25/04/2024
Vols conèixer ,per què canviem l'hora? Entra i llegeix…

El canvi d’hora d’estiu 2023 es farà la nit del dissabte 25 al diumenge 26 de març. Aquella matinada, quan el rellotge marqui les 2, s’haurà d’avançar a les 3.. Vols saber més coses del perquè tenim aquest canvi d’hora? Aquí en teniu les respostes.

El canvi d’hora va començar a fer-se el 1918 a alguns països europeus per estalviar carbó durant la Primera Guerra Mundial. A Espanya, el primer canvi d’hora es va fer el 15 d’abril de 1918, però després es va interrompre i es va reprendre el 1981. Des de llavors, el canvi d’hora s’ha fet cada any l’últim diumenge de març i d’octubre. Espanya té una hora menys que altres països europeus com França, Alemanya o Itàlia perquè el 1940 el govern de Franco va decidir avançar el rellotge una hora per acomodar-se als horaris dels seus aliats polítics, com l’Alemanya nazi o l’Itàlia feixista. Aquest canvi es va mantenir després de la Segona Guerra Mundial i fins avui dia. Això fa que Espanya tingui un fus horari que no li correspon geogràficament, ja que segons la seva longitud hauria de tenir el mateix que el Regne Unit o Portugal (UTC). Aquesta diferència pot afectar els ritmes biològics i els hàbits socials dels ciutadans.

El darrer canvi d’hora a Espanya i a Europa encara no està decidit. La Comissió Europea va proposar el 2018 eliminar el canvi d’hora i deixar que cada estat membre escollís quin horari volia mantenir. Però la decisió final depèn del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea, que encara no han arribat a un acord com afecta el canvi d’hora a la salut. Mentrestant, el BOE ha publicat les dates dels canvis d’hora fins al 2026. Segons aquest document, l’últim canvi recollit és l’horari d’hivern del 2026, quan els espanyols hauran d’endarrerir una hora els rellotges el 25 d’octubre. Però això podria variar si Europa pren una decisió abans.

Quin horari seria més beneficiós?

No hi ha una resposta única a aquesta pregunta, ja que depèn de diversos factors com la geografia, l’economia o les preferències socials. Actualment, Espanya té el mateix fus horari que la major part d’Europa Central (UTC+1), però alguns experts consideren que el més adequat seria tenir el mateix que el Regne Unit o Portugal (UTC). Això implicaria que es faria de dia i de nit una hora abans del que estem acostumats. Alguns dels avantatges d’aquest canvi serien una millor sincronització amb els ritmes biològics i els horaris laborals europeus. Per contra, altres experts defensen que l’horari actual és el correcte i que canviar-lo seria “un disbarat” que afectaria negativament la productivitat i l’estalvi energètic. A més, hi ha qui argumenta que l’horari d’estiu té beneficis per al lleure, el turisme i la restauració, ja que permet gaudir de més hores de llum a la tarda.

Com afecta el canvi d’hora a la salut?

El canvi d’hora pot afectar la nostra salut de diverses maneres. El més comú és que ens sentim més cansats i somnolents durant els primers dies del canvi horari, pel fet que el nostre ritme biològic ha d’adaptar-se a un nou cicle de llum i foscor. Això pot provocar també alteracions en l’estat d’ànim, l’apetit o la concentració. A més, el canvi d’hora pot afectar la secreció de melatonina, una hormona que regula el son i el despertar. Per això, és important mantenir unes bones rutines de son i exposar-nos a la llum natural durant el dia per facilitar l’adaptació.

Perquè el sol surt o és pont diferent a Catalunya i a Galícia?

El sol surt o es pon diferent a Catalunya i a Galícia perquè hi ha una diferència de longitud entre les dues regions. La longitud és la distància angular entre un punt de la Terra i el meridià de Greenwich, que és el que marca el fus horari UTC ( Temps Universal). Com més a l’oest estigui un lloc respecte al meridià de Greenwich, més tard surt i es pon el sol. Galícia està situada més a l’oest que Catalunya, per tant té una longitud major i veu sortir i pondre’s el sol més tard. Això explica per què a Galícia pot haver-hi llum fins a les 11 de la nit a l’estiu, mentre que a Catalunya ja és fosc,o en el cas de l’hivern a les sis de la tarda es clar a Galicia i a Catalunya es fosc.

Quins països segueixen el canvi d’hora?

No tots els països segueixen el canvi d’hora. Segons Statista, uns 70 països i regions del món apliquen o han aplicat el canvi d’hora en algun moment. La majoria es troben a Europa, on el canvi d’hora és obligatori per a tots els estats membres de la Unió Europea. A Amèrica del Nord, també hi ha vuit països que fan el canvi d’hora, però amb algunes excepcions com Arizona, Hawái o Sonora. A Àfrica i Amèrica del Sud només hi ha dos països que fan el canvi d’hora: Marroc i Xile. A Àsia, només set països apliquen el canvi d’hora: Iran, Israel, Jordània, Líban, Mongòlia, Palestina i Síria. A Austràlia i el Pacífic hi ha cinc països que fan el canvi d’hora: Austràlia (excepte Queensland), Fiji, Nova Zelanda (excepte les illes Chatham), Samoa i Tonga.

Quants mesos durarà l’horari d’estiu?

L’horari d’estiu és el que s’aplica quan s’avança el rellotge una hora per aprofitar millor la llum solar i estalviar energia. A Espanya, l’horari d’estiu comença l’últim diumenge de març i acaba l’últim diumenge d’octubre. Per tant, l’horari d’estiu dura uns set mesos aproximadament. A altres països o regions del món, les dates del canvi d’hora poden variar segons la seva situació geogràfica o les seves preferències.

Finalment, quant serà el canvi d’hora a l’hivern?

El canvi d’hora d’hivern 2023 serà la matinada del diumenge 29 d’octubre. Aquest dia, els rellotges es retardaran una hora per tornar a l’horari oficial d’hivern. Així, a les tres de la matinada (hora peninsular) s’endarrerirà el rellotge fins a les dues. Aquell dia, per tant, tindrà oficialment una hora més.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares