17/06/2024

Foto : Catpress

Manresa s’ha convertit aquest divendres en la capital de la pediatria catalana. 153 professionals d’arreu del territori s’han trobat al Teatre Kursaal en la 32a edició de la Jornada d’Urgències en Pediatria organitzada per la Fundació Althaia. Hi han assistit pediatres de l’àmbit hospitalari i de primària, professionals MIR, metges d’urgències i de família i professionals d’infermeria. A més, per primera vegada, hi han pres part estudiants de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), ja que aquest és el primer any que cursen l’assignatura de Pediatria, fent pràctiques a Althaia.

Justament, l’acte inaugural ha estat protagonitzat pel professor Josep Argemí, catedràtic de Pediatria de la UIC, qui ha recordat els inicis de la col·laboració amb la Fundació Althaia i el bon recorregut que està tenint l’acord entre ambdues institucions. En aquest acte també hi participat el director general d’Althaia, Manel Jovells; el president de la Societat Catalana de Pediatria, Fernando Moraga; i el cap del departament Maternoinfantil d’Althaia, Santiago Nevot.

La jornada manté l’esperit amb el que va néixer fa més de tres dècades, donar a conèixer les principals novetats en el diagnòstic i tractament de les malalties pediàtriques que es donen als serveis d’urgències. Alhora també pretén unificar criteris i protocols d’actuació en tots els centres catalans. Per això, el primer bloc s’han analitzat, de forma breu, diferents situacions que poden aparèixer a urgències com la patologia odontològica aguda, una sospita d’abdomen agut, urgències neonatals no urgents, les ferides i l’anàlisi de les proves radiològiques.

La taula rodona posterior ha servit per tractar un dels temes centrals d’enguany, el pacient pediàtric politraumàtic. S’ha estudiat quina és l’actuació del SEM, pediatria, traumatologia i cirurgia, en un abordatge que ha de ser multidisciplinar. S’ha explicat el codi del SEM, creat fa un any, que s’activa en aquests casos i que va lligat amb el protocol dels hospitals. En el cas d’Althaia, aquest protocol s’ha fet coordinadament amb el nou codi del SEM per oferir la millor atenció als pacients. Els professionals que han participat en la taula han destacat que, tot i que els casos en que s’han d’activar aquests protocols són pocs, és important la seva existència per garantir la qualitat en l’assistència.

Durant la tarda s’ha abordat la seguretat del pacient a través de la conferència de la pediatra de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues, Mònica Vilà. I per tancar la jornada, metges MIR de pediatria han compartit les seves experiències presentant 5 casos clínics.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.