
Pla mitjà d'Enric Martí, propietari del motocarro, amb la seva dona i l'actriu Paquita Blanc a la plaça de Sant Domènec. Imatge del 18 de maig del 2021 (Horitzontal)
La capital del Bages commemora aquests dies l’efemèride amb la projecció de la comèdia i activitats diverses
Fa exactament 60 anys Luís García Berlanga arribava a Manresa per rodar-hi ‘Plácido’, la comèdia amb la qual, un any després, gairebé s’emporta l’Oscar a millor pel·lícula de parla no anglesa. Buscava una ciutat “grisa” i propera a Barcelona, i ho va trobar a la capital del Bages. El rodatge va durar tot un mes i va generar una gran expectació. “Era una ciutat on mai no passava res i ‘Plácido’ la va situar en el mapa”, explica a l’ACN la historiadora Fina Oliveras. Amb l’objectiu d’acostar el film a les noves generacions i rememorar-lo entre els que el van viure, el Galliner ha impulsat aquesta setmana tot un seguit d’activitats entorn de la comèdia de Berlanga.
La plaça de Sant Domènec, el carrer del Born, la Plana de l’Om, el carrer de Sant Miquel, la plaça Major, la Baixada del Pòpul o les escales del Carme van ser alguns dels sets de rodatge. Va ser complex, per la meteorologia i l’urbanisme de la ciutat, i va comptar amb la participació de molts manresans com a actors i extres. Entre ells, la veterana actriu manresana Paquita Blanch.
Blanch va participar a ‘Plácido’ per “casualitat”. Ella és de teatre i el cinema no li feia el pes, però va provar sort i la van agafar gràcies al que recorda com “l’entrebancada”. I és que l’actriu es va ensopegar al càsting. “Recordo en Berlanga com reia i deia que llàstima que no estiguessin gravant, li encantava la improvisació”, relata. Li va agradar tant que va incloure l’entrebancada en l’escena. “Va ser molt temps de rodatge per una aparició fulminant, però em vaig sentir molt satisfeta”, assegura.
Blanch, conjuntament amb altres extres i persones que van viure el rodatge, com l’Enric Macià i en Manel Quinto, van protagonitzar dijous passat una taula rodona per commemorar la ‘Setmana Plácido’. S’hi van sumar altres activitats, com ara un recorregut virtual per les localitzacions que van aparèixer a la comèdia, i la seva projecció.
L’Institut Lacetània va ser un dels centres de secundària on aquesta setmana es va projectar la pel·lícula. Dimarts 18 de maig els alumnes van descobrir un film que pràcticament tots desconeixien i com era Manresa als anys 60. També a les residències d’avis de la ciutat, ahir dissabte, és projectar simultàniament a 8 locals socials de la ciutat. També, dins dels actes de la ‘Setmana Plácido’ finalment avui diumenge s’ha pintat un mural de grans dimensions amb el cartell de la pel·lícula al pati de Kursaal.

El motocarro de Plácido Alonso
Si un element va caracteritzar la comèdia de Berlanga va ser el motocarro que conduïa el seu protagonista, Plácido Alonso, personatge interpretat per Casto Sendra “Cassen”. El vehicle era propietat del manresà Enric Martí que, casualment, era a prop del rodatge amb ell. “L’utilitzava per a la feina, em dedicava a fer encàrrecs i un dia en Berlanga, que no sabia ni qui era, em va demanar de llogar-lo. Li vaig respondre que m’ho havia de pensar”, recorda.
Martí encara conserva el vehicle que, aquests dies, s’exposa en una de les localitzacions més visibles del film: la plaça de Sant Domènec. “Me l’han volgut comprar moltes vegades, però no, jo no el vendria mai de la vida”, assegura. I és que malgrat que el que va cobrar pel rodatge “no va ser res exagerat”, per a ell va ser, abans i després de ‘Plácido’, “un mitjà de feina que em va treure la misèria”.
El manresà no només va llogar el seu vehicle pel film, sinó que era qui el conduïa durant el rodatge. Es va enregistrar acuradament perquè l’espectador no se n’adonés. “No era difícil de conduir, però el protagonista, el Cassen, no se’n sortia i fins i tot es va estavellar amb una paret”, recorda rient.
Preservar la memòria de ‘Plácido’
‘Plácido’ va marcar un abans i un després per a Manresa. La historiadora Fina Oliveras recorda que va ser “un trasbals” per una ciutat “on mai no passava res i es va convertir en protagonista”. “El rodatge va generar una gran expectació, la gent tenia ganes de veure el rodatge i després la pel·lícula, quan es va estrenar”.
Els mitjans locals de l’època també van pujar al carro i durant el mes de rodatge que l’equip de Berlanga va ser a la ciutat, informaven diàriament de les anècdotes.
Amb l’objectiu que la relació ‘Plácido’ i Manresa no quedi en l’oblit, l‘Associació Memòria Històrica de Manresa ha volgut posar el seu “gra de sorra” i crear un web específic amb material històric i gràfic del moment en què “Manresa surt al mapa”.