colla castellera Tirallongues de Manresa, Tabalers i Histrions de Xàldiga taller de festes, Farsants universals d’arreu i d’enlloc, grup de teatre l’Espantall, colla castellera Tirallongues de Manresa, Consellers i Prohoms de la Ciutat a càrrec del Grup escènic Nostra Llar del Casal Parroquial del Poble Nou, grup Moravians de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages i Ministrers de l’Aixada.

Cal destacar la presència d’un cobrador que voltarà per la Fira acompanyat de tota una colla de miserables, a càrrec de Ben Grillats, i de diferents caricatures d’animals que donaran una nova mirada cap el personatge dels histrions, a càrrec de Histrions de Manresa de Xàldiga, taller de festes.

L’Aixada infantil. Nous espais i tallers

El Parc de la Seu, la Plaça Milcentenari i la Plana de l’Om són els tres espais on el públic familiar trobarà les activitats en horari d’11 a 2 del matí i de 4 a 7 de la tarda.Al Parc de la Seu hi haurà jocs, tallers i demostracions com Tir amb arc, Puzle de vitralls, Carrusel, etc. A la Plaça Milcentenari els infants tindran la possibilitat de passejar en poni o a dalt d’un dragó. I a la Plana de l’Om hi haurà tallers com  malabars, picapedrers, modelatge, etc. Tots gratuïts:

Colles geganteres convidades

Gegants de MontblancCom cada any, els Geganters de Manresa conviden diferents parelles de gegants a participar en la Fira. En aquesta edició els convidats són els gegants de Montblanc i els de les Borges Blanques.
Els gegants de Montblanc són Pere Berenguer de Vilafranca i Arsenda, que representen els primers veguers de Montblanc i fundadors de la vila l’any 1163 i serien representatius del seu passat medieval. Els gegants de les Borges Blanques són Ramon Berenguer IV i na Peronella, que també representen dos personatges històrics d’època medieval.Les dues colles geganteres representaran, només diumenge, Petites històries gegants, a les 11.30 i les 5.30 a la plaça Europa.

Visites guiades a edificis i monuments medievals

Hi haurà visites guiades i jornades de portes obertes a edificis i monuments medievals, com el carrer del Balç, on hi haurà l’exposició “les Navas de Tolosa i la desfeta de Muret”, o la torre de Sobrerroca, que s’ambienta per a l’ocasió i on es podrà visitar una exposició teatralitzada sobre la vida dels cavallers, amb armes, material de la vida quotidiana i alguns instruments quirúrgics.

Es faran visites teatralitzades a la coberta de la Seu i el Museu Comarcal de Manresa organitza una jornada de portes obertes

Productes de l’Aixada

Com l’any passat es posaran la venda productes de l’Aixada com el pa de l’Aixada a la parada del Forn de Cabrianes de la plaça Major i a les fleques del gremi de Flequers de la província de Barcelona; la cervesa de l’Aixada a restaurants i distribuïdors,  i el Sirevensis, a la parada del a botiga Puigbertran al carrer Sobrerroca, 2.

Donació de sang

Dona sangDissabte, a la plaça Sant Domènec, el Banc de Sang i Teixits instal3larà un punt de donació de sang, que estarà obert de 10 a 2 del matí i de 5 a 9 de la tarda.

Concurs de fotografia

Es convoca un concurs de fotografia a través de les xarxes socials Twitter i Instagram. Aquest concurs consisteix en la publicació en aquestes xarxes d’imatges preses a través de dispositius mòbils. Els concursants hauran de penjar les seves fotografies d’espais, personatges, detalls… a l’entorn dels espais de la Fira i compartir-les amb el hastag #ConcursAixada.

Per a participar, només hi ha dos requisits: cal que el participant sigui usuari d’alguna de les xarxes esmentades, i la imatge ha d’estar capturada, editada i publicada amb dispositius mòbils. El concurs compta amb la col·laboració de Cafè teatre la Peixera, restaurant el Traster, restaurant G. Veigé i restaurant Txus, i les bases es poden consultar a la pàgina web www.aixada.catcamera_fotografia

Aixada 2.0

Hi haurà un codi QR tant al programa com a la resta de difusió, a través del qual es podrà accedir a la informació de la Fira, que també es pot consultar a les pàgines web www.aixada.cat, www.manresaturisme.cat i www.festadelallum.cat .

La Fira de l’Aixada també serà present a diferents xarxes socials, i disposa de perfil tant a facebook com a twitter. A través d’aquestes xarxes es podrà fer un seguiment de la Fira i estar informat permanentment del que estigui passant.Per acabar  tant Calmet com Orriols i Padilla han destacat el treball de les entitats que aglutinen uns 400 voluntaris que fan possible l’esdeveniment.

Igualment el regidor de Cultura ha agraït  a Manresa de Festa, l’Associació de la Misteriosa Llum, als professionals de la Taula Artística i al personal municipal la seva col·laboració, així com el patrocini de Café Crem, empresa, que  és un del torrefactors històrics del país i amb el seu suport vol fer mostrar del seu compromís amb la ciutat de Manresa i amb el Bages.

 

PROMOCIONAL

Promocional Castellbell News

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.