25/04/2024

Pla general d'una de les unitats transformada en un bloc quirúrgic. Imatge del 14 de novembre del 2019. (Horitzontal)

Llegeix, aquest article t'encantarà, inclou vídeo reportatge al final.

Text: Redacció
Fotos i Vídeo : Gemma Aleman

El nou espai, de mil metres quadrats, està pensat tant per a la docència en ciències de la salut com socials

La UManresa ha transformat la segona planta de la Clínica Universitària de la capital del Bages en un espai destinat exclusivament a la simulació. Les noves instal·lacions, de mil metres quadrats, es doten d’un equipament exclusiu a l’Estat. Sumat a la metodologia emprada i l’experiència dels professionals converteixen l’indret en “pioner”, explica el director general de la FUB, Valentí Martínez, que en ressalta la “tecnologia extraordinària” que disposa. El nou espai, que ha suposat un cost d’un milió d’euros, permetrà a la facultat passar de tres a vuit unitats adreçades a la simulació i pensades tant per a les disciplines de ciències de la salut, com les socials que s’imparteixen a la universitat manresana.

La Clínica Universitària, inaugurada el 2012, comptava fins al passat curs acadèmic amb tres unitats adreçades a la simulació. Amb el nou edifici de la FUB 3, s’ha realitzat una redistribució de l’espai que ha permès destinar una de les plantes exclusivament al Centre d’Innivació en Simulació (CISARC). Així, ara hi ha vuit unitats, totes elles amb un espai de simulació, un de seguiment i un tercer de control. Aquestes es poden transformar en fins a 50 escenaris diferents. Tot plegat, amb una tecnologia puntera que permet enregistrar l’activitat de simulació, fet que permet estudiar-ho a posteriori i fer recerca.

El CISARC dona servei tant als alumnes de les Facultats de Ciències de la Salut, com la Facultat de Ciències Socials i Medicina. Així, a banda d’escenaris específics –com serien els blocs quirúrgics-, les unitats poden esdevenir des d’un consultori a un immoble, pensats, per exemple, per a l’atenció domiciliaria.

Una de les unitats transformada en un box hospitalari

Una iniciativa pionera

La renovació, explica Martínez, ha permès assolir un equipament “únic” a Catalunya i l’Estat. S’ha posat en funcionament aquest curs acadèmic i, segons la directora de la Clínica, Teresa Solé, el feedback entre l’alumnat és positiu. Els permet, explica, familiaritzar-se amb qüestions “molt bàsiques” des del primer any i “fer que cada cop perdin més la tensió”.

La UManresa ja era pionera en aquest tipus de metodologia docent, que utilitza tant simuladors com actors reals. Fa quatre anys que va crear el que va ser el primer Màster Universitari de l’estat espanyol especialitzat en simulació, a més d’haver posat en marxa recentment una Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient, que permetrà avançar en la recerca i la innovació en aquest àmbit.

Prèviament, als anys 90, els estudis d’Infermeria de Manresa ja van incorporar la simulació com a metodologia d’aprenentatge. Amb la posada en marxa de la Clínica Universitària es van engegar espais especialment dissenyats per desenvolupar-hi activitats de simulació. Amb el creixement de l’activitat el 2015 es va crear el CISARC, però amb tres unitats disperses.

Solé, però, considera que amb la posada en marxa de les noves instal·lacions a la UManresa encara no han “tocat sostre” i assegura que “encara tenim recorregut”. Així, amb el desenvolupament de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient i el Màster confien en segui avançant “a passos de gegant”.

Simulació i recerca

La recerca és un altre dels àmbits de desenvolupament del CISARC. En aquest sentit, ofereix la possibilitat de dur a terme proves per contrastar l’eficiència i seguretat de noves maneres de fer en el treball d’equips multidisciplinaris -en el sector de la salut, però també de l’empresa o l’educació.

Malgrat que inicialment les instal·lacions estan pensades per a la formació d’estudiants de grau de les Facultats de Ciències de la Salut, Ciències Socials i Medicina com a la d’alumnes de formació continuada; també s’ofereix formació a mida a empreses, institucions i col·lectius que vulguin utilitzar la metodologia de la simulació.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.