26/04/2024
Tens curiositat? entra i llegeix...

Aquesta tardor hem començat a veure al nostre municipi de Castellbell i el Vilar un nou tipus de vespa, ens crida força l’atenció per la seva grandària. Aquest insecte pertany a la denominada  Vespa Asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax)  nativa del Sud-est asiàtic.

És una espècie exòtica amb gran potencial invasor. Les primeres dades d’introducció a  Europa són del 2004  amb posterioritat passà des de França al País Basc on les primeres deteccions foren l’any 2010 . Els primers exemplars a Catalunya es detectaren a les comarques de Girona al 2012, les Barcelona 2013, a les de Lleida  2015 i a les comarques de Tarragona 2018.

La seva facilitat d’implantació i expansió són degudes a unes condicions climàtiques idònies; els ruscs són difícils de detectar excepte a l’hivern quan els arbres perden les fulles. Té una gran capacitat reproductora, capacitat de vol i dispersió i una font d’aliment molt abundant amb un ampli espectre de preses i un major impacte en espècies de tardor. Capturant preferentment  abelles mel·líferes (Apis mel·lífera) en zones urbanes en un 80%, mentre que en zones rurals les abelles mel·líferes suposen un 45-50% de la seva dieta. La resta es compon d’erugues, papallones, mosques, libèl·lules aranyes i altres insectes… Finalitzant amb una absència  d’enemics naturals específics.

Pel que fa a la salut humana, no consten denúncies d’atacs a éssers humans. Segons dades etològiques recopilades pels entomòlegs francesos indiquen que la soca importada a Europa no és particularment agressiva pels humans. Tot i així, sembla que s’han de mantenir distància mínima d’uns cinc metres dels ruscs perquè no se sentin agredides.

Es crea una aplicació per establir un registre de dades i informació territorial sobre la vespa asiàtica

Les diputacions de Girona i Barcelona, en col·laboració amb les de Lleida i Tarragona i el suport de la Generalitat, han creat l’aplicació ‘SITMUN-Vespa Asiàtica’, per establir un registre de dades i informació territorial sobre aquesta espècie invasora. L’eina estarà a disposició dels ajuntaments, consells comarcals i ens locals en una primera fase. L’objectiu és potenciar i unificar la informació sobre la detecció de nius de la vespa asiàtica en l’àmbit local i facilitar la tasca de gestió territorial municipal. Girona i Barcelona són les comarques més afectades per aquesta espècie, mentre que Tarragona i Lleida presenten unes condicions climàtiques menys favorables a la vespa asiàtica.

El SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal) és una plataforma pública que permet visualitzar i gestionar de forma estructurada i en un únic visor tota la informació geogràfica disponible, a diferents escales i per a tots els municipis. També permet visualitzar i relacionar dades de temàtiques diferents en un únic mapa, amb informació oficial.

El sistema disposa d’un gran volum d’informació geogràfica que permet veure, analitzar, planificar i gestionar el territori. Inclou diferents fonts d’informació generades pels departaments interns de les quatre diputacions, els ens locals de cada demarcació i altres organismes oficials que elaboren cartografia en l’àmbit de les seves competències.

Resumint ..ens trobem davant d’una nova espècie invasora amb qui ens haurem d’acostumar a conviure.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares