Sant Ramon va néixer en el municipi de Portell, província de Lleida en 1204. L’epítet de nonat deriva de la forma en què va arribar al món, ja que va ser extret del ventre matern una vegada la seva mare ja havia mort. És per aquesta raó que s’ha convertit en el patró dels parts i les embarassades.
Ben jove, Sant Ramon va ingressar en l’ordre dels Mercedaris i va ser enviat a Àfrica carregat de diners per a alliberar esclaus. Fins a quatre ocasions va viatjar a Alger per aquest motiu. Durant un d’aquests viatges, se li va acabar els diners i ell mateix es va oferir com a ostatge a canvi de l’alliberament d’altres presoners. Va ser martiritzat. Fins i tot, el governador va manar en una ocasió que li perforessin els llavis amb ferro roent i que se li posés un cadenat en la boca, la clau de la qual va quedar en custòdia del mateix governador i tan sols permetia obrir-lo per a donar-li menjar. Al cap de vuit mesos el van poder rescatar, però ell malgrat les amenaces de mort, no va defallir en la seva missió i va continuar predicant.Als 36 anys, va morir a causa d’una febre que li va sobrevenir.Va ser canonitzat en 1657 per Alexandre VII.
Existeix una llegenda molt curiosa relacionada amb el moment del seu enterrament, i és que una vegada mort, els municipis de Cardona i Portell es disputaven les restes del sant, per la qual cosa van decidir col·locar el fèretre sobre una mula i que fora l’animal qui decidís on havia de ser sepultat. Diuen que l’equí es va dirigir fins a l’ermita de Sant Nicolau de la Manresana (més tard rebatejada amb el nom de Sant Ramon del Portell) i un cop allà, va donar 3 voltes i va caure morta. Sense dubte, aquell lloc, era el triat. És per això que cada 31 d’agost, festivitat del Sant, en el lloc se celebra l’acte dels 3 Tombs, on els fidels donen 3 voltes al voltant del sepulcre, tal i com en el seu dia va fer la mula.
El conjunt arquitectònic d’estil barroc que recull les seves restes va ser declarat patrimoni artístic en 1980 i està format per un antic convent, una església i un claustre. És en el seu costat dret, on se situa la capella on es guarda la relíquia del Sant. El lloc és conegut també amb el nom de l’Escorial de la Segarra.
A Sant Ramon se li demana també protecció contra les crítiques, les murmuracions i el fals testimoni.

Avui es Sant Ramon Nonat el patró de les parteres i les embarassades
Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]