27/06/2022

Dimecres tindrem una calorada en ple mes de maig

L’ascens de temperatura arribarà al seu punt àlgid dimecres, quan es podran assolir valors de fins a 38ºC a l’interior, unes màximes molt poc habituals en aquesta època de l’any

Mapa de Temperatures previstes per Dimecres .( Meteocat )
Mapa de Temperatures previstes per Dimecres .( Meteocat )

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que una depressió situada a l’oest de les Illes Britàniques, afavorirà l’advecció d’una massa d’aire molt càlid, procedent del nord d’Àfrica, i donarà lloc a una notable pujada de la temperatura. A la figura següent, es pot veure la temperatura prevista a uns 1.500 metres d’altura (850 hPa) per dimecres 13 (el dia de màxima calor). Aquesta temperatura és un bon indicador, però no és la de superfície i, tot i que hi té molt a veure, la seva correlació depèn de molts factors, especialment del vent i la nuvolositat. En colors vermells, s’aprecia com la massa d’aire càlid emergirà del nord d’Àfrica i afectarà bona part de la península Ibèrica.

Tot i que l’augment de la temperatura serà progressiu els propers dies, es preveu que els valors més alts s’assoleixin dimecres, quan la temperatura màxima serà d’entre 33 i 38 ºC a Ponent i interior de les Terres de l’Ebre, entre 31 i 36 ºC a la resta de l’interior de Catalunya i al Prelitoral, i entre 26 i 31 ºC al litoral, tot i que en moltes zones de costa la temperatura, quedarà frenada per l’entrada de boira procedent de la Mediterrània.

A partir de dijous, la massa d’aire càlid es retirarà ràpidament i baixarà la temperatura, una davallada que tornarà els valors tèrmics propis de mitjans de maig.

A causa d’aquesta previsió, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de grau 1 per temperatura màxima extrema per dimecres 13 de maig.

Precedents de calor intensa al mes de maig

La massa d’aire que afectarà Catalunya entre dimarts i dijous, serà d’unes característiques pròpies d’una calorada de ple estiu, ja que al nivell de 850 hPa es preveu una temperatura d’entre 22 i 24 ºC (veure mapa anterior). Segons dades de l’estació de radiosondatge de Barcelona, gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya i amb 17 anys de dades disponibles, la temperatura mitjana d’aquesta època de l’any volta els 10ºC, de manera que l’anomalia de temperatura prevista per dimecres és d’uns 12-14 ºC a 850 hPa.

Tot i que es tractaria d’una anomalia tèrmica molt important, cal assenyalar que els últims 10 anys hi ha hagut almenys dos episodis comparables en un mes de maig. Concretament, els valors més elevats registrats en un mes de maig al nivell de 850 hPa (1998-2014) són els següents:

  • 23,8 ºC el 18 de maig de 2006 a  les 00h UTC
  • 23,0 ºC el 22 de maig de 2009 a  les 00h UTC

Aquests valors, semblants als previstos per dimecres a Catalunya, no van comportar registres excepcionals de temperatura màxima en superfície, ja que la nuvolositat va impedir que la calor fos més intensa. En general, la màxima va superar els 30 ºC a l’interior i puntualment va fregar els 35ºC, però hi ha hagut altres episodis que han deixat temperatura màximes més extremes en un mes de maig.

–       Recentment, el 12 de maig de 2012, la temperatura màxima va assolir valors de 30 a 35 ºC a l’interior del país, amb registres màxims a la Ribera d’Ebre, de fins a 38,2 ºC a Vinebre i 37,1 ºC a Benissanet. En aquella ocasió, la temperatura al nivell de 850 hPa va ser de 20,4 ºC a les 12h UTC, valor clarament inferior a la dels dos episodis anteriors. Ara bé, l’absència de núvols al sud del país, va permetre que la temperatura en superfície fos més elevada.

–       Anteriorment, entre el 28 i el 31 de maig de 2001, es va produir una calorada molt important, amb registres màxims de 33 a 36 ºC a bona part de l’interior i del prelitoral. A la meitat de les estacions de la XEMA, amb més de 15 anys de dades, la la temperatura màxima absoluta de maig data d’aquell episodi. Tot i que la temperatura va ser molt elevada en superfície, a 850 hPa els registres no van ser extraordinaris (fins a 19,6 ºC el 31 de maig de 2001 a les 00h UTC).

Font ( Meteocat )

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: