04/12/2023
Vols saber-ne més? Clica a la notícia....

Castellbell i el Vilar va celebrar aquest 31 d’octubre, la tradicional castanyada, amb motiu de Tots Sants, amb diferents activitats que es van dur a terme a la tarda i a la nit.

A la tarda hi va haver venda de castanyes al Burés que va anar a càrrec de la Troca Teatre, a la mateixa hora, però al Casal del Pensionista hi va haver un berenar amb els tradicionals panellets, les castanyes i els moniatos per als associats.

Ja al vespre i com cada any, Els amics Fills del Burés, no va faltar a la cita amb la seva castanyada amb les pastes i castanyes, refrescos, aigua i còctel de cava, hi havia gent que al llarg de la nit petava la xerrada , tot i que no hi feia fred, com anys anteriors, però s’estava bé.

El Gremi de Pastisseria ja nota l’evolució de la castanyada: “El jovent fa el Halloween, però amb panellets”

El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu mantenir les vendes de panellets amb almenys 250 tones i destaca la convivència d’aquesta campanya amb la celebració de la festa importada del Halloween. El president de l’entitat, Antoni Bellart, apunta en declaracions a l’ACN que aquesta tendència cada vegada es percep més i pot arribar a ser positiva. “La joventut fa el Halloween, però amb panellets”, assegura, preveient que al final les dues celebracions seran “una cosa conjunta”. Bellart també destaca que, de nou, aquests dolços es podran menjaran “a la platja” per les bones temperatures, però sosté que la calor “no condiciona la venda”.

D’on ve la tradició dels panellets i les castanyes?

Els panellets i les castanyes són dos aliments típics que es mengen a Catalunya per la festa de Tots Sants, que se celebra el dia 1 de novembre. Però, saps quin és l’origen d’aquesta tradició? Segons sembla, hi ha diverses teories que intenten explicar-ho:

Una teoria diu que els panellets són el resultat d’un antic culte funerari, en què la gent portava petits pans d’ametlla com a ofrena als difunts a l’església. Aquests pans es conservaven molt bé i simbolitzaven l’eternitat. Una altra teoria diu que els panellets van néixer de les ofrenes i els àpats que es feien en record dels difunts al segle XVIII. Inicialment, es rifaven als antics cafès i després es van començar a vendre a les pastisseries.

Pel que fa a les castanyes, una teoria diu que el seu consum es vincula als campaners, que feien torns per repicar les campanes a les esglésies per Tots Sants i entre toc i toc menjaven castanyes torrades. Una altra teoria diu que les castanyes són un aliment de temporada, que s’agafen a la tardor i que tenen un alt valor nutritiu. A més, les castanyes simbolitzen l’abundància i la fertilitat.

Com pots veure, hi ha diverses explicacions possibles per l’origen dels panellets i les castanyes, però el que és segur és que són uns dolços

I el Halloween?

La festa de Tots Sants té diferents expressions segons la cultura i el país. A Catalunya, és costum visitar els cementiris i portar flors als difunts, així com menjar castanyes i panellets. A altres països, com Irlanda o els Estats Units, se celebra Halloween, una festa que conserva elements del Samhain celta, com les disfresses, les carabasses o el truc o tracte

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
A %d bloguers els agrada això: