
Pla general del final concert del gaiter Carlos Núñez al Palau de la Música quan part del públic ha pujat a l'escenari a acompanyar el músic. Imatge del 30 de desembre de 2019. (Horitzontal)
Text Redacció
Fotos: ACN
El flautista i gaiter Carlos Núñez ha celebrat per setzena vegada el Cap d’Any al Palau de la Música amb un recital de música celta en què s’ha endinsat encara més en les sonoritats de la seva Galícia natal. Com a referent mundial d’aquest gènere, el músic ha ofert molts dels seus clàssics, com és habitual en el seu tradicional concert cada 30 de desembre des del 2004, però també noves propostes que ha experimentat recentment amb les composicions de música celta de Ludwig van Beethoven. D’aquesta manera, ha fet un avançament del que serà el seu proper projecte, en què explora la relació poc coneguda del compositor alemany amb les peces celtes. El músic de Vigo ha portat la seva gira de Nadal a Barcelona per reivindicar un cop més la importància de la música popular i la cultura celta.
Els temes han dut al públic per viatges sonors de països com Irlanda, Escòcia, o Bretanya, així com a l’essència celta de la cultura hispànica. A les portes de commemorar-se el 250 aniversari del naixement del compositor alemany, Núñez s’ha endinsat en obres poc conegudes de Beethoven en què utilitzava música celta. “Hi ha un altre Beethoven que no ens van explicar. Un que mirava a músiques tradicionals. Durant els seus últims 15 anys va compondre gairebé 200 obres de música celta. Això li va servir per renovar les músiques clàssiques”, ha explicat el músic al públic del Palau.
Els vents aguts de la gaita, violins, arpa i acordions són els sons que han regnat en un concert ple d’energia que ha omplert de gaiters tots els racons del Palau, des de les balconades a la platea. Després de repassar les composicions de Beethoven, han vingut clàssics com la banda sonora de la pel·lícula d’Alejandro Amenábar, ‘Mar adentro’, de la qual es compleixen 15 anys.

Trajectòria
Núñez acumula nombrosos reconeixements, com un premi Grammy pel disc gravat amb els que considera els seus mestres, The Chieftains; dos nominacions als Grammys Llatins; Premi Ondas al millor directe o un premi de la Crítica Alemanya. A la seva discografia hi apareixen col·laboracions amb Luz Casal, The Waterboys, Jackson Browne, Ry Cooder i Roger Hodgson de Supertramp, i ha compartit escenari amb figures com Bob Dylan, Sinéad O’Connor i The Who.
A Núñez se li atribueix el mèrit d’haver iniciat una nova joventut de la música celta, amb seu aclamat disc de debut ‘A irmandade das estrelas’ (1996). Des d’aleshores, l’han seguit nou àlbums en què ha explorat els sons de la seva terra a través de la fusió amb altres estils com el flamenc o el pop. Aquesta investigació sense fronteres l’ha portat a viatjar per tot el món sense deixar d’assistir a les tradicionals cites com la de final d’any al Palau de la Música de Barcelona.
