25/04/2024
Aquest article t'encantarà.....

La investigació va analitzar el risc de càncer de mama i pròstata en gairebé 3.000 persones a l’estat

Fer activitat física al matí podria tenir més beneficis contra el càncer, segons conclou un estudi coordinat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Una possible causa del càncer és la disrupció circadiària, que és el desajust entre factors ambientals com les hores de llum i la ingesta d’aliments amb els nostres ritmes circadians endògens. Fins ara se sabia que l’activitat física regular durant tota la vida pot reduir el risc de càncer però aquest efecte protector podria ser encara més beneficiós si la pràctica és al matí. Els investigadors van analitzar l’efecte de l’hora del dia per realitzar l’activitat física recreativa sobre el risc de càncer de mama i de pròstata en 2.795 persones a l’Estat.
Es va plantejar la hipòtesi que l’efecte beneficiós de l’activitat física més perllongada per reduir el risc de càncer podria ser més forta quan es fa al matí. Aquesta es van basar en els resultats d’un estudi experiment que mostrava que l’activitat física a la tarda i a la nit pot retardar la producció de melatonina, hormona produïda principalment durant la nit i amb conegudes propietats anticancerígenes.

Els investigadors van concloure que l’efecte beneficiós de l’activitat física per reduir el risc de càncer de mama i pròstata era més fort quan aquesta es feia regularment al matí, entre les 8.00 i les 10.00 hores. En els homes, l’efecte va ser igualment fort per a l’activitat nocturna, entre les 7.00 i les 23.00 hores.

Els resultats no van canviar al considerar el moment d’activitat física més extenuant. Els efectes diferien segons els cronotips, que és la preferència per dormir i estar actiu en un moment determinat del dia. Així, l’activitat del matí semblava especialment protectora per als cronotips tardans, que són persones que generalment prefereixen estar actives durant la nit.

L’investigador, director científic de la distinció Severo Ochoa a ISGLobal i coordinador de l’estudi, Manolis Kogevinas, indica que “l’hora del dia en què es realitza l’activitat física és un aspecte important que pot potenciar el seu efecte protector sobre el risc de càncer”. Ha afegit que de confirmar-se els resultats, es podrien millorar les recomanacions actuals d’activitat física per a la prevenció de la malaltia. “El que està clar és que tothom pot reduir el seu risc de càncer simplement fent una activitat física moderada almenys durant 150 minuts a la setmana”, destaca.

L’estudi s’ha publicat a la revista ‘International Journal of Cancer”.

La UVic-UCC coordina un curs interuniversitari sobre un dels tractaments més avançats en la lluita contra el càncer

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), juntament amb la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, ofereixen un curs d’especialització en línia de 15 crèdits sobre la teràpia Car-T, considerada la més avançada que existeix actualment en la lluita contra la leucèmia aguda i altres càncers hematològics. La manca de formació que hi ha sobre aquest tractament en especialistes hematòlegs i oncòlegs pediàtrics ha fet oportuna l’organització d’aquest curs pioner a Catalunya, coordinat pel Dr. Albert Altés, professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i cap del servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia.
La teràpia amb cèl•lules Car-T s’utilitza en pacients amb malalties hematològiques malignes, quan ja s’ha fet tot el possible amb els tractaments convencionals com la quimioteràpia, la radioteràpia o fins i tot els trasplantaments.

Molts bons resultats en leucèmia infantil

Aquesta teràpia és especialment útil en leucèmia infantil, que és el càncer més freqüent en els nens. Amb les teràpies tradicionals actualment es curen fins al 85% dels casos, mentre que amb la tècnica Car-T, s’arriba a curar un 80% del 15% que abans es morien. Pel que fa als adults, la teràpia Car-T cura el 50% d’alguns tipus de limfomes malignes que no tindrien cap altra solució. “El més espectacular és que això s’aconsegueix amb un sol tractament”, afirma el Dr. Albert Altés, que està convençut que “aquesta tècnica pot suposar per als hematòlegs el principi de la fi de les teràpies convencionals i pot obrir molt bones perspectives per a una gran quantitat de malalties incurables”.

Aquesta teràpia va néixer als Estats Units ara fa deu anys i actualment hi ha molts pocs centres a tot Espanya que estiguin acreditats pel Ministeri de Sanitat per portar-la a terme. Sis d’aquests són a Catalunya, que és la comunitat amb més centres acreditats.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares