24/04/2024
Si ens referim a les persones amb discapacitat intel·lectual de totes les edats, un 15% manifestarà trastorns de conducta, un 20% malaltia mental i un 7% tindrà, alhora, trastorns de conducta i malaltia mental.

Text i Fotos : Althaia

congres1 Els dies 12 i 13 de novembre se celebrarà a Manresa la tercera edició del Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta organitzat conjuntament entre les fundacions Althaia i Ampans, que atraurà a Manresa més de 500 professionals que abordaran el redisseny de models d’intervenció i suports a les persones amb trastorns de conducta com a tema central d’aquesta edició.

El Congrés, que s’ha presentat aquest matí als mitjans de comunicació, serà inaugurat pel Conseller de Salut, Boi Ruiz, i vol donar resposta a l’abordatge de les alteracions de conducta en l’entorn escolar i social i els canvis necessaris en el model de serveis i en els entorns d’intervenció amb els recursos existents.

Durant la presentació, el director general d’Althaia, Manel Jovells, ha destacat que el congrés “és el resultat d’un llarg camí conjunt entre les dues organitzacions com a referents en trastorns de conducta”, un treball en xarxa que segons Toni Espinal, director d’AMPANS, “ha comportat millores en l’atenció a les persones”.

Segons els organitzadors del congrés, en el tractament de les conductes desafiadores s’opta sovint per l’estratègia d’esperar i veure. Altres vegades, els professionals es veuen abocats a una sèrie d’intervencions que exigeixen un tipus de processos, un temps i una experiència que no és possible aplicar en la majoria dels contextos de treball. Abans d’iniciar un tipus d’intervenció cal tenir en compte què pot fer el mestre, l’educador o el monitor i introduir estratègies de baixa intensitat, fàcils d’aplicar i altament efectives per reforçar les conductes positives i facilitar el procés d’ensenyament o d’intervenció.

En l’etapa escolar, els professionals observen una creixent preocupació i, al mateix temps, un coneixement progressivament més sòlid per promoure la inclusió i l’èxit acadèmic, social i conductual de tots els alumnes, incloent-hi els que presenten discapacitats significatives. El model de Suport conductual positiu escolar, del qual el Dr. George Sugai, un dels ponents del congrés, n’és un referent, està esdevenint una de les millors estratègies per abordar la millora acadèmica, social i conductual de tots els alumnes, i facilita canvis duradors i sostenibles en el temps. Es tracta d’un abordatge centrat en la persona respectant la seva dignitat, preferències i objectius de vida.

A mesura que la recerca avança, hi ha més evidències sobre el paper dels professionals de suport en l’origen i formació (la gènesi) dels trastorns de conducta. De les seves creences i actituds en depèn, en la majoria dels casos, provocar i mantenir o reduir i evitar la presència de conductes desafiadores, ja sigui en l’etapa escolar o adulta. El congrés vol provocar una reflexió al voltant de la qualitat dels suports que els professionals ofereixen a les persones que les presenten.

En la roda de premsa també han participat el Director de Salut Mental d’Althaia, Dr. Pere Bonet, i el responsable de Planificació d’AMPANS, Pere Rueda, que han facilitat dades rellevants de la població amb alteracions de conducta.

Segons l’organització, un 7% del total d’infants i adolescents presenten en algun moment de la seva vida dificultats emocionals o conductuals significatives com ara: hiperactivitat, dificultats de relació amb els companys o de conducta. Un 12% dels infants i adolescents tenen un funcionament intel·lectual límit i entre un 2 i un 3% discapacitat intel·lectual. En l’adolescència, un 19% d’aquests infants o adolescents tindran dificultats emocionals o conductuals significatives.

Si ens referim a les persones amb discapacitat intel·lectual de totes les edats, un 15% manifestarà trastorns de conducta, un 20% malaltia mental i un 7% tindrà, alhora, trastorns de conducta i malaltia mental.

Entre els ponents, el certamen comptarà amb els principals referents en alteracions de conducta com són el nord-americà George Sugai, que ja va ser a la segona edició del Congrés dedicat a la infància i l’adolescència. També amb Kathy Lowe, doctora en psicologia per la Universitat de Gales, i Richard Hastings, de la Universitat de Warwick del Regne Unit, especialistes en estratègies d’abordatge basades en el suport conductual positiu, sobretot en els sistemes d’avaluació qualitativa dels suports que proporcionen els cuidadors professionals o de l’entorn familiar, a les persones amb discapacitat i alteracions de conducta.

El Congrés, en la seva tercera edició, presenta com a novetats: tallers, presentació de pòsters i una App per estar informat en tot moment de les novetats del certamen

Per primera vegada, a més de les ponències i les taules rodones, s’han programat quatre tallers que permetran aprofundir de manera més pràctica en les diferents qüestions que aborda el congrés: la intervenció física i els drets de les persones ateses, habilitats socials i els plans de suport conductual positiu.

En aquesta edició s’exposaran 41 pòsters d’investigació i bones pràctiques per part dels professionals i de les entitats que participaran en el congrés. Els millors seran premiats amb una publicació al Premi d’Investigació i d’Innovació que convoca Ampans.

Una altra de les novetats, és l’aplicació mòbil del Congrés de Conducta, per Android i Apple, que s’ha creat per facilitar l’accés a la informació del congrés, tant de continguts com d’informacions d’interès per part dels assistents.

El Gremi d’hoteleria i turisme del Bages se suma al Congrés

El fet que més de 500 persones, la majoria de fora de Manresa, coincideixin a la capital del Bages els dies 12 i 13 de novembre, fa preveure algunes necessitats com ara l’aparcament o els àpats, especialment divendres al migdia. El Gremi d’hoteleria i turisme del Bages ha col·laborat amb el Congrés convidant als restaurants a oferir els seus locals com a oferta pels assistents. A la pàgina web i l’App del Congrés els participants podran accedir fàcilment a la informació i preus dels locals propers al Kursaal i fer les reserves.

La mateixa situació s’espera pels aparcaments de la ciutat per la qual cosa, algunes empreses de pàrquing també han fet ofertes especials per als assistents. Tota aquesta informació es troba a la web del Congrés de Conducta on també podeu consultar el programa.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.