09/12/2023

La Fundació Althaia participa en el Registre Informatitzat de Malaltia Tromboembòlica (RIETE) aportant les dades de gairebé 300 pacients que han presentat una malaltia tromboembòlica venosa. Més de 200 hospitals, nacionals i internacionals, formen part d’aquesta base de dades internacional on ja s’han informatitzat més de 30.000 pacients. La gran quantitat de dades acumulades en aquest registre permet facilitar informació als professionals de la salut sobre les diferents opcions de tractament per als seus pacients, així com actualitzar coneixements sobre l’epidemiologia, el diagnòstic i la prevenció d’una malaltia complexa com la tromboembòlica.

Les dades del RIETE a Althaia

L’edat mitjana dels 300 pacients registrats a la Fundació Althaia des del 2006 per aquesta malaltia és de 69 anys, a parts iguals pràcticament entre homes i dones. Sovint, aquests pacients presenten una altra patologia de base, com són la insuficiència cardíaca i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

Aquesta patologia es manifesta de dues maneres diferents. En un 17% dels casos malalts d’Althaia s’ha detectat una trombosi venosa profunda, localitzada habitualment a les extremitats inferiors i en la pelvis, i en un 56% s’ha presentat com una embòlia pulmonar. També cal tenir en compte que en un 25% dels casos han aparegut les dues manifestacions conjuntes de la malaltia.

Els principals factors de risc en els pacients atesos a Althaia són la immobilització durant més de 4 dies en els darrers 2 mesos; el càncer; una cirurgia recent, en especial ortopèdica o traumatològica; tenir varices; un antecedent previ de malaltia tromboembòlica; estar en tractament hormonal; tenir trombofília, una alteració hereditària de la sang; o haver fet un llarg viatge superior a les 6 hores.

Els símptomes que es presenten poden ser molt variats, tot i que destaca que en un 74% dels casos atesos els pacients tenien una sensació d’ofec, en un 30% dolor o inflamació d’una cama, en un 25% presentaven dolor toràcic, mentre que un 19% dels malalts tenien tos.

Un llarg viatge com a factor de risc

La incidència de la malaltia tromboembòlica se situa, aproximadament, als 100 casos per cada 100.000 habitants/any. La mortalitat pot ser del 30% si no es tracta, però es redueix entre un 3 i el 10% quan se segueix el tractament adequat. Els professionals preveuen un augment d’aquesta patologia lligat a un increment dels factors de risc. En els darrers anys ha pres rellevància el factor de risc associat als viatges de llarga durada, especialment en avió. Aquest és conegut com la “síndrome de la classe turista” ja que, especialment en un avió, hi ha poc espai per moure’s durant un temps perllongat.

Justament, el registre RIETE ha servit recentment per analitzar els casos afectats per una trombosi venosa profunda o un embòlia pulmonar després d’un llarg viatge. Aquest estudi, en el que ha participat Althaia, ha conclòs que l’obesitat, els antecedents previs d’una malaltia tromboembòlica, els tractaments hormonals i la trombofília són 4 factors de risc cabdals per desenvolupar la malaltia després d’un viatge en avió de més de 6 hores.

Com a mesures preventives generals a prendre per un viatge de llarga durada destaca la ingesta de líquids (aigua) durant el trajecte per evitar la deshidratació; no prendre alcohol; evitar la roba cenyida que comprimeixi la cintura i les cames; fer estiraments de les cames i canvis de postures. Si existeixen factors de risc, a més de les mesures generals, cal consultar amb el metge per determinar l’ús de mitges de compressió graduada o l’administració d’algun fàrmac com a profilaxi.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d