25/04/2024


El trasplantament de la sang del cordó umbilical, com el de la medul·la òssia, pot contribuir a la curació de persones afectades per una leucèmia

El Programa de Donació de Sang de Cordó Umbilical, que coordina i gestiona el Banc de Sang i Teixits (BST), compleix cinc anys a la Fundació Althaia temps durant al qual s’han produït 1.165 donacions per a ús terapèutic. Fins al moment, aquestes donacions han permès fer 11 trasplantaments en malalts afectats per malalties hematològiques, com una leucèmia.

Althaia va començar el programa a mitjans de l’any 2006 i, després d’uns mesos de prova, el BST va acreditar la maternitat de l’hospital manresà, que es va incorporar a Concòrdia, la xarxa interterritorial del BST que agrupa totes les maternitats autoritzades. Durant el present 2011, dins dels controls de qualitat periòdics i després d’una auditoria, el BST ha certificat el correcte funcionament del programa. L’objectiu a partir d’ara és incrementar el número de donacions, millorar la qualitat de les unitats obtingudes i implicar a la població immigrant.

Fotos Althaia

Beneficis
La sang de cordó s’utilitza en el tractament d’una vintena de malalties hematològiques, congènites i adquirides. Aquells que més la necessiten són els malalts de leucèmia, perquè la sang de cordó constitueix la seva principal via terapèutica quan el trasplantament de medul·la òssia no s’ha pogut fer efectiu per falta d’un donant familiar compatible.

La sang del cordó s’utilitza per a qualsevol pacient anònim d’arreu del món que ho necessiti, sense més preferència que la compatibilitat. Per això, les dades sobre la sang del cordó estan incloses de forma codificada a la base de donants de medul·la òssia i cordó, Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), des d’on es gestionen totes les cerques.

Promoció de les donacions

Fins el 8 de gener, Althaia acull l’exposició “El cordó umbilical: font de vida”, que es pot visitar a la nova àrea de Consultes de l’Hospital Sant Joan de Déu. Aquesta és una mostra realitzada per metges residents de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de la Vall d’Hebron que s’ha traslladat a Manresa amb l’objectiu de difondre, promoure i incentivar la donació de sang de cordó umbilical, tant entre la societat com entre els professionals de la salut.

“El cordó umbilical: font de vida” és una exposició docent i divulgativa sobre la donació de sang de cordó en el moment del part. Es desenvolupa en diferents etapes i, mitjançant fotografies, el visitant pot conèixer tot el procés, des de la gestació fins al moment de l’obtenció de la sang en el moment del part, així com la conservació i la utilització terapèutica posterior. Al llarg de l’exposició es presenta com la donació, un gest humanitari i generós, pot servir per salvar vides.

Dubtes freqüents

El procés de donació i obtenció de la sang de cordó umbilical és relativament senzill. Al llarg de l’embaràs, els obstetres i llevadores informen a les futures mares sobre la possibilitat d’aquest tipus de donació. En el moment del part, després de tallar el cordó umbilical i separar al nadó, es procedeix a punxar la vena umbilical amb un equip especial que permet recollir la sang que conté el cordó. Aquesta es remet, juntament amb la documentació que conté les dades de la donant, al Banc de Cordó pel seu processament i emmagatzematge.

Per ser donant és necessari ser major d’edat, signar un consentiment, verificar l’absència de criteris d’exclusió i que el part es desenvolupi en una maternitat autoritzada per a la recollida de sang de cordó, com la d’Althaia.

No comporta cap risc ni per la mare ni pel nadó. Només cal fer una analítica a la mare el dia del part que s’haurà de repetir passats 6 mesos en el cas que s’hagi obtingut una unitat apta per al trasplantament. Cal tenir en compte que no totes les donacions poden ser utilitzades per tractar malalts ja que hi influeixen diferents qüestions tècniques. El Banc de Sang de Cordó selecciona les unitat òptimes per ser trasplantades i la resta les destina a investigació.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

1 thought on “Més de mil mares han donat la sang de cordó umbilical en el moment del part a Althaia

  1. Jo en volía donar, però no hem van deixar tenir un part natural, hem van fer una cessària sí o sí i es veu que si es cessària, no es pot donar.

    Tant de bó estiguessin més implicats amb el part natural, perque la meva cessària es podría haver evitat, algú se n’hauría beneficiat de la donació, la meva filla hauría tingut un naixement digne i jo no hauría patit una recuperació extremadament dolorosa.

    Espero que amb el temps la cosa millori, i tant la gent prengui consciència dels enormes beneficis que implica un gest tan senzill com els hospitals aprenguin a respectar el part natural i reduïr les intervencions a les estrictament necessàries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.