Castellbell i el Vilar s’implica cada any amb la Marató de TV3 ,Per tercer any consecutiu Els actes a Castellbell i el Vilar i que tindran lloc el mateix dia 18 de Desembre anirà a càrrec de la Coordinadora d’entitats per la Marató .
Tots els actes és desenvoluparan a la Pista Esportiva Municipal de Castellbell , on allà al matí es faran la majoria dels actes . Ballada de sevillanes,. Gegants,Bastoners , exhibició de balls i Majorettes .
A la tarda hi haurà un partit de futbol dels Veterans del CE Castellbell , i al Casal del Pensionista és farà un bingo solidari . També cal remarcar que s’han posat a la venda unes samarretes de la marató .
La Fundació Althaia amb els transplantaments
Des de la Fundació Althaia, fa anys que es treballa per incentivar i fer créixer les donacions d’òrgans i teixits. Un intens treball que ha fet que s’hagi convertit en la institució que més òrgans ha generat per trasplantar dins del grup d’hospitals sense neurocirurgia de Catalunya. Durant aquest 2011, la generositat i solidaritat de 5 famílies de pacients ingressats a Sant Joan de Déu amb mort cerebral que van acceptar ser donants d’òrgans ha fet renovar l’esperança de vida a 16 persones de diferents punts de Catalunya i Espanya. Durant el passat 2010, hi va haver 4 donacions que van beneficiar 17 pacients que estaven a l’espera d’un trasplantament.
Els bons resultats són fruit de la solidaritat i altruisme de les famílies que en un moment difícil decideixen fer la donació i del treball interdisciplinari que es porta a terme a Althaia per tal de promoure les donacions, coordinar-les i protocol·litzar tot allò que hi fa referència. En aquest sentit, cal destacar la motivació dels professionals dels serveis implicats com són la UCI, Urgències i Neurologia.
Althaia col·labora activament amb l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i és una de les institucions acreditades per portar a terme l’extracció d’òrgans, procés que es coordina des de la UCI.
Com funciona el procés:
Qualsevol persona és un donant potencial, sempre que en vida no s’hagi manifestat en contra de la donació, però són les condicions clíniques en el moment de la mort les que determinen els òrgans i teixits que són vàlids per al trasplantament.
Per poder donar els òrgans, el pacient ha de morir després d’una aturada irreversible de les funcions cerebrals sense que hi hagi possibilitat de recuperació. És en aquesta condició, que s’anomena mort cerebral i en la qual arriben pocs malalts, la única que es pot fer donació d’òrgans a Althaia. En canvi, la pràctica majoria pot fer la donació de teixits.
Si a Althaia es detecta un cas susceptible de donació, i un cop la família ha donat el seu consentiment, s’activa un mecanisme, coordinat per l’OCATT, per trobar el receptor més adient a Catalunya, a la resta de l’estat o a qualsevol punt d’Europa, depenent de les necessitats més urgents i les llistes d’espera. Això succeeix en un període curt de temps.
Quan una persona es converteix en donant no només ho és d’òrgans vitals com el cor, els pulmons, els ronyons o el fetge sinó que també realitza la de teixits com ossos, vàlvules cardíaques, ulls o pell. Aquest tipus de donacions poden beneficiar a moltes persones, fent millorar la seva qualitat de vida de manera notòria.