L’episodi de precipitació que ha afectat Catalunya des de dijous 25 d’abril ha provocat precipitacions abundants arreu del país, amb registres que han superat els 100 mm a bona part del prelitoral i del Pirineu i Prepirineu oriental, (a Castellbell i el vilar s´ha recollit en aquest cinc dies 96 litres per metre quadrat) així com en alguns punts de la meitat sud del litoral i a les parts més altes del Pirineu Occidental. A banda d’aquests sectors, on s’han assolit els registres més importants, cal subratllar el fet que la precipitació acumulada ha superat els 50 mm a pràcticament tot el país, llevat d’alguns punts de l’extrem nord-est i de les parts més baixes del Pallars Sobirà i de la Val d’Aran.
La precipitació es va iniciar al llarg del dia 25 com a conseqüència de l’aproximació d’una depressió procedent del sud que va anar lliscant pel litoral mediterrani fins a situar-se davant de la costa catalana. Les precipitacions van ser generals, tot i que les més abundants es van produir al litoral i prelitoral. D’aquella jornada destaquen els 51,8 mm enregistrats al PN dels Ports (el Baix Ebre). L’endemà, divendres 26, la precipitació va ser més irregular, tot i que amb registres superiors als 20 mm en punts del Prepirineu occidental i del prelitoral central durant la segona meitat del dia.
La matinada del dia 27, l’aproximació d’un front fred acompanyat d’un solc molt marcat en alçada va provocar una reactivació de les precipitacions arreu del país i una baixada destacada de la temperatura, que va tocar fons al llarg del dia 28, quan les precipitacions van ser novament generalitzades, amb una cota de neu que es va arribar a situar entre els 400 i els 500 m a l’extrem sud. L’arribada d’una nova massa d’aire més càlid i humit durant la tarda del dia 28, en relació amb una baixa desenganxada del corrent general ubicada al sud de la península Ibèrica i enviant vents del sud-est a Catalunya, va provocar que les precipitacions continuessin al llarg del dia 29 i primeres hores del dia 30, amb una cota de neu que va pujar novament fins a situar-se per sobre dels 2.000 m. Del dia 29 destaquen especialment els 72,0 mm de Falset (el Priorat).
Al llarg de l’episodi la precipitació ha estat entre feble i moderada en general, amb moltes hores de precipitació continuada. Només es van produir xàfecs puntualment intensos com a conseqüència d’algunes tempestes que es van formar dilluns 29 al migdia i la matinada de dimarts, així com alguns ruixats localitzats divendres a la tarda (al prelitoral central) o dissabte a la nit (a la Costa Daurada).
Pel que fa a la neu, la cota ha estat molt variable al llarg de l’episodi, en funció de les diverses masses d’aire que han anat afectant el país. Inicialment, el dijous 25 i el divendres 26 la cota va ser elevada, superior als 2.000 m. Al llarg de la matinada del dia 27 va baixar ràpidament, fins a uns 1.000 o 1.200 en general. Posteriorment, encara va baixar més el diumenge 28 al matí, quan es va situar entre els 900 i els 1.000 metres en conjunt, tot i que a la meitat sud del país encara va nevar més avall, a partir d’uns 400 m en alguns casos. La neu va agafar en algunes poblacions situades per sobre dels 500 m, amb gruixos de 6 cm a Horta de Sant Joan (la Terra Alta) o de 5 cm a Arnes (la Terra Alta) i la Pobla de Cérvoles (les Garrigues). Posteriorment, a partir del dia 28 a la tarda la cota de neu va començar a pujar i es va situar al voltant dels 2.000 m al llarg de dilluns i dimarts.
Tot i que no és una situació gaire freqüent a finals d’abril, hi ha precedents d’una cota de neu tan baixa avançada la primavera, com per exemple l’1 de maig de 2001, quan es va produir un episodi semblant.Finalment, cal destacar que la massa d’aire que va afectar Catalunya al llarg de dilluns, provinent del nord d’Àfrica, contenia una gran quantitat de pols en suspensió. La presència d’aquestes partícules a l’aire va provocar que la nuvolositat presentés un aspecte entre groguenc i vermellós que va ser molt vistós a bona part del país. Un bon exemple n’és la fotografia següent, que mostra els núvols que afectaven la ciutat de Barcelona des de l’Observatori Fabra el dilluns 29 d’abril al matí. Aquesta situació va provocar pluja de fang a molts sectors.
La predicció pels propers dies indica que Catalunya encara estarà sota el radi d’acció de la depressió que ens ha afectat els últims dies, tot i que aquesta s’anirà debilitant. Dimarts els núvols aniran disminuint i s’aniran obrint clarianes, tot i que encara poden caure alguns ruixats a punts del terç oest del país (cota de neu: al voltant dels 1500 metres). Dimecres dominarà l’ambient assolellat, amb nous ruixats al Pirineu i Prepirineu Occidental, així com a la resta de la meitat oest de Catalunya (la cota de neu serà d’uns 1700 o 1800 metres). La temperatura anirà pujant progressivament, especialment les màximes. Els models a mitjà termini no indiquen l’arribada de pertorbacions importants i per la resta de setmana es preveuen dies de sol i núvols, amb alguns ruixats de tarda a punts de muntanya del nord del país. La temperatura continuarà el seu ascens.