El titular de Salut Pública destaca que la restauració treballa amb mesures “dràstiques” des de fa setmanes
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat avui dimecres 3 de Febrer, que les noves restriccions que s’anunciaran demà de cara als pròxims dies seran “de continuïtat”, però ha reconegut que també hi haurà “petites obertures”. Argimon ha apuntat que la situació s’està analitzant en aquest moment i que la discussió continuarà durant tot el dia, amb una reunió del Procicat dijous i una posterior roda de premsa. “Jo crec que seran mesures amb petites obertures, perquè n’hi ha d’haver, perquè tots sabem la situació en què estem tots plegats”, ha indicat. Ara bé, no ha volgut entrar en més detall per no donar un “bri d’esperança o tancar una porta” quan encara s’està analitzant què fer.
Tot i no donar detalls, més endavant ha indicat que “cal donar també una mica d’oxigen” perquè el sector de la restauració treballa amb mesures “molt dràstiques” des de fa més de cinc setmanes.
“Plantejar-nos una obertura té una certa raó de ser”, ha defensat Argimon, preguntat per si és coherent tenint en compte les dades de contagis i el ritme lent de millora.
“Som conscients que aguantar la posició de baixada és molt difícil, altres difícilment podran obrir perquè ho tenen tot obert”, ha afegit.
Descarta l’estratègia covid-0
El secretari de Salut Pública ha descartat que Catalunya apliqui una estratègia covid-0 com la que han aplicat països com Corea del Sud, Vietnam o Nova Zelanda.
“Europa, per cultura, no ha entrat en aquesta estratègia perquè això vol dir tancar 100%”, ha dit. Per exemple, ha apuntat que Nova Zelanda és una illa i té molta menys densitat de població.
“Aquesta no ha estat l’estratègia que ha seguit cap país europeu perquè culturalment no és el que els països europeus fem”, ha assenyalat. A més, ha conclòs que en aquests moments una estratègia covid-0 a Europa “no té cap sentit” perquè hi ha molts països amb taxes molt elevades.
La variant britànica ja suposa el 13% de tots els casos de covid-19 a l’Àrea Metropolitana Sud de Barcelona
La variant britànica de la covid-19, la VOC-2020/01 o B.1.1.7, suposa el 13% de tots els casos de coronavirus registrats a l’Àrea Metropolitana Sud de Barcelona. La dada es desprèn del cribratge de la variant que es duu a terme des de finals de desembre des del Servei de Microbiologia del Laboratori Clínic Territorial Metropolitana Sud (LCTMS) de l’ICS, ubicat a l’Hospital Universitari de Bellvitge. El seguiment mostra que des de fa cinc setmanes ha incrementat el volum total de casos, passant del 4% la setmana del 28 de desembre al 3 de gener al 13% la compresa entre els dies 25 i 31 de gener. Principalment es registren casos a la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat, així com en una quinzena de localitats del Baix Llobregat.
Poc després que es va comunicar la primera alerta internacional sobre l’alta transmissibilitat de la nova variant del virus, el Servei de Microbiologia de l’Àrea Metropolitana Sud de l’ICS va posar en marxa un cribratge per monitorar la seva presència en aquest entorn. Les dades obtingudes mostren una tendència de continu creixement en aquesta àrea geogràfica.
Aquest servei ha fet en més de 500.000 PCRs de SARS-CoV-2 des de l’inici de la pandèmia. Actualment, porta a terme entre 25.000 i 30.000 PCRs setmanals, que inclouen les determinacions per als cribratges a residències de gent gran, escoles i institucions sanitàries del territori.
A més, el servei recupera diàriament una mostra aleatòria d’entre el 10% i el 25% de les PCRs positives per identificar la variant britànica. La identificació es fa inicialment mitjançant un tipus de PCR que permet detectar l’absència d’un gen que no es troba a la variant britànica.
Fins al 31 de gener s’han fet un total de 1.412 determinacions mitjançant aquesta tècnica.
Detectat a Catalunya el primer cas de la variant sud-africana
També ha anunciat que s’ha detectat ja a Catalunya el primer cas de la variant sud-africana, el segon de l’Estat. Es tracta d‘una persona de Barcelona que sembla que no té relació amb un viatge al país africà. Pel que fa a la soca britànica, s’ha observat en tot el territori en diferents proporcions, des d’un 3-5% a un 10-12% dels casos. Des de Salut constaten que la introducció d’aquestes variants ja s’ha produït als països de l’entorn de Catalunya, amb els que Catalunya hi té relació. Aquestes dues soques, juntament amb la del Brasil, són més contagioses.
El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat que l’anàlisi per detectar la presència de variants es fa amb mostres aleatòries. Per això, no ha descartat que pugui haver-hi ja més casos de la variant sud-africana. No han donat més detalls sobre el cas detectat perquè han assegurat que tot just hi ha una investigació epidemiològica en curs.
Pumarola també ha destacat que després de l’associació entre quatre grans hospitals per incrementar els esforços en el seguiment de les variants ja poden confirmar que la variant britànica s’ha detectat a tot el territori de Catalunya, amb majors proporcions en els nuclis urbans, on s’ha registrat fins a un 13% de la variant britànica en les mostres analitzades.
Segons Pumarola, les variants els preocupen perquè comparteixen una mutació que els donar “major eficàcia a l’hora d’entrar” i són més transmissibles.
De fet, Argimon ha vaticinat que segurament la britànica acabi sent la predominant a Catalunya en unes setmanes i per això, ha augurat més casos de covid en general, ja que el virus es transmet millor. Amb tot, també ha deixat clar que la variant no és més greu que el virus de Wuhan.
“Hem d’estar preparats perquè tots els virus varien i això farà que vagin apareixent variants i algunes arriben a desplaçar l’anterior si tenen uns avantatges selectius”, ha assenyalat, per la seva banda, Albert Bosch, catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona i director del Grup de Virus Entèrics.
Bosch ha dit, per exemple, que aproximadament el 30% dels aïllaments del SARS-CoV-2 trobats a les aigües residuals a la depuradora d’Olot corresponen a la variant britànica.
Ritme de vacunació
La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha apuntat que un 90,1% dels residents en centres de gent gran ja ha rebut la primera dosi, mentre que un 62% ha rebut la segona.
Cabezas ha considerat que hi ha un “molt bon ritme” en l’entorn residencial i preveuen administrar el total de dosis entre la setmana que ve i la següent. Segons ha indicat, ja estan veient l’efecte de la vacunació i s’està notant que les residències comencen a ser un entorn “protegit” del virus.