19/04/2024

jornada1Aquest passat divendres la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Althaia va aplegar una vuitantena de professionals de Rehabilitació i Medicina Física en les XXIV Jornades d’actualització d’aquesta especialitat. Aquesta és la jornada anual de la Societat Catalana de Rehabilitació i Medicina Física que enguany ha organitzat el servei d’aquesta especialitat de la Fundació Althaia.

La jornada va constar de dues taules rodones en les quals van tractar-se dos temes actuals i d’interès com són les noves tecnologies aplicades a la rehabilitació i les disfuncions del sòl pelvià. Hi van prendre part ponents d’àmplia experiència en cada un d’aquests àmbits que, en acabar la seva intervenció, van obrir un espai per al debat i l’intercanvi d’experiències.

Aquest fòrum també va comptar amb una part més pràctica amb dos tallers que van permetre accedir fàcilment a les tècniques mostrades. Un dedicat a la disfàgia orofaringea i l’altre centrat en la mesura instrumentada de la funció de la mà amb guants informatitzats.

Plataforma de telerehabilitació cognitiva en el dany cerebral

2014_HDN4
Fotos Althaia

La plataforma de telerehabilitació cognitiva en el dany cerebral, que fa un any que funciona a Althaia, va ser un dels temes protagonistes d’aquestes Jornades. Des de la seva posada en marxa, 30 pacients afectats amb dany cerebral adquirit han seguit part del seu procés de rehabilitació a través de la teràpia d’estimulació cognitiva que es basa en la tractament neuropsicològic.

La Fundació Althaia ho va posar en marxa mitjançant el sistema de telerehabilitació cognitiva de l’Institut Guttmann (Guttmann, NeuroPersonalTrainer®). Es tracta d’una plataforma informàtica molt complerta que permet oferir a cada pacient un tractament personalitzat, intensiu, especialitzat, monitoritzat i generador de coneixement.

Durant el procés de rehabilitació a través d’aquest sistema es treballen aspectes com l’atenció, la concentració, la memòria i funcions executives. La resposta clínica dels pacients està demostrant que aquesta teràpia permet millorar de manera especial el seu nivell d’atenció, memòria i aprenentatge audioverbal. Conseqüentment, això fa que també millori la seva conducta, la motivació i el grau d’implicació.

El procés comença quan el metge rehabilitador deriva els casos susceptibles de tractament cognitiu al neuropsicòleg clínic, qui s’encarrega de realitzar la valoració neuropsicològica per tal de decidir la idoneïtat del pacient per realitzar el tractament. Si compleix els criteris d’inclusió, com que no tingui dificultats motrius o de visió, s’introdueixen les dades del pacient a l’ordinador i el programa ja fa tota la planificació i programació del procés d’acord amb les necessitats que té. El tractament té una durada de 4 mesos amb dues sessions cada setmana. Una vegada finalitzat, el neuropsicòleg torna a realitzar una valoració on es determinen els canvis i l’evolució observats.

Finalitzat el període de rehabilitació, els usuaris poden continuar el treball a casa des d’on poden connectar-se al programa de manera on-line, tot i que sempre es controla des d’Althaia. La valoració per part dels pacients està sent molt positiva.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.