25/04/2024
Entra i coneix les últimes notícies de la Fundació Althaia de Manresa

·         La mostra, que porta per títol ‘Aigua’ i que és obra d’una professional de la institució, es pot visitar fins al 30 d’octubre

·         La Fundació Althaia continua amb l’aposta de transformar els vestíbuls de l’hospital en espais d’art

expo_dolorsmas

El vestíbul de la planta 0 de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, acull una exposició d’aquarel·les obra de Dolors Mas Rubio, infermera de la Fundació Althaia. La mostra, que porta per títol Aigua, es pot visitar fins al 30 d’octubre.

L’autora, nascuda a Manresa l’any 1959, és infermera de professió i d’afició aquarel·lista. Des de petita que li agrada el dibuix i la pintura, una activitat que practica de forma regular des de l’any 2000. És membre del Cercle Artístic de Manresa, participa en concursos de pintura ràpida i en exposicions col·lectives de l’entitat. També ha realitzat tres exposicions individuals –Il·lusió, Els Amunts i Triangle Artístic– i ha participat en mostres d’art de la ciutat de Manresa –Jardins de Llum i Visuals–. L’exposició que es pot visitar a Sant Joan de Déu és un recull d’aquarel·les creades durant aquests anys en què la protagonista és l’aigua.

D’aquesta manera, continua l’activitat artística als vestíbuls de l’Hospital Sant Joan de Déu. L’art té una funció terapèutica i contribueix en el benestar de les persones, per això es vol facilitar que professionals i usuaris amb una trajectòria artística puguin exposar la seva obra. Alhora, l’objectiu és apropar la cultura a la ciutadania i oferir un entorn més amable a usuaris i familiars.

 

Investigadors d’Osona i el Bages s’uneixen per millorar l’atenció i el tractament dels pacients crònics

Foto C3RG

 

La cronicitat és un dels reptes més grans i complexos que ha d’afrontar la nostra societat i, en particular, el nostre sistema de salut. L’envelliment de la població ha augmentat la prevalença dels problemes de salut crònics: cada vegada hi ha més persones grans, amb més malalties en diferents estadis de gravetat i durant més temps. Com podem garantir el benestar i qualitat de vida d’aquestes persones?

 

Davant d’aquesta situació, les principals institucions sanitàries i acadèmiques del Bages i Osona han unit esforços per crear el Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG): un equip interinstitucional format per 57 professionals –40 membres i 17 col·laboradors– de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Althaia de Manresa, la Fundació Sant Andreu Salut, l’Institut Català de la Salut, Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya a través del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), l’EAP Vic Sud, l’EAP Centelles i l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació d’Osona per la Recerca i l’Educació Sanitàries (FORES), que n’assumeix la coordinació.

 

Reconeixement de la Generalitat

Aquest mes de setembre, el C3RG ha estat reconegut per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca com a Grup de Recerca Emergent. Amb aquest reconeixement, que s’atorga a equips d’investigació amb una trajectòria breu de treball conjunt però amb un important potencial, el C3RG s’incorpora al mapa oficial de grups de recerca de Catalunya. Una condició que li permetrà beneficiar-se d’una àmplia difusió de la seva tasca investigadora i accedir a convocatòries per optar a finançament públic. De fet, juntament amb aquest primer reconeixement, el grup ha rebut una primera ajuda econòmica.

 

Equip multidisciplinari

Liderat pel Dr. Jordi Amblàs, geriatre de l’Hospital Universitari de Vic i l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i director adjunt de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, el C3RG compta amb un equip multidisciplinari que reuneix a professionals de la medicina, la infermeria, el treball social, la farmàcia, la fisioteràpia, la teràpia ocupacional, la metodologia, l’estadística o l’economia.

 

La finalitat del grup és estudiar la cronicitat des de la doble vessant individual i col·lectiva d’aquest fenomen. Per això, promou una recerca que situï la persona al centre de l’atenció, promogui la prevenció i tingui en compte l’opinió del pacient, i que alhora permeti desenvolupar solucions útils per a la col·lectivitat a través de nous models organitzatius i territorials.

 

4 línies de recerca

L’activitat investigadora del grup entronca amb les iniciatives, accions i recerca a l’entorn de la cronicitat que ja fa temps que es duen a terme a Osona i al Bages i se centra en els aspectes assistencials de la cronicitat amb la voluntat d’obtenir resultats fàcilment aplicables al seu tractament.

 

A partir de l’experiència de recerca prèvia dels membres del grup –en els darrers tres anys han publicat una trentena d’articles i desenvolupat 6 tesis doctorals–  s’han identificat quatre línies de recerca prioritàries:

  • Fragilitat inicial i prevenció de la discapacitat
  • Complexitat, fragilitat i cronicitat avançades
  • Prescripció centrada en la persona
  • Models territorials d’atenció a la cronicitat/complexitat

 

Les quatre línies de recerca funcionen de manera autònoma dins el C3RG i s’estan tractant conjuntament amb altres grups de recerca europeus per tal de compartir i internacionalitzar el coneixement. El grup de recerca està dirigint en l’actualitat 4 tesis doctorals, té 6 projectes de recerca en curs i 3 articles in press (acceptats per revistes científiques però pendents de data de publicació), a més de 3 articles ja publicats durant aquest 2018.

L’Obra Social ”la Caixa” col·labora en un projecte d’Althaia per fomentar la inserció sociolaboral de persones amb malaltia mental

convenipeertopeer

 El director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han signat  un conveni de col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa” amb el projecte Peer to peer, adreçat a fomentar la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental. Gràcies a aquest programa, persones afectades amb problemes de salut mental s’integraran als equips terapèutics com a experts per tal de facilitar la inclusió social d’altres persones que es troben en una situació similar.

 

L’Obra Social ”la Caixa” ha destinat una ajuda de 33.700 euros a aquesta col·laboració, que s’emmarca en la convocatòria d’Inserció sociolaboral 2018 de concessió d’ajuts per dur a terme projectes que promoguin la inserció sociolaboral per a persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat social, amb l’objectiu de reforçar-ne les capacitats i de facilitar l’adequació a les necessitats del teixit empresarial del territori.

 

El projecte ‘Peer to peer’

Liderat per la Fundació Althaia, el projecte es porta a terme conjuntament amb el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i Osonament. L’objectiu és aprofitar l’experiència dels qui han viscut de primera mà un problema de salut mental. Aquestes persones s’incorporaran als equips de salut mental de la Catalunya Central per acompanyar altres persones afectades amb les mateixes casuístiques. Per fer-ho, s’oferirà als futurs coterapeutes una formació d’alta qualitat en la tècnica del suport mutu (peer to peer o d’igual a igual) i posteriorment s’acreditaran els seus coneixements perquè puguin exercir. Treballaran sempre al costat dels professionals dels equips de salut mental i com a complement d’aquests.

 

Integrar-se als equips assistencials suposarà, a més, obrir la porta d’un nou mercat laboral a un col·lectiu amb dificultats d’inserció. En aquest sentit, també es treballarà amb la metodologia del Career design counselling, una tècnica d’assessorament individualitzat per ajudar aquestes persones a dissenyar i implementar la seva carrera professional. 

 

La iniciativa s’emmarca en l’activitat científica de la Càtedra de Salut Mental i del Grup de Recerca (GR) en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS).

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.