08/12/2023

Avui, 21 de setembre, es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer. Aquesta patologia s’ha convertit en la principal causa de demència en persones majors de 65 anys i, a partir d’aquesta edat, la prevalença s’incrementa considerablement.

Actualment, l’Alzheimer representa un dels problemes més importants de salut del segle xxi i a Catalunya hi ha aproximadament 112.000 persones que pateixen aquesta malaltia. A més, s’estima que al món es podria assolir la xifra de 45 milions de persones afectades per aquesta malaltia l’any 2050.

De les causes que condueixen a la demència, la malaltia d’Alzheimer és, de molt, la més freqüent, ja sigui com a única patologia o bé associada a altres problemes, fonamentalment de tipus circulatori.

Aquesta patologia sol iniciar-se de quinze a vint anys abans que n’aparegui la primera manifestació clínica. Això significa que està en silenci molt de temps, durant el qual la persona continua fent una vida normal, a ple rendiment. Durant aquest llarg període, en el cervell de la persona amb Alzheimer es van acumulant unes proteïnes anormals i, a causa d’un defecte en el seu metabolisme, no es poden eliminar de forma adient.

Encara no s’ha trobat una solució definitiva per a aquesta patologia multisistèmica complexa, tot i que els avenços mèdics són constants en aquest camp i cada cop hi ha més evidència científica. Des que la persona afectada, la seva família o els professionals de la salut que la tracten descobreixen els primers símptomes, com pot ser la falta de memòria, fins al tram final de la vida, poden passar més de deu o quinze anys.

La família d’una persona amb la malaltia d’Alzheimer és la gran receptora dels problemes inherents, la que viu els canvis constants del seu familiar i ha d’invertir més temps per tenir-ne cura i la que ha de mantenir-se en aquesta llarga travessia.

D’altra banda, les associacions de persones afectades i de familiars de persones amb Alzheimer i altres demències tenen un gran paper a jugar en aquesta lluita per continuar avançant cap a una qualitat de vida millor de la persona malalta i de la família cuidadora.

El Departament de Salut, en la línia estratègica de l’atenció a les persones amb malaltia d’Alzheimer i altres demències, està elaborant un Pla per a l’atenció integral de les persones amb demència a Catalunya.

Cal afegir que Catalunya és capdavantera en l’organització de l’atenció a les persones amb demència, a través de la xarxa d’unitats de diagnòstic i tractament de les demències, i en la recerca bàsica, epidemiològica, clínica i social.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d