17/06/2024

Time change symbol. Daylight saving time. Moving the hands forward.

La nit del 30 al 31 de març de 2024, toca avançar els rellotges una hora per donar pas a l’horari d’estiu. Això significa que a les 2 de la matinada seran les 3, perdent una hora de son, però guanyant-la a la tarda. Però, serà l’últim cop que fem aquest canvi?

Què diu el BOE?

El Reial decret 236/2002 estableix que el canvi d’hora es fa l’últim diumenge de març i d’octubre de cada any. El BOE també publica el calendari amb les dates concretes del canvi d’hora per als propers cinc anys. Per tant, si res no canvia, fins al 2026 els canvis d’hora seran els següents:

  • 2024: 31 de març (estiu) i 27 d’octubre (hivern)
  • 2025: 30 de març (estiu) i 26 d’octubre (hivern)
  • 2026: 29 de març (estiu) i 25 d’octubre (hivern)

Eliminació del canvi d’hora?

El 2018, es va fer una enquesta a escala europea en què la majoria dels participants van votar a favor d’eliminar el canvi horari. El Parlament Europeu va donar suport a aquesta proposta l’any 2019.

Un comitè d’experts havia d’arribar a un acord sobre l’eliminació del canvi d’hora el 2021, però la pandèmia i la falta de consens entre els estats membres han retardat la decisió indefinidament.

Impacte en la salut

El canvi d’hora pot afectar el nostre bioritme i el nostre son, provocant fatiga, irritabilitat i fins i tot problemes de salut més greus. Diversos estudis han demostrat que la pèrdua d’una hora de son pot tenir un impacte negatiu en el nostre rendiment cognitiu i el nostre estat d’ànim.

Els horaris de foscor a Barcelona i Vigo: Diferències a causa de la ubicació i l’hora d’estiu


Tant a Barcelona com a Vigo, els horaris de foscor varien significativament al llarg de l’any, tant a l’hivern com a l’estiu. Això es deu a dos factors principals: la seva ubicació geogràfica i l’observació de l’hora d’estiu (DST).

Barcelona:

Situada a la costa mediterrània, Barcelona experimenta dies més llargs a l’estiu i més curts a l’hivern.
A més, segueix l’hora d’estiu (DST), avançant una hora els rellotges des de l’últim diumenge de març fins a l’últim diumenge d’octubre.
Això significa que a l’estiu, la foscor arriba més tard que a l’hivern. Per exemple, el 21 de juny, el sol es pon a Barcelona a les 21:45, mentre que el 21 de desembre es pon a les 17:30.

Vigo:

Situada a la costa atlàntica, Vigo experimenta dies més llargs a l’estiu que a Barcelona, a causa de la seva latitud més al nord. Igual que Barcelona, Vigo segueix l’hora d’estiu (DST).
La combinació d’aquests factors fa que Vigo experimenti els dies més llargs de tota la península Ibèrica a l’estiu, amb el sol ponent a les 22:30 el 21 de juny.
A l’hivern, la foscor arriba abans a Vigo que a Barcelona. El 21 de desembre, el sol es pon a Vigo a les 16:45.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares