24/04/2024
La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern, que es posa en pràctica a una vuitantena de països de tot el món, es va iniciar l’any 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia.

La matinada del proper diumenge, 26 de març, s’avançarà el rellotge una hora a les dues del matí, que passaran a ser les tres. Aquesta mesura, que s’aplica de manera coordinada a tota la UE, permet disminuir la despesa energètica relacionada amb la il·luminació artificial mitjançant l’adaptació de l’horari a les hores de llum natural.
Segons l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’horari d’estiu suposarà un estalvi de 21 milions d’euros a Catalunya durant els set mesos que estarà en vigor, principalment en el sector domèstic i, en menor mesura, en els serveis, el comerç i la indústria.
Més concretament, l’ICAEN calcula que l’estalvi generat pel canvi d’horari se situarà en uns 8 euros per llar, ja que permetrà reduir un 10,3% el consum en il·luminació.

Tot i que les millores tecnològiques han anat reduint el pes de la il·luminació en el total del consum energètic de les llars, fins a situar-lo a l’entorn del 8%, l’estalvi en aquest capítol es pot incrementar mitjançant un ús responsable de l’energia, que es posa en pràctica en mesures com adequar el tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric.

La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern, que es posa en pràctica a una vuitantena de països de tot el món, es va iniciar l’any 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia.

Des de l’any 1980, la Comissió Europea es responsabilitza d’harmonitzar els canvis horaris a Europa. Així, l’any 2001, la mateixa Comissió Europea, va aprovar una directiva per convertir el canvi d’horari en una pràctica indefinida, ja que diferents estudis oficials han demostrat que els avantatges de la mesura passen els petits inconvenients i repercussions que podria generar. A Espanya, aquesta norma es renova cada 5 anys.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.